Verkkosisällöt
Webinaarissä käsitellään liiketoimintalähtöistä tiedon laadun suunnittelua digihankkeissa, josta pääset oppimaan enemmän Sami Laineen järjestämällä kurssilla 20.11. Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistu myös kurssille, mikäli kiinnostaa vielä enemmän!
AI TIVIA STADI – Tekoäly ja ihminen -tapahtuma kokoaa yhteen tekoälystä ja sen vaikutuksista kiinnostuneet ammattilaiset. Tällä kertaa syvennymme tekoälyn ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen sekä sen tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tietoa, asiantuntijapuheenvuoroja ja tilaisuuden verkostoitua muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä TIVIA Uusimaa ry, Systeemityöyhdistys Sytyke ry ja DAMA Finland ry.
Ilmastonmuutos ja energiakriisi pakottavat meidät muuttamaan energiankulutustamme. Myös ohjelmistojen tulee kehittyä energiatehokkaammiksi ja yksi ratkaisu on vihreä koodaus:
- IT-alan hiilijalanjälki ja energiankulutus
- Ohjelmistojen energiankulutuksen yleinen malli
- Mittaukset tai niiden puute
- Energiahukkien poisto
- Käytännön ratkaisuja
Data tunnistetaan useimmissa organisaatioissa kriittiseksi resurssiksi ja omaisuuseräksi, josta on syytä pitää huolta ja jota tulee johtaa. Mutta miten johtaa tietoa niin, että tiedolla johtaminen ja tietotuotanto ovat koko organisaation yhteinen asia ja tietokulttuurin kehittäminen kaikkien vastuulla? Miten saadaan liiketoiminta aidosti kiinnostumaan datan hyödyntämisen mahdollisuuksista? Ari Hovin toimitusjohtaja Jari Ylinen antaa vastauksia ja herättää ajatuksia kolmenkymmenen vuoden kokemuksellaan tietojohtamisen eri näkökulmista. Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
OP:lle on rakennettu Software Academy vuonna 2019. Software Academy on OP:n sisäinen yhteisö ja ”koulu” teknologiakompetenssin kehittämiselle ja akatemiassa on tällä hetkellä yhdeksän eri oppimistornia eli aihealuetta. Mikko Paloheimo kertoo, mikä tämä Software Academy on, mitä sen oppimistorneissa tehdään ja millaisia kokemuksia tästä aiheesta meillä on. Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Mitä yhteistä on metaversumilla, Web3:lla, OVT:lla, kiertotaloudella, MyData:lla, NFT:llä, Bitcoinilla..? Lohkoketjut ovat alkaneet löytää paikkansa osana liiketoimintamalleja ja IT-infrastruktuuria. Teknologia näyttäytyy erilaisena riippuen siitä, hyödynnettänkö sitä osana vakiintuneita organisaatioita vai kokonaan uudenlaisen liiketoiminnan mahdollistajana. Tässä katsauksessa keskitymme yleiskuvan lisäksi joihinkin kiinnostaviin sovellusalueisiin ja Suomen tilanteeseen. Asiantuntijana on Mikko Valjakka, joka toimii Eduhouse Oy:ssä koodaavana arkkitehtina. Hän on myös Blockchain Forum ry:n puheenjohtaja ja TIVIAn hallituksen jäsen (2022–2023). Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Tässä esityksessä käyn läpi tiedonhallintaa. Mitä sillä tarkoitetaan ja miksi tiedonhallinta on tärkeää. Tiedonhallinta mielletään helposti kovin teoreettiseksi, vaikka itse asiassa se liittyy kaikkeen työhön, jota teemme tiedoille ja tiedoilla. Kysymykset: "Tunnetko tietosi ja minkä laatuisia tietoja käytät?" ovat avainkohtia esitykseen liittyen. Puheenvuorossani kerron myös tästä mystisestä nelikirjaimisesta lyhenteestä DAMA. Minna Oksanen, puheenjohtaja, DAMA Finland ry Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Mikä on kehitettävien digitaalisten palveluiden nykytilanne? Mitä yritysten pitää ottaa huomioon palveluiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi? Mitä on luvassa seuraavan kymmenen vuoden aikana? Jarkko Koistinaho, Johtava energiatehokkaiden ohjelmistoratkaisujen arkkitehti, AtoZ Oy Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Esityksessä käydään ensin läpi mitä tekoäly tarkoittaa, mitä sillä voidaan saada aikaiseksi ja mitkä vallalla olevat uhkakuvat eivät ole todennäköisiä. Esityksessä pohditaan myös mitä jokaisen tulee tietää tekoälystä ja miten tietoa voi hankkia lisää. Samoin tutustutaan tekoälyn käytön ja kehityksen haasteisiin ja miten niihin voi vastata. Laura Ruotsalainen, professori, Helsingin yliopisto ja Suomen tekoälykeskus (FCAI) Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Tekoälyä sovelletaan lähes kaikille liiketoiminta-alueille. Näihin lukeutuu jopa ohjelmistojen testaus. Esityksessä käydään läpi tekoälyn soveltamismahdollisuuksia ohjelmistotestaukseen: Miten tekoäly auttaa ohjelmistotestauksessa? - Tekoäly testiautomaation tukena - Tekoäly testien valinnassa - Tekoäly testien luonnissa Jäsen! Kirjautamalla saat verkkosisällöt veloituksetta käyttöösi.
Virpi Hotti UEF/Valtiokonttori kertoo kokemuksistaan Valtiokonttorin tekoälykyvykkyyksien rakentamisessa.
Minna Oksanen haastattelee Sameli Mäenpäätä. Sameli on aikaisemmin toiminut CDO:na ja CIO:na isoissa organisaatioissa, jossa lähdettiin rakentamaan tekoälyllä uusia toimintamalleja, tehokkuutta ja parempaa asiakaspalvelua.
Ursula Koski Tivian puheenjohtaja / AWS kertoo tekoälyn teknisistä ratkaisuista
Minna Oksanen kertoo Tivian tulevista kehityssuunnitelmista tekoälykompetenssien kehittämiseen.
Keskustelu tekoälyn ympärillä on keskittynyt pitkälti yhteen osa-alueeseen eli ChatGPT:hen. Mutta tekoäly on paljon muutakin. Esityksessä valotetaan tekoälyn eri osa-alueita ja niiden hyödyntämistä.
Onko olemassa IT-osaajapulaa, vai onko kysymys siitä, että osaajat ja avoimet työpaikat eivät kohtaa? Aihetta tutkinut ja opinnäytetyöstään palkittu Jani Mäntysaari kertoo tilanteesta ja siihen liittyvistä näkökulmista.
Maaret Pyhäjärven testauskatsauksesta kuulet mm. tekoälystä ja testausautomaatiosta.