TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Omaa osaamista saa ja kannattaa kehittää

Kevätkauden viimeisessä IT Insider -verkkotapahtumassa maanantaina 19.6.2023 oli asiantuntijana OP:lta Expert System Test Engineer & Chapter Lead Mikko Paloheimo, jolla on 15 vuoden kokemus laadusta ja testauksesta. Hän kertoi osaamisen jakamisesta OP:n Software Academyn ja erityisesti Quality Assurance -oppimistornin näkökulmasta.

OP:llä on käytössä 70-20-10-malli, jossa 70 % työajasta käytetään päivittäiseen työhön eli operatiivisiin tehtäviin, jotka on priorisoitu backlogilla. 20 % on varattu päivittäisen työn parantamiseen esimerkiksi työmenetelmien DevOps-työtapojen kehittämisen muodossa. 10 % työajasta on puolestaan varattu oppimiseen ja kokeilemiseen, siis noin kolme tuntia viikossa.


IT Insider raportoi it-alan asioista pintaa syvemmältä helposti ymmärrettävästi.

IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy. TIVIAn laaja jäsenverkosto tukee IT Insiderin toimitusta sisällön taustoittamisessa, ideoinnissa ja merkityksien löytämisessä.

itinsider.fi


Oppiminen ja kokeileminen voi tapahtua monta kautta, mutta olennaista on se, että sitä saa siis tehdä OP:ssä työajalla. Voi opiskella lukemalla ja jakamalla kirjoja, artikkeleita ja blogeja, podcasteja kuuntelemalla, verkostojen kautta jne. mutta tärkeänä oppimisen lähteenä on OP:n Software Academy.

OP:n Software Academyssä on yhdeksän oppimistornia: APIs & Integrations, Banking, Cloud, Data, Designing & Leading Value Creation, DevOps, Mobile, Security ja Quality Assurance. Paloheimo esityksessään keskittyi juuri Quality Assurance -torniin, jonka toinen omistaja Paloheimo on.

OP:n Software Academyssä kevätlukukaudella 2023 oli 369 oppilasta ja 64 mentoria. Quality Assurance -tornissa on laadunvarmistuksen ja testauksen kursseja foundation-tasolta intermediate-tasolle. Foundation-tasolla opiskelija saa perustiedot laajalta laadunvarmistuksen ja testauksen alueelta, mukaan lukien ketterän testauksen, testiautomaation, suorituskykytestauksen sekä API- ja mobiilitestauksen alueelta unohtamatta toimialakohtaisia asioita. Foundation-tason kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat ymmärtää laadunvarmistusta ja testauksen, mutta myös niille, jotka voivat osallistua laadun varmistamiseen, mutta antaa tuoreita vinkkejä myös kokeneemmille.

Intermediate-kurssit puolestaan on tarkoitettu luonnollisesti aiheen perustiedot omaaville tai foundation-tason kurssille osallistuneille, mutta myös niille, jotka toisessa roolissa haluavat syventää osaamistaan alueella.

Software Academyn toiminnassa tärkeä rooli on mentoroinnilla. Kurssit on tarkoitettu OP:n asiantuntijoilta OP:n asiantuntijoille. QA-tornissa sovelletaan lisäksi kahden mentorin taktiikkaa, eli seniorimentorin lisäksi mukana on juniormentori oppimassa. Toimintaa kehitetään palautteen lisäksi OP:n tiimien, heimojen ja ryhmien tavoitteiden kautta. Tavoitteena on saada lumipalloefekti: osaamisen karttuessa oppilas haluaa lisää ja myös jakaa tietoa ja osaamista tiimeihinsä ja kollegoilleen. Toimintaan kuuluu puolivuosittaiset valmistujaisjuhlat, joissa yksilöjen kasvu ja kehittyminen tulee huomioiduksi. Ja esimerkiksi intermediate-tason suorituskykytestauskurssin läpäisseet saavat kadehditun Suorituskykyinen tyyppi -kahvimukin.

Software Academy on suuren yrityksen ratkaisu. Kysyttäessä Mikko Paloheimo kertoi, että pienempien organisaatioiden kannattaa tunnistaa organisaatiossa oleva osaaminen ja pyrkiä levittämään sitä osaajien kollegoille: ”Jos joku on asiantuntija ja ekspertti jossain, jonkun tekemisessä, hän pystyy kertomaan muillekin tästä samasta aiheesta, ettei se jäisi ns. hiljaiseksi tiedoksi”. Osaamisen jakaminen on tärkeää, ei se, miten sitä tehdään.

Teksti: Reino Myllymäki

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi