IT-kouluttajat edelläkävijöinä ja vaikuttajina yli 20 vuotta

25. syyskuuta 2023 kirjoittaja
IT-kouluttajat edelläkävijöinä ja vaikuttajina yli 20 vuotta
Teräs Olli

IT-kouluttajat on jo 20 vuoden ajan tuonut uusia tuulahduksia opettajien arkeen. Teknologiaopettajien tueksi perustettu yhdistys laajeni nopeasti kaikkien opettajien ja kouluttajien uuden teknologian käyttöönoton foorumiksi. Vuosien varrella IT-kouluttajien seminaarit ovat käsitelleet aiheita tyypillisesti pari vuotta ennen niiden valtavirtaistumista.

Monimuotoista verkko-opetusta on käsitelty IT-kouluttajien seminaareissa 2000-luvun alusta lähtien. Vuonna 2016 Tietie-verkosto laati verkko-opetuksen 20-vuotishistoriikin. Vuonna 2015 IT-kouluttajat polkaisi talkoilla pystyyn Koodiaapinen-MOOCin, jossa opettajat saivat ideoita ohjelmoinnin yhdistämisestä omaan oppiaineeseensa. Paristatuhannesta osallistujasta viitisensataa suoritti kurssin. Kun pandemia keväällä 2020 iski, IT-kouluttajat kutsui toistasataa verkkopedagogiikan asiantuntijaa laatimaan opettajille Etäopetuksen näytön paikka -ohjeistusta, joka julkaistiin Wikikirjastossa.

IT-kouluttajien seminaareissa on käsitelty aiheita, jotka edelleen ovat ajankohtaisia, esim. vuonna 2003 saavutettavuutta, 2006 sosiaalisen median oppimisratkaisuja, 2010 tekijänoikeuksia opetuksessa, 2015 avoimia digitaalisia osaamismerkkejä ja 2018 tekoälyä opetuksessa.

Yhdistyksen 20-vuotisseminaari järjestettiin raikkaassa Urban3-tilassa Maria 01 -startupkeskuksessa, yhteistyössä Wikimedia Suomen kanssa. Seminaarissa julkaistiin yhdistyksen historiikki ja käsiteltiin vuoden 2023 kuumaa aihetta: generatiivista tekoälyä.

Puheenjohtaja Tarmo Toikkanen Sitrasta johdatteli tekoälyyn yhteiskunnallisena ilmiönä. Generatiivisen tekoälyn toimintaperiaatteet ja rajat on ymmärrettävä, samoin sen mahdolliset tietosuoja- ja tekijänoikeusriskit sekä vaikutukset ihmisiin, organisaatioihin ja yhteiskuntaan.


Tarmo Toikkanen ja perusasioita tekoälystä. Kuva: Eija Kalliala


Howspacen Juuso Hietalahti kertoi tekoälystä lisäominaisuutena yrityksen tuotteissa. Yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Eija Kalliala esitteli historiikin ja nostoja vuosien varrelta. Kimmo Virtanen Wikimedia Suomesta pohti, voiko tekoäly kirjoittaa wikipedia-sivuja ja esitteli käytännön kokeilujensa tuloksia.

 Esitysten tallenteet, materiaalit ja historiikin voi ladata maksutta IT-kouluttajien verkkosivuilta.

Teksti: Tarmo Toikkanen, Eija Kalliala
Kansikuva: Tarmo Toikkanen


IT-kouluttajat ry, TIVIA ry:n valtakunnallinen teemayhdistys, perustettiin 21.8.2001. Yhdistys on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita uusista pedagogisista lähestymistavoista ja kouluttavat tieto- ja viestintätekniikkaa tai käyttävät sitä koulutuksessaan.

itko.tivia.fi


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi