2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi – lue lisää ja tutustu juhlavuoden esitteeseemme!

TIVIA ry | Finnish Information Processing Association

                                    te

Aki Antman: Tekoälyn fiksuimmat soveltamiskohteet eivät löydy ilman kokeiluja

IT Insider -verkkotapahtumassa perjantaina 5.5.2023 oli vieraana Sulavan perustaja ja toimitusjohtaja Aki Antman, joka tunnustautuu teknologiafriikiksi. Hänen esityksensä kuvia myöten oli tehty suurelta osin tekoälyn avustuksessa, ja niinpä esityksen aiheena oli Open AI:n ja ChatGPT:n tuleminen taloon.

Tekoäly sinänsä on käsitteenä lähes yhtä vanha kuin TIVIA. Tieteenhaarana tekoäly syntyi 1956, mutta vasta vuonna 1997 päästiin kiinni koneoppimiseen, vuonna 2017 syväoppimiseen ja vuonna 2021 sisältöä luovaan tekoälyyn (Generative AI). Olemme eläneet tätä vaihetta siten vasta vajaat kaksi vuotta, eikä Antman ole koskaan nähnyt idean kypsyvän tuotteeksi näin nopeasti.

IT Insider -verkkotapahtumasarja 2023

12.5. Miksi tiedon johtaminen on tärkeää?
19.5. Suomi liittyi NATOon - Mikä muuttui kyberturvallisuusrintamalla?
26.5. Monimuotoiset lohkoketjut
9.6. Käyttäjäkeskeinen ohjelmistokehitystiimi
19.6. Osaamisen jakaminen


Antman varoitti, ettei julkisiin tekoälypalveluihin kannata antaa käsiteltäväksi mitään luottamuksellista tietoja, kuten julkaisemattomia tilinpäätöstietoja. Toisaalta julkisia tekoälypalveluja ei kannata kieltääkään, vaan yritysten kannattaisi hankkia kokemuksia ja alkaa laatia ohjeita, miten tekoälyä käytetään vastuullisesti. Pelisäännöt on tarpeen tehdä IT:n, HR:n ja lakiosaston yhteistyönä.

Muunkinlaista varautumista tarvitaan. Copilot-ominaisuus on tulossa useimpiin, ellei kaikkiin, Microsoftin tuotteisiin, jolloin IT-osaston on pysyttävä selvillä siitä, mitä on tapahtumassa, sekä hankittava kyky opastaa ja ohjata tekoälyn hyödyntäjiä.

Tiedon etsiminen, analysointi ja kiteyttäminen ovat asioita, joista yritykset usein aloittavat tekoälyn hyödyntämisen. Seuraavia voivat olla henkilökunnan koulutus tai asiakaspalvelun tai tuotannon automaatio. Käyttökohteita on kosolti.

Tekoälyllä on sekä polarisaatiota lisääviä että tasa-arvoa lisääviä vaikutuksia. Kun aikaisemmin huippuvaikuttajilla oli iso organisaatio etsimässä taustatietoja ja laatimassa puheita, jatkossa saman työn voi tehdä yksi ihminen tekoälyn avustuksella. Sosiaalinen media tulee tekoälyn suhteen muuttumaan siten, että yksittäinen käyttäjä ei ole enää pelkästään oman hakuhistoriansa tuottamien ehdotusten varassa, vaan hän voi tekoälyn avulla analysoida laajasti sosiaalisen median sisältöjä.

Kaksiulotteisesta kuvasta voidaan luoda kolmiulotteisia virtuaalimaailmoja. Teams-kokouksiin voi osallistua varsinaisesti osallistumatta niihin. Mahdollisuuksia ja vaikutuksia on lukematon määrä ja koko ajan tulee lisää.

Jo nyt on nähtävissä, että työvoimapulaa potevilla aloilla avoimia työpaikkoja ollaan korvaamassa tekoälyllä, mutta myös olemassa olevia työtehtäviä katoaa, ja uusia työtehtäviä syntyy, alkuvaiheessa IT-alalle.

Tekoäly tulee, tahdot tai et. Siksi jokaisen kannattaa hankkia siitä kokemuksia tutkimalla ja kokeilemalla. Fiksuimmat käyttökohteet eivät löydy ilman kokeiluja. Lisäksi tekijänoikeustilanne on vielä kovin avoin.

Teksti: Reino Myllymäki
Kuva: Sulava


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70

kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi