
Vaikuttava verkkokoulutus
Verkkokoulutukset eivät ole mikään uusi juttu. Erityisesti korkeakoulupuolella käytössä oleva Moodle on ollut markkinoilla jo parikymmentä vuotta. Mutta niin kuin kaikessa, myös verkkokoulutuksissa on kehitytty paljon vuosien saatossa.

Pilkahdus toivosta
Elämme vuoden pimeintä aikaa, joka on poikkeuksellisen raskas nyt, kun emme voi hakea normaaliin tapaan iloa ja merkityksellisyyttä ystävien, perheen ja kollegoiden tapaamisista. Onneksi kevät on jo pian täällä ja tuonee tullessaan rokotteen, helpotuksen pandemiaan ja tätä myötä toivon paremmasta.

Testauksen uudet trendit
Ohjelmistojen tulee kattaa yhä monimutkaisempia käyttöympäristöjä. Tulevaisuudessa automatisointi ja tekoäly helpottavat ohjelmistotestaajien työtä, mutta ne tuovat myös uusia haasteita.

Etälääkäri on sote-digiä
Pitkyn Janne Kivinen esitteli webinaarissa uudenlaisen kardiologian tieto- ja mittausjärjestelmän sekä etätoimintamallin. Siinä kardiologi toimii etänä tietojärjestelmän kautta, johon lähetetään paikallisesta terveydenhuollosta mittaustiedot analyysiä ja lääkärinlausuntoa varten.

Kiinni osaajiin
Tieto- ja viestintätekniikka on tuottavuuden kasvun ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien keskeinen lähde melkeinpä alalla kuin alalla. Tämän vuoksi IT-ammattilaisista on sekä määrällinen että laadullinen pula, joka ei näytä häviävän minnekään. Päinvastoin näyttää entistä selkeämmin siltä, että soveltuvien IT-ammattilaisten puute hidastaa kasvua monella toimialalla ja paikkakunnalla.

Eroon papereiden siirtelystä
Ohjelmapäällikkö Mikael Vakkari ja tiedonhallintamallin projektipäällikkö Katariina Siimeslehto pohtivat 1.1.2020 voimaan tulleen tiedonhallintalain vaatimusten täyttämistä Helsingin kaupungilla. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Henkilöstöä on noin 38 000.

Valkohattuhakkeri Iiro Uusitalo
Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistyksen syyskokouksessa valkohattuhakkeri Iiro Uusitalo pureutuu tietoturvaan hyökkääjään silmin. Tässä haastattelussa Iiro avaa valkohattuhakkerin maailmaa, kertoo siitä, miten hänestä tuli valkohattuhakkeri ja mitä hän nykyään tekee.

Digi pedagogiseen pintaan
Digi pintaan -ryhmäliikunta avasi hienosti IT-kouluttajien syyskauden. Opettajankouluttajan vankalla kokemuksella Irmeli Pietilä antoi meille vinkkejä vuorovaikutuksen lisäämisestä etäopetuksessa ja osallistujien aktivoimiseen virtuaalitilassa.

Suomi avaruuden kartalle
Suomalainen some räjähti lokakuun lopussa, kun uutisoitiin, että Nokia on valittu Nasan partneriksi rakentamaan tietoliikenneyhteyksiä kuuhun. Twitter täyttyi nopeasti oivaltavista ja humoristisista kommenteista, joiden takana loisti ylpeys suomalaisesta yrityksestä sekä uutisen mielikuvitusta inspiroiva luonne. Koskahan Nokia siirtää pääkonttorinsa kuuhun?

ICT-alan palkitut tekijät
TIVIA Keski-Suomi ry:n stipendirahastosta jaetaan vuosittain tunnustuspalkintoja ansioituneille keskisuomalaisille informaatio- ja viestintäteknologian alan opinnäytetöiden ja muiden tietotöiden tekijöille. Vuoden 2019 kuuden palkitun joukossa oli jyväskyläläinen Shareway Oy.

Eroon kehittämisen esteistä
Vuonna 2010 julkaistussa kirjassa etsin syitä projektien epäonnistumisille ja pyrin johtamaan syistä menettelytapoja, joiden soveltaminen nostaisi projektien onnistumisen todennäköisyyttä. Projektin epäonnistumisen juurisyiden etsintä johti projektin alkuun ja päättyi silloin siihen. Jo tuolloin minua haittasi se, että minulla ei ollut tarjota projektin alun virheille ja puutteille juurisyytä projektin ulkopuolelta.

Ihmiskeskeistä teknologiapolitiikkaa?
Muutama vuosi sitten Euroopan ja Suomenkin tekoälypolitiikan kentillä tapahtui jotain odottamatonta. Uuden teknologian tuomasta kilpailukyvystä ja teknologian etiikasta ei puhuttukaan vastakkaisina, keskenään riitelevinä tavoitteina, vaan toisiaan tukevina elementteinä.

Koodia täydellä sydämellä
TIVIA Keski-Suomen naisverkosto Nice ICT järjesti yritysvierailutapahtuman jyväskyläläiseen SoulCore-softataloon. Kaikki halukkaat eivät päässeet kuulemaan SoulCoren ainutlaatuisesta liiketoimintamallista, kun 20 ilmoittautuneen raja täyttyi hetkessä.

Huawei panostaa Suomeen
Älypuhelimien antennit, selaimet ja tietoturva ovat vain osa tavoista, joilla suomalainen osaaminen näkyy Huawein kuluttajatuotteissa. TIVIA haastatteli uutta kumppanuusyhtiötään sen Suomessa tekemästä kehitystyöstä ja tulevaisuudennäkymistä.

Verkostoidu verkossa
Verkostoitumisen idea työelämässä on varsin yksinkertainen: meistä jokainen tekee töitä tai liiketoimintaa mieluiten sellaisen tahon kanssa, jonka tuntee, josta pitää ja johon luottaa. Toki meriiteillä, työn tai tuotteen laadulla ja hinnallakin on iso merkitys, mutta mitä syvempi kahden tahon suhde on, sitä pienemmät ovat myös monenmuotoiset transaktiokustannukset. Sitä paitsi hyvän tutun kanssa töiden tekeminen on kivaa.

Adaptaatio algoritmeissa
Tietokoneiden tehokkuuden kasvaminen on mahdollistanut sellaisten tietokonealgoritmien kehittämisen, jotka ratkaisisivat ylivoimaisen vaikeita ongelmia. Eräs merkittävistä luonnon evoluutiota matkivista algoritmeista on geneettinen algoritmi, jonka voi mieltää älykkääksi satunnaishauksi. Siinä ongelman ratkaisuvaihtoehdot tyypillisesti esitetään bittijonoina, joita kutsutaan kromosomeiksi.

TIVIA-agenda on täällä
TIVIA-agendan sisältö koostuu suuresta määrästä kannanottoja eri asioihin. Kannanotot on järjestetty kolmeen pääryhmään, jotka agendan järjestämisen lisäksi määrittävät TIVIA-yhteisön tärkeät vaikuttamisteemat: vastuullisuus ja kestävyys, elinikäinen oppiminen ja Suomen pärjääminen.

Suuntaa näyttämässä
TIVIA-yhteisö uusi strategiaansa keväällä. TIVIA on Suomen johtava tieto- ja viestintätekniikan alan liitto, johon kuuluu 30 eri yhdistystä, tuhansia henkilöjäseniä ja satoja yritysjäseniä. Yhteisö on laaja, moninainen ja siinä on paljon voimaa, kunhan tiedämme mihin tähtäämme ja millä keinoin.

Tukemassa osaavaa Suomea
Vietämme tänä vuonna Tietotekniikan tutkimussäätiön 40-vuotisjuhlaa. Säätiö perustettiin vuonna 1980 edistämään suomalaisen yhteiskunnan tietotekniikan tutkimusta korkeakouluissa, tukemaan yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita ja palkitsemaan korkeatasoisia tutkimuksia, ja se tekee edelleen samaa tärkeää työtä. Tietotekniikan tutkimussäätiön hallituksena toimii TIVIAn liittokokouksen valitsema hallitus ja asiamiehenä liiton toimitusjohtaja.

Finnparkin komentokeskuksessa
Pitky ry pääsi tutustumaan 50-vuotisjuhliaan viettävän Finnparkin päätoimitiloihin. Tampereen kaupungin omistaman osakeyhtiön päätoimialat ovat pysäköinti ja siihen liittyvä kiinteistöliiketoiminta. Finnparkilla on seitsemän omaa pysäköintitaloa ja kaikkiaan yli 30 operointikohdetta, esimerkiksi P-Hämppi, Ratina ja Pasilan Mall of Tripla. Yli 50 oman työntekijän lisäksi sovelluksia suunnitellaan ja toteutetaan kumppanien kanssa.

RSA:n kryptoanalyysi
RSA on jo neljän vuosikymmenen ajan säilyttänyt asemansa vahvana kryptografisena menetelmänä. Pitkä käytännön kokemus siis puoltaa ajatusta RSA:n turvallisuudesta, mutta periaatteellisella tasolla RSA:n vahvuuteen liittyy avoimia kysymyksiä. Paras saatavilla oleva tapa arvioida RSA:n turvallisuutta on koetella sitä käytännössä kryptoanalyysin keinoin.

Kehittämisen ihannetilanne
Tietojärjestelmäprojektien onnistumisprosentti on vain luokkaa 30–40 %. Parempi onnistuminen tukisi kilpailukykyämme. Voimme parantaa kehitystyön onnistumista parantamalla projektityötä – vaikkapa ottamalla oppia lentoturvallisuudesta – mutta osa onnistumisen esteistä on hankkeiden ulkopuolella.

Avoimuuden puolesta
Jos vierailet somessa, huomaat, että monesta meistä on viime aikoina kuoriutunut koronavirusasiantuntija. Useita ärsyttää se, että muutkin kuin epidemiologit esittävät kommenttejaan, mutta asian voi nähdä myös toisella tavalla. On hyvä, että ihmiset muodostavat omaa käsitystään tilanteesta ja tärkeistä päätöksistä sekä osallistuvat keskusteluun, johon tarvitaan myös muun kuin epidemiologian asiantuntemusta.

Etäopetuksen näytön paikka
Kymmenet etäopetuksen ja verkkopedagogiikan asiantuntijat laativat talkoilla IT-kouluttajat ry:n aloitteesta vajaassa parissa viikossa Etäopetuksen näytön paikka -oppaan vapaasti käytettäväksi kaikille Suomen opettajille. Oppaassa on etäopetusohjeet perusopetukseen, toiselle asteelle eli lukioon ja ammatilliseen koulutukseen, korkeakouluille ja vapaaseen sivistystyöhön.

Uhkien mallinnus kannattaa
Uhkamallinnus on pätevä työkalu, jota voidaan käyttää riskienhallinnan apuna erilaisten uhkien tunnistamiseen. Tämä käy ilmi Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden koulutusohjelman opinnäytetyöstä, jonka Juuso Selin teki osana ylempää AMK-tutkintoaan. Opinnäytetyössään Selin tutki ja vertaili olemassa olevia uhkamallinnusmenetelmiä ja -tapoja. Työ palkittiin 7.11.2019 Tietoturva ry:n Vuoden parhaana tietoturva-aiheisena opinnäytetyönä ylempien korkeakoulututkintojen sarjassa.

Sopeutuminen koetuksella
Koronavirus on aiheuttanut merkittävän globaalin terveyskriisin ja tähän liittyvän talouskriisin. Lisäksi poikkeusolot ovat laittaneet myllerrykseen niin siviili- kuin työelämän. Lasten osalta ollaan huolissaan siitä, miten kotona pysyminen ja lähituen puute vaikuttaa erityisesti heikoimmin pärjääviin, siinä missä vakaat kotiolot ja hyvä osaamispohja auttavat toisia pärjäämään poikkeusoloissakin.

Koulutukset menivät luokasta verkkoon
Tänä keväänä monet yritykset ovat joutuneet omaksumaan uusia toimintamalleja ennätysnopeasti. Koronaviruskriisin tuomat rajoitukset ovat iskeneet kipeästi monelle toimialalle, näistä yksi on tapahtuma- ja koulutustuottajat. Siinä missä monia isoja tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään ensi syksylle, on yhä useammat IT-koulutukset siirretty toteutettavaksi verkkokoulutuksina.

Yhteisöjäsenyys kannattaa
Vuonna 2000 perustettu LapIT on kasvanut Pohjois-Suomen suurimmaksi julkisen sektorin ICT-alan palvelujen tuottajaksi. Toimitusjohtaja Kiasen mielestä TIVIA tarjoaa LapIT:lle yhteistyöverkoston niin alueellisesti kuin kansallisestikin ja voi alueellisen yhdistyksen kanssa osallistua tapahtumiin ja koulutuksiin.

Digi lisää seniorien hyvinvointia
Ikäihmisistä moni on jäänyt kokonaan ilman tietotekniikan opetusta ja monilla käyttökokemus on jäänyt muutamaan sovellukseen. TIVIAn jäsenyhdistys Pitky haluaa auttaa tilannetta ja aloitti yhdessä Tampereen seudun työväenopiston kanssa avoimet ja ilmaiset yleisöluennot.

Yhteiset pelisäännöt
TIVIAn jo lähes 70-vuotisen historian alkuajoista lähtien yhteisömme haluna on ollut tuoda tieto- ja viestintätekniikan kehittäjiä ja hyödyntäjiä saman katon alle yhteisen hyvän ja koko alan kehittämiseksi. Yksi tärkeä työkenttä on IT-alan hankintoja helpottavat vakioehdot, jotka paitsi vähentävät hankintoihin liittyvien sopimusneuvottelujen kestoa ja kuluja, myös pitävät huolen siitä, että sopimusehdot kohtelevat toimittajia ja asiakkaita molempia kutakuinkin tasapuolisesti.

Digipelit kulttuurin osa-alueena
Suomalainen peliala on ollut muutaman viime vuoden aikana tasaisesti puheenaiheena. Yleensä aiheeseen on tartuttu, kun vuosittaiset verotiedot ovat tulleet julkisiksi. Supercellin perustajakaksikko Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja viihtyvät vuodesta toiseen otsikoissa Suomen iloisimpina veronmaksajina. Pelialaa yleisesti käsitellään mediassa myös toisesta näkökulmasta, haittavaikutusten kautta. Muutaman viime vuoden aikana uutisointi on muuttunut monipuolisemmaksi, mutta ikävän usein pelialaa käsitellään joko talouslukujen tai haittavaikutusten kautta.

Vakioehto on vanha kaveri
Helppoja, kattavia ja kustannustehokkaita. Pienille ja keskisuurille it-yrityksille tarkoitetut valmiit sopimusehdot on kehitetty kaupanteon helpottamiseksi, ja ne ovat omiaan oikomaan mutkia varsinkin yritystoiminnan alkutaipaleella.

Kansalaistiedettä edistämässä Havaijilla
Kansalaistiede (Citizen science) voidaan nähdä potentiaalisena lähestymistapana tietojärjestelmätieteiden tutkimuskentässä. Tietojärjestelmätieteiden tutkijat käyttävät eri lähteistä ja eri keinoin kerättyä dataa kuten esimerkiksi käyttäjien luomaa sisältöä sosiaalisesta mediasta. Tämä saattaa nostattaa ongelmia datan tarkkuudessa, laadussa, todentamisessa ja luotettavuudessa. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi kansalaistiede voi olla varteenotettava lähestymistapa.

Seuraajasta johtajaksi?
Eurooppa on kulkenut pitkään yhtä matkaa liittolaisensa Yhdysvaltojen kanssa – tosin yleensä pari askelta takavasemmalla. Ajat kuitenkin muuttuvat. Trumpin hallinnon alla vapaan maailman johtaja keskittyy yhä enemmän itseensä, jolloin Eurooppa joutuu kantamaan enemmän vastuuta itsensä lisäksi esimerkiksi lähialueidensa turvallisuustilanteesta. Vastuun myötä tulee myös mahdollisuus kasvuun.

Digitalisaatiota perusopetukseen
TIVIA Pohjanmaa järjesti Vaasassa joulun alla keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin digitalisaatiota ja robotiikkaa niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin. Opintopolun rakentaminen digitalisaatiosta kiinnostuneille oppilaille eskarista ensimmäiseen työpaikkaan on avainasemassa osaajapulan ratkaisemisessa.

Tietojen hallinta ja johtaminen
Tiedonhallintaan erikoistunut Data Management Association Finland eli tutummin DAMA liittyi osaksi TIVIA-yhteisöä vuoden 2019 lopulla. Jotta yhdistys tulisi tutummaksi laajemmallekin yleisölle, haastattelimme DAMA Finland ry:n puheenjohtaja Sami Lainetta ja DAMAn sertifiointia järjestävää DAMAn yhteisöjäsentä Ari Hovia.

ICT, ilmasto ja verot
Ilmastonmuutoksen ja muiden suurten ympäristöongelmien ratkaisuun tarvitaan ihmiskunnan kaikki viisaus ja teknologia. ICT voi parhaimmillaan ohjata kulutusta kestävämpään suuntaan, tehdä toimialoista vähäpäästöisempiä sekä tuoda uutta tietoa ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Lisääntyvän käytön myötä ICT-alasta itsestään on kuitenkin tullut yhä merkittävämpi energiasyöppö, luonnonvarojen kuluttaja ja päästöjen lähde.

Tutkinnot uudistuvat
Mitä osaamista ICT-alalla jo toimivien tulisi täydentää tai syventää? ICT-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot uusitaan ja sinulla on nyt mahdollisuus osallistua ja tuoda työelämän näkökulma mukaan valmistelutyöhön: mitkä osaamiset tulisi saada mukaan tutkintoihin, jotta henkilöstön täydennyskoulutusta voitaisiin toteuttaa julkisella rahoituksella ja kokeneiden ICT-alan ammattilaisten rekrytointivaikeudet helpottaisivat?

Tiedonhallintalaki ja yhteentoimivuus
Uudessa tiedonhallintalaissa painotetaan tietovarantojen yhteentoimivuuden näkökulmaa. Mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa ja mitä muita vaikutuksia säädösmuutos tuo tullessaan?

ICT-strategiaa Vaasaan
TIVIA Pohjanmaa järjesti keskustelufoorumin yhdessä Vaasassa kaupungin ja oppilaitosten sekä elinkeinoelämän kanssa 14.11.2019 Vaasan Silveriassa. Tarkoitus oli yhdessä pohtia tulevaisuuden ratkaisuja kasvavaan ICT-osaaja- sekä osaamispulaan. Tapahtumassa oli mukana kolmisenkymmentä alueen vaikuttajaa. Toimitusjohtaja Jussi Nissilä toi TIVIAn terveiset.

Suomen lahja Euroopalle
Vuodenvaihteessa päättyi Suomen kolmas EU-puheenjohtajuuskausi ja ministerineuvoston johtaminen siirtyi vuorostaan Kroatialle. Puolen vuoden aikana Suomella on ollut mahdollisuus nostaa tärkeinä pitämiään teemoja esiin ja paaluttamaan kestävän Euroopan rakentamista, jonka aineksina Suomi on pitänyt muun muassa yhteisiä arvoja, ympäristöjohtajuutta, turvallisuutta sekä talouden kilpailukykyä.

Docker-konttiteknologia
Keski-Suomen tietojenkäsittely-yhdistys ry järjesti jäsenilleen Docker-konttiteknologiakoulutuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa. Docker-konttiteknologia tarjoaa liikkuvuutta DevOps-toimintamallille, koska käytännössä ohjelmistokehittäjällä on käytössä sama ympäristö kuin tuotannolla. Tällöin ohjelmistokehittäminen on riippumaton alustasta.

Uusia näkökulmia testaukseen
FiSTB Testing Assembly järjestettiin syyskuussa kahdeksatta kertaa ja se keräsi paikalle n. 400 testausammattilaista ja 16 partneriyritystä. Uudistunut Hotelli Presidentin alakerta ja tapahtuman interaktiivisuus lisäsivät entisestään konferenssin houkuttelevuutta ja tapahtuma keräsikin laajasti kiitosta.

15 000 kävijän Teknologia 19
Teknologia 19 -messut Helsingin Messukeskuksessa tiistaista torstaihin 5.–7.11.2019 olivat TIVIAn kuluvan vuoden suurin messupanostus. Kolme päivää laadukasta ohjelmaa omalla TIVIA Stagella ja koko ajan miehitetty osasto keskeisellä paikalla olivat panostuksen keskeiset näkyvät elementit.

TIVIA 2020-luvulla
Vuonna 2020 kutsumme yritykset ja muut yhteisöt mukaan suoraan liittotason toimintaan lanseeraamalla uuden TIVIA-kumppanuuden. Samalla tulemme tarjoamaan kumppaneillemme uusia mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan alan kehitykseen, vahvistamaan mielikuvaa yrityksestä ja kehittämään henkilöstön ammatillista osaamista.

Nuoret koodarit MM-kisoissa
Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills Kazan 2019 järjestettiin 22.–27.8.2019 Kazanissa Venäjällä. Kilpailuun osallistui noin 1 300 nuorta ammattilaista yli 60 maasta. Kilpailulajeja oli yli 50. Suomen joukkue osallistui 25 lajiin, joista ICT-lajeja olivat tietojenkäsittely, verkkosivujen tuottaminen, elektroniikka, robotiikka sekä pelien tuottaminen muun muassa robotiikkaan, automaalaukseen, hitsaukseen ja hiusmuotoiluun. Lajit olivat pääasiassa yksilölajeja, mutta joissakin kilpailtiin parina.

Bugien metsästys kannattaa
Nykyään tärkeä osa ohjelmistokehityksen elinkaarta on ohjelmistojen testaus. Kun ohjelmistot ja järjestelmät monimutkaistuvat ja niitä integroidaan muihin ohjelmistoihin ja järjestelmiin, ohjelmistotestauksen tärkeydestä tulee kriittinen osa menestyvää ohjelmistokehitysprosessia.

Pitkä koulutie
Suomi on yksi maailman koulutetuimmista kansoista – mutta olemmeko myös yksi osaavimpia? Olemme uskoneet tutkintokoulutuksen voimaan ja siihen, että työ tekijäänsä opettaa. Kuitenkin teknologisen kehityksen ja työelämän muutoksen nopeuden vuoksi itse kunkin osaaminen vanhenee yhä nopeammin, eikä aikaa työssä oppimiseen tunnu löytyvän.

Krooniset sairaudet ja mobiiliteknologia
Mobiilisovellukset tarjoavat ihmisille keinoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Tohtori Guido Giuntin mukaan teknologioista voi olla suuri apu myös kroonisista sairauksista kärsiville potilaille, kunhan sairauteen liittyvät erityistekijät huomioidaan sovelluksen suunnittelussa.

Kyberuhkat ovat älykkäitä
Pohjois-Karjalan Tietotekniikkayhdistys (Pokat) ry järjesti 21.8.2019 Kyberseminaarin Joensuun Tiedepuistossa. Pokat ry:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korpelainen toi avauspuheenvuoronsa yhteydessä esille, että verkossa on vapaasti saatavilla runsaasti materiaalia kyberturvallisuuden alalta. Tällaisen materiaalin tuottajia ovat mm. Kyberturvallisuuskeskus, Jyväskylän yliopisto, IBM, KPMG ja CGI.