TIVIAn jäsenyhdistys ICT Leaders Finland (ILF) juhli kymmenvuotista historiaansa kolmiosaisen webinaarin muodossa. Webinaari striimattiin Kampin Autotalosta keskiviikkona 25.1.2023.
ICT Leaders Finland ry perustettiin paikallisen tietojenkäsittely-yhdistyksen Tietohallintokerhona keväällä 2009. 10.9.2012 kerhon aktiivit perustivat ICT Leaders Finland ry:n, joka hyväksyttiin silloisen Tietotekniikan liiton (nyk. TIVIA ry) jäseneksi vuoden 2013 alusta.
Kymmenvuotisjuhlaseminaari oli jaettu kolmeen osaan: ennen, nyt ja huomenna. Jokaisella osuudella oli alustajansa ja paneelikeskustelijansa. Keskusteluttajana toimi yhdistyksen puheenjohtaja, professori Tomi Dahlberg.
Marco Halén: Ei yhtä oikeaa tapaa johtaa tietotekniikkaa
Ensimmäisessä osuudessa yhdistyksen hallituksen jäsen Marco Halén alusti ennen-osuutta muistelemalla yhdistyksen perustamisen aikoja 2010-luvun alussa. Hänen mukaansa Gartner oli tuohon aikaan kova auktoriteetti alalla ja keskustelunaiheita olivat pilvipalvelut, mobiilisuus, sosiaalinen media, data-analyysi ja kuluttajistuminen. Yritysten tietotekniikkakokonaisuuksista uhkasi tulla Winchester Mystery Housen kaltaisia sokkeloita, joissa oli paljon tarpeettomia osia. Ratkaisuina alan ongelmiin tarjottiin asioita, jotka kulkivat nimillä IT Alignment, IS Lite, Cobit ja ICT Standard Forum.
Paneelikeskustelussa Pekka Pajuoja, Janne Puustinen ja Marco Halén muistelivat noita aikoja ja totesivat mm. että bisneksen odotettiin pikkuhiljaa puhuvan IT:tä, bisnesosaaminen osoittautui IT:ssä merkitykselliseksi ja ettei ollut yhtä oikeaa tapaa johtaa tietotekniikkaa.
Päivi Hokkanen: CIO:n rooli monitulkintainen
Nyt-osuudessa alusti yhdistyksen hallituksen jäsen Päivi Hokkanen viitaten väitöskirjatutkimukseensa. Hänen mukaansa odotukset CIO:lta ovat vaihdelleet. Vuonna 2009 hänen odotettiin olevan innovaattori, vuosina 2011 ja 2016 evankelista. Usein kuitenkin riitti, että hän oli johtaja ja päättäjä, mutta vuonna 2022 CIO:n piti olla strategi.
Vuoden 2020 määritelmä kuitenkin mietitytti eniten, sillä silloin CIO:n roolin tulkittiin olevan monitulkintainen: eri aloilla ja eri yrityksissä erilainen. Sen sijaan toimitusjohtajan, joka on yrityksen ylin päätöksentekijä, odotetaan jo ymmärtävän tietotekniikka-asioita. Monesta johtoryhmästä kuitenkin puuttuu CIO. Tutkimuksen mukaan CIO istuu laajennetussa johtoryhmässä 55 % yrityksistä, ydinjohtoryhmässä vain 40 %:ssa. Yrityksillä, joilla on CIO johtoryhmässä, on lähes poikkeuksetta kasvu-, innovaatio- tai differoitumisstrategia.
Paneelikeskustelussa Pekka Kimpimäki, Pekka Pajuoja, Pauli Wihuri ja Päivi Hokkanen totesivat, että jos CIO onnistuu tehtävässään, syntyy luottamus ja silloin myös CIO:n tehtäväkenttä laajenee. Ihmisjohtaminen on noussut CIO:n keskeiseksi osaamisalueeksi. Jatkossa myös hallituksen on ymmärrettävä enemmän tietotekniikasta. Vain 5–30 % yrityksistä on korkeasti kyvykkäitä johtamaan tietotekniikkaa. Niinpä koulutusta on lisättävä, ymmärrettävä muutosjohtamisen merkitys ja kehitettävä johtamiskulttuuria, sillä CIO:lla pitää olla mahdollisuus tehdä muutoksia. CIO:n on johdettava strategiaa ja vapautettava ihmisiä innovoimaan.
Turkka Keskinen: CIO on strategi, palvelujohtaja ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaja
Huomenna-osion alustaja, yhdistyksen hallituksen jäsen Turkka Keskinen alensi oman esityksensä rimaa lohduttamalla kuulijoita sillä, että hän tulee olemaan väärässä. Tulevaisuudesta kun puhutaan, kyse on aina pikemminkin mielipiteestä kuin varmoista tosiasioista. Hänen mukaansa nyt ollaan tekoälyn murtautumisen kynnyksellä. Samaan aikaan moni asia muuttuu, ei kuitenkaan kaikki. Tietoturvariskit kasvavat ja yksityisyys on ainakin osin mennyttä. IT-asiantuntijoista tulee yhä useammin yrittäjiä.
Turkka Keskisen mukaan CIO:n toimenkuvassa korostuvat strateginen ohjaus ja kehityskumppanuus, palvelujohtajuus ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen. CIO on tulevaisuudessa se paras kantamaan vastuuta tietoturvasta siinäkin tapauksessa, että yrityksessä on CISO. CIO:n on maksimoitava vapausasteet ja minimoitava mikromanageeraus. Ihmisten ja muutoksen johtaminen korostuvat jatkossa, samoin yleisjohtaminen.
Paneelikeskustelussa Päivi Hokkanen, Pete Nieminen, Tommi Tuovila ja Turkka Keskinen totesivat, että kehityksen valtavirta tulee olemaan evolutiivista. Termillä ”IT” on ollut kaksi merkitystä: mitä (informaatioteknologia) ja miten (tietohallinto-osasto), mutta jatkossa IT sulautuu osaksi liiketoimintaa. Kaikki tehdään jatkossa yhdessä.
Miten kaikki kehittyy, ei ollut keskustelijoiden tiedossa. Se mitä tiedetään, on että kaikki tapahtuu hitaammin kuin on ennustettu, mutta suurempana tai laajempana kuin ennustettu. CIO ei jatkossa(kaan) määrää, miten asiat tehdään.
Panostukset tietotekniikkaan voivat olla todella suuria tulevaisuudessakin. Investointien suuruudesta ollaan jatkossakin kiinnostuneita, mutta termin IT sisältö vaihtelee yritysten välillä vertailua vaikeuttaen. Nyt on jo nähtävissä, että isot päätökset pystytään tekemään samalla tavoin, oli kysymys investoinnista tai kuluista.
Reino Myllymäki
TIVIA ry:n kehityspäällikkö ja ICT Leaders Finland ry:n perustajajäsen
ICT Leaders Finland ry (ILF) on liiketoiminnan ja tietohallinnon johtamisesta kiinnostuneiden ammattilaisten valtakunnallinen yhdistys. ILF on toimittajista riippumaton. ILFin tavoitteena on edistää hyviä tietohallinnon johtamiskäytäntöjä sekä liiketoiminnan ja tietohallinnon yhteistyötä. |
Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.
2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70