TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Kohti uutta vuotta 2024

Teknologia 23 -tapahtuma TIVIAn 70-vuotisjuhlineen ja TIVIA-päivät liittokokouksineen ovat takana, ja ensilumi maassa. TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi on pitkällä ja uusi vuosi siintää jo horisontissa.

Kulunutta vuotta värittivät Green ICT, kyberturvallisuus, tiedonhallinta ja tietysti tekoäly. Mutta pysyvätkö ne pinnalla vielä vuonna 2024?

Tätä kirjoitettaessa (21.11. aamulla) Olkiluodon kolmas ydinvoimala on alhaalla ja pörssisähkön hinta korkealla. Itse asiassa Suomeen tuodaan sähköä yli 2 500 MW teholla niin pohjoisesta, lännestä kuin etelästäkin. Tällaistahan se oli viime talvenakin. Veikkaan, että energian säästö tulee olemaan pinnalla talvella 2023–2024 ja sitä kautta Green ICT säilyy tärkeänä kehityskohteena vuonna 2024.

Itärajalla käydään raja-asemien sulkemisen suhteen maaottelua Suomi–Venäjä. Suomen liittyminen Natoon näkyi palvelunestohyökkäyksinä ja muuna kiusantekona. Ennusteeni on, että uutta ihmeteltävää ilmenee tämänkin asian kohdalla, eikä kyberturvallisuustilanne helpota vuonna 2024.

Tekoäly tarvitsee toimiakseen hyvänlaatuista dataa. Niinpä tiedonhallinta ja -johtaminen tulevat olemaan tärkeitä myös lähitulevaisuudessa. Lisäksi ennustan, että tekoälygenrestä poikii vuoden 2024 aikana yhä uusia näkökulmia ihmeteltäväksemme.

Vuonna 2023 saatiin käyttöön Suomessa jo toinen maassamme rakennettu kvanttitietokone, kun viiden kubitin Helmi sai rinnalleen 20 kubitin Leenan. Ja 50 kubitin kvanttitietokonetta rakennetaan jo. Uskon, että kvanttitietokoneiden saralla tulemme kokemaan uutta vuonna 2024.

TIVIAn liittokokous valitsi liitolle hallituksen. Ursula Koski jatkaa puheenjohtajana ja Jussi Aikala, Niko Candelin, Joona Haavisto, Jarkko Laine, Michael Lindholm ja Minna Lounatvuori hallituksen jäseninä. Uusina hallitukseen nousivat Timo Piiparinen ja Eevamaija Virtanen. Lähtökohdat vuodelle 2024 ovat siis kunnossa.

Toivotan kaikille TIVIA Newsin lukijoille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2024!
Reino Myllymäki
kehityspäällikkö, TIVIA

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy osana Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat vapaasti luettavissa.

TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi