TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIAan Suomen Piilaaksosta

Janne Mustonen, TIVIA ry:n uusi toimitusjohtaja, myöntää olevansa osasyyllinen siihen, että Oulu on pysynyt Suomen Piilaaksona. Hän on yli kymmenen vuotta työskennellyt Business Oulussa, jossa ICT-toimiala on ollut hänen vastuullaan. Kun kolmisentuhatta ICT-osaajaa Nokian matkapuhelimilta joutui työttömyysuhan alle, niin Janne Mustosen tiimi houkutteli alan yrityksiä Ouluun, tuki startup-yritysten kasvua ja hankki yrityksille tukea ja asiakkuuksia. Viimeisimmät vuodet tiimi on luonut oululaisille ja Oulussa toimiville kansainvälisille yrityksille vientimahdollisuuksia mm. Kiinaan, Saksaan, Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin. Samaa ilmaa on hengitetty yritysten kanssa.

Janne Mustonen kuuluu edelleen Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan hallitukseen. Opetustoimen kanssa yhteistyössä nuoret ovat päässeet tutustumaan ICT-yrityksiin.

Koodarin ja ICT-ammattilaisen työ ei näy katukuvassa toisin kuin monien muiden alojen. Niinpä Janne Mustonen on käynyt kymmenissä yläkouluissa ja lukioissa kertomassa, mitä nämä työkseen tekevät, miten Oulu on vaikuttanut matkapuhelinteknologiaan ja miten tuoreita uudet teknologiat ovat. Kouluvierailuista kehittyikin säännöllinen toimintamalli, jossa tuhannet oppilaat ja opettajat ovat vierailleet kymmenissä ICT-alan yrityksissä viime vuosina.

Ruotsissa jo puolet lukiolaistytöistä sanoo toiveammatikseen insinöörin. Myös suomalaisia nuoria pitää innostaa ict-alalle, hehän ovat myös TIVIA-yhteisön tulevia jäseniä. ICT-ala, joka laajenee jatkuvasti mm. terveyteen, kiertotalouteen ja tekoälyyn, tarvitsee lisää aloituspaikkoja korkeakouluihin. Pitkä matematiikka ja fysiikka ovat tärkeitä.

Ennen Business Oulua Janne Mustonen työskenteli Oulu Innovationissa, ja sitä ennen Oulun kaupungilla kehityspäällikkönä, missä jo vuosina 2004–2007 tehtiin Smart Cityä hyödyntämällä uusimpia teknologioita, kuten esimerkiksi NFC:tä, kaupungin palveluissa. Sadat ihmiset testasivat NFC-teknologialla tehtyjä digipalveluja. Oltiin aallonharjalla, kun pankkitunnisteiden käyttö integroitiin julkisiin palveluihin tai kun opettajille ja rehtoreille rakennettiin mm. tekstiviestipohjaisia sijaisuuspalveluja.

Janne Mustosella on pitkä kokemus palveluprosessien tehostamisesta uudella teknologialla vaatimusmäärityksistä lähtien ja näkemys ICT-toimialasta useasta tulokulmasta.

Miksi TIVIA? Janne Mustonen on viihtynyt työssään Business Oulussa. Kuitenkin jotain muutakin mielekästä voisi vielä tehdä, repussa on eväitä etsiä itselle uusia haasteita. Suomen niemellä tivialaiselle vahvalle toimijalle riittää tekemistä, kun ICT-toimiala kasvaa koko ajan ja monet yritykset palkkaavat jatkuvasti ICT-osaajia.

Janne Mustosen mielestä TIVIAn tuotteita ja palveluja tullaan kehittämään ja tuotteistamaan ja jäseneksi liittyminen tehdään selkeämmäksi: Mitä TIVIA-yhteisön jäsenyys henkilökohtaisesti merkitsee? Myös yritysjäsenten palveluja tuotteistetaan, korostetaan verkostoitumismahdollisuuksia ja esimerkiksi yrityksen tarinan tuomista esiin TIVIAn medioissa kymmenentuhannen jäsenen verkostolle. TIVIA kehittää jatkossa edelleen myös yrityksille räätälöityjä koulutuksia.

Uutta TIVIA-kuvaa rakennetaan porukalla ja paikallinen verkostoituminen on tärkeää. Pitää tunnistaa perushaasteet, eikä tehdä maailmasta liian monimutkaista. Tehdään sitä, mihin pystytään vaikuttamaan. Janne Mustonen mainitsee harrastuksistaan golfin, juoksun ja sählyn. Hän on mukana Kalajokilaakson Golf ry:n johtokunnassa. Sählyporukka on jo parikymmentä vuotta kokoontunut pelaamaan muutaman kerran viikossa. Nuoruudessaan Janne Mustonen on harrastanut myös musiikkia. Työ on vienyt kaistaa harrastuksilta – tähän asti työtä on tehty rakkaudesta kotikaupunkiin. Varmasti samalla asenteella tehdään töitä jatkossa TIVIAssa. 

Janne Mustosta haastatteli Eija Kalliala TIVIAn viestintätoimikunnasta


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä. TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa.

Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi