TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

Tietojen mallintaminen edistyneille

Rekisteröitymiset ovat suljettu

Kuten taloa, myös organisaation tietotuotantoa on rakennettava suunnitellen ja syventämällä suunnittelua tasoittain ylemmän tason käsitemallista (vrt. asemakaava) kohti tarkkoja tietovaraston taulumäärityksiä (vrt. piirustukset sähkövedoista).

Ylemmän tason käsitemallin muodostaminen liiketoiminnasta on hyvä perusta liiketoimintajohdosta ohjautuvalle strategiselle tietopääoman hallinnalle ja hyödyntämiselle.

Kokemuksemme monista asiakasprojekteista kertoo kuitenkin, että käsitemallin olemassaolo ei vielä varmista sitä, että käytännön työtä tehtäisi suunnitelmallisesti mallinnusta hyödyntäen. Usein kokonaiskuva ja suunnittelu unohtuu käytännön toteutusvaiheessa ja tiettyä tarvetta lähdetään täyttämään pistemäisesti saatavilla olevan datan ja yksittäisen käyttötapauksen ohjaamana.

Pahimmillaan vuoropuhelu liiketoiminta- ja data-asiantuntijoiden välillä katkeaa ja datatiimi jumiutuu ratkaisemaan teknisesti ongelmia, jotka voitaisi helposti kiertää tai jotka eivät ole edes oleellisia kokonaisuuden kannalta.

Laajan tietoalusta-arkkitehtuurin suunnittelu -kurssin tarkoitus on esitellä kokemuksemme pohjalta muodostuneita käytännön työkaluja ja toimintamalleja, millä ylemmän tason mallinnuksesta päästään syventämään käytännön toteutukseen ilman, että mallinnuksen punainen lanka ja liiketoiminnan ja IT:n yhteistyö katkeaa.

Mitä kurssilla opitaan

Miten elefantti syödään? Kurssilla opitaan kädestä pitäen käytännön esimerkkien ja harjoitusten kautta selkeät vaiheet, miten korkean tason käsitemallista edetään systemaattisesti mallinnuksen tukemana toteuttamaan konkreettisia käyttötapauksia ja ratkomaan yksityiskohtaisia ongelmakohtia.

Osallistujat perehtyvät Suomen suurimpien organisaatioiden kanssa käytännön työssä kehitettyihin Hovin tietotyön mallinnuskäytäntöihin.

Kurssilaiset oppivat toisaalta rajaamaan ja priorisoimaan laajoja kokonaisuuksia ketterästi toteutettavissa oleviin käyttötapauksiin ja toisaalta pitämään taustalla mielessä yhtenäisen, laajan ja tulevaisuudenkin tarpeita palvelevan tietopohjan rakentamisen näkökulman.

Kurssin sisältö

 • Tiedon mallinnuksen kertaus
 • Mallinnusworkshoppien fasilitointi
 • Käytännön harjoituksia mallinnuksesta
 • Mallinnusvetoisen tietovarastototeutuksen viisi askelta
  1. Ylätason käsitemallinnus (top-down mallinnus)
  2. Liiketoiminnan tietotarpeiden kartoitus (middle-in mallinnus)
  3. Lähdejärjestelmien kartoitus ja syvämallinnus (bottom-up mallinnus)
  4. Varastointikerroksen rakentaminen mallinnusohjatusti
  5. Hyödyntämiskerroksen rakentaminen mallinnusohjatusti.
 • Viiden askeleen sovellus: käytännön harjoitus

Kohderyhmä

Kurssi sopii kaikille, jotka mallintavat työssään tietoa joko liiketoiminnan tai datan/IT:n näkökulmasta; yhtä lailla talous-, myynti-, markkinointi-, HR- tai vastuullisuusjohtajille kuin myös IT- tai datajohtajille ja toiminnon vetäjille.


Kouluttaja

Mirjamaaria Petäjäniemi

Mirjamaria Petäjäniemi on hankkinut tukevan kokemuksen tietovarastoinnista kehittäessään raportointia suurille ja pienemmille markkinointi-, energia-, pankki-, kiinteistö- ja logistiikka-alan yrityksille.

Data Vault 2.0 sertifioituna Mirjamarian erityisosaamisalueisiin lukeutuvat käsitemallinnus ja data vault -toteutukset. Erityisesti pilvipohjaiset (Azure ja AWS) tietoarkkitehtuurit ovat hänelle tuttuja.

Tällä hetkellä Mirjamaria kehittää Ari Hovin konsulttina suuren sote-sektorilla toimivan organisaation tietovarastoa. Projektin tavoitteena on luoda raportoinnin ja tietovarastoinnin parhaita käytäntöjä, jotka voidaan ottaa käyttöön organisaation laajuisesti.


Osallistumismaksu

Jäsenhinta koskee TIVIA-yhteisön henkilöjäseniä ja kumppanien sekä yhteisöjäsenten henkilökuntaa.

 • Jäsenhinta: 1 350 € (2 päivää)
 • Normaalihinta: 1 500 € (2 päivää)

Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %.

Jos et vielä ole TIVIA-yhteisön jäsen, liity nyt ja osallistu koulutukseen jäsenetuhintaan (jäsenmaksut 20–65 €)! Tutustu myös yritysjäsenyyteen!

Kysyttävää koulutuksesta? Lähetä viesti osoitteeseen ilmoittaudu(at)tivia.fi
Tutustu myös muihin TIVIAn järjestämiin koulutuksiin.


Peruutusehdot: Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vrk ennen koulutuksen alkua, perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme koko osallistumismaksun.

Yhteydenotot: ilmoittaudu(at)tivia.fi 

Pidätämme oikeuden päivittää koulutuksen sisältöä.

Päivämäärä ja aika
tiistaina
9. tammikuuta 2024
9.00 16.15 Europe/Helsinki
Sijainti

Luokkahuonekoulutus Helsinki

Suomi
--Luokkahuonekoulutus Helsinki--
Hanki reittiohjeet
Järjestäjä

Ari Hovi

--Ari Hovi--
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.