TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Hyvällä systeemityöllä ja koodauksella vihreämpiä järjestelmiä

Tietotekniikka on sähkön spin-off. Ilman sähköä ei tietokonetta olisi keksitty, eikä ilman sähköä yksikään tietokone toimi.

Sähkö on ollut monella tavalla puheenaihe viimeksi kuluneen vuoden aikana. Venäjän hyökkäystä Ukrainaan seurasi energiakriisi. Sähkön hinta nousi, huonelämpötiloja on kehotettu alentamaan ja lämpimän veden läträämistä vähentämään. Onneksi pahimmat uhkakuvat eivät tänä talvena toteutuneet ja sähkösaunankin sai joskus laittaa päälle.

Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan systeeminsuunnittelun 60-vuotisesta historiasta. Tuohon aikaan 1960-luvun alkuvuosina Suomessa oli reilut parikymmentä tietokonetta, joista suurin osa oli IBM 1401 -merkkisiä. Nykypäivän mittapuun mukaan laskentateholtaan vaatimaton kolmannen sukupolven tietokone oli sähköteholtaan kaikkea muuta kuin vaatimaton. Virrankulutus oli 13 kW.

Pitkä matka on tultu 1960-luvulta nykypäivään. Jo pelkästään tämä kannettava tietokone, jolla kirjoitan tätä artikkelia, peittoaa IBM 1401:n laskentateholtaan 25 000 -kertaisesti ja on energiatehokkuudeltaan vajaat neljä miljoonaa kertaa parempi kuin tuo antiikkinen IBM 1401.

Kestävämpää ICT-elektroniikkaa tiistai 4.4. klo 9–12 | webinaari

Tule mukaan perehtymään keinoihin edistää ICT-laitteiden kestävämpää hankintaa ja käyttöä.


Tietotekniikka kuluttaa 4–10 % sähköstä ja tuottaa 1,5–5 % kasvihuonepäästöistä. Ala ei ole siis paha sähkönkuluttaja eikä kasvihuonepäästöjen tuottaja, mutta tietotekniikan käyttö lisääntyy jatkuvasti. Enemmän energiaa kuluttavia ja saastuttavia prosesseja korvataan tietoteknisillä tai tietotekniikalla tuetuilla prosesseilla. Kun vaikkapa joukko asiantuntijoita ympäri maailman kokoontuu fyysisen kokouksen sijaan etäkokouksessa, tietotekniikan myönteiset vaikutukset ovat suuret.

Tavallaan ollaan puun ja kuoren välissä, sillä osa tietotekniikan vihreydestä tulee sen kuluttaman sähkön vihreydestä. Mutta siinä välissä on paljon, mihin tietotekniikka-ala voi vaikuttaa: energiatehokas systeemityö ja koodaus sekä vähän energiaa ja luonnonvaroja kuluttavat kestävät laitteet esimerkiksi.

Tietotekniikan vihreydessä olemme edelläkävijöitä. Mutta arvokasta tekemistä riittää!Reino Myllymäki
kehityspäällikkö, TIVIA
LinkedIn


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi