TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
IT-sopimusehdot uudistuivat

Takavuosina, kun vielä aktiivisesti olin tietojärjestelmien käyttöönottoprojekteissa asiakkaan puolella auttamassa, konsultin tärkeisiin tehtäviin kuului varmistaa, että varsinaisessa sopimustekstissä korjattiin yleisten sopimusehtojen puutteet, kuten vaikkapa rekrytointikielto puolin ja toisin. Vuosien kuluessa tuo tarve on koko ajan pienentynyt.

IT-sopimusehdot ovat kehittyneet parin vuoden välein tehdyin päivityksin yhä tasapuolisemmiksi ja täydellisimmiksi. Viimeisimmässä päivityksessä eli IT2022-ehdoissa on otettu huomioon yhteistyö, jossa syntyy suuria määriä dataa, jota osapuolten on tarkoitus hyödyntää toiminnassaan. Tällaisten projektien määrä on viime vuosina lisääntynyt.

Toinen selkeä parannuskohde on pienet toimitukset, joita varten on tehty sopimusmalli. Tämä hyödyttää erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla ei ole omia lakimiehiä sopimuksia tekemässä. Näin pienienkin hankkeiden immateriaalioikeudet, dataan liittyvät asiat, henkilötietoasiat ja tietoturva tulevat otetuksi huomioon.

Yleisesti uudet sopimusehdot ajanmukaistavat vastuunrajoitusehtoja. Maailma muuttuu koko ajan ja siksi sopimusehtojakin on ajoittain päivitettävä, jotta muutokset tulevat otetuksi huomioon. Uudistettu IT-ehtopaketti sisältääkin jo 11 sopimusehtoliitettä ja kymmenen sopimusmallia.

IT-sopimusehtojen taustalla ovat Keskuskauppakamari, Software Finland ry, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, Teknologiateollisuus ry ja TIVIA ry.

IT-sopimusehtojen käyttöoikeus myydään edelleen yritys- tai konsernikohtaisena vuoden kerrallaan voimassa olevalla käyttöoikeuslisenssillä, joka kattaa suomen- ja englanninkieliset ehdot. Käyttöoikeuden verottomasta hinnasta TIVIA-yhteisön jäsenet saavat 40 % alennuksen.

Tutustu IT-sopimusehtoihin

 

Teksti: Reino Myllymäki
Kuva: TIVIA ry

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi