TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Esports Business
Elektroninen urheilu

Esports on valloittanut maailmaa ja sen suosio kasvaa edelleen. Alalla liikkuvien eurojen osalta se on ohittanut Formula 1:sen jo aikaa sitten. Esports eli elektroninen urheilu käsitetään usein pelkäksi kilpapelaamiseksi, mutta sen ympärille on jo kehittynyt globaali bisnes, joka tarjoaa menestymisen mahdollisuuksia useille.

Kasvava ala vaatii uusia osaajia. Alalla on kova kysyntä niille, jotka hallitsevat elektronisen urheilun ja kilpapelaamisen kentän, mutta myös siihen liittyvän liiketoiminnan ja markkinoinnin. Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) kasvattaa näitä alan osaajia 3,5 vuoden mittaisessa, ainutlaatuisessa koulutusohjelmassa. Esport Business -koulutus on ensimmäisiä alan bachelor-tason koulutuksia maailmassa ja Euroopassa on kaikkiaan kolme korkeakoulua, jotka tarjoavat vastaavaa tutkintoa elektronisen urheilun teemasta. Tutkintonimike, jonka opiskelija saa valmistuessaan, on Bachelor of Business Administration. Se vastaa liiketalouden tradenomia.

Esport Business -koulutus liittyy vahvasti KAMKin esport-toimintaan, joka käsittää alan kehittämisen eri projektien kautta, mutta myös opiskelijoiden oman harraste-/kehittämistoiminnan.

Bachelor’s Degree in Esports Business

Esports Business on kansainvälinen englanninkielinen koulutusohjelma, jossa erikoistuminen painottuu elektronisen urheilun toimialaan.  Jokainen uusi liiketoiminta rakentuu omaan maailmaan. Näin on tapahtunut myös KAMKin koulutuksessa. Opiskelu toteutetaan alalle tyypillisessä ympäristössä, jossa näkyvimpänä ovat omat esports-luokka ja toimintaympäristöt, joissa alan toimintoja ja työtä voi harjoitella tehokkaasti. Opintojen aikana opiskelija saa tietoa liiketoiminnan perusteista, mutta myös vahvasti markkinoinnin ja elektronisen urheilun liiketoiminnasta. Kokonaisuudessaan opinnot koostuvat teoriasta, mutta myös vahvasti käytännön harjoittelusta sekä alan ammattilaisten ohjauksesta esimerkiksi luentojen ja projektien myötä. Opinnot on suunnattu kaikille esportsista kiinnostuneille, joilla on riittävä englannin kielen taito. Sisäänpääsy ei edellytä pelaajataustaa tai muuta osaamista. Kiinnostus ja kokemus kuitenkin usein täydentävät toisiaan. Koulutus on ammattipelaajille myös erinomainen mahdollisuus syventää omaa uraa ja osaamista.

Opinnoissa tehdään uutta, mielenkiintoisesta näkökulmasta. Kaikessa toiminnassa näkökulma on alan osaamisessa ja tekemisessä. Näin valmistuvat opiskelijat saavat jo opintojensa aikana näkemyksen alan realistisista toiminnoista ja ovat valmiita ammattilaisia alan haasteisiin. Opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä myös opiskelijavaihtoon. Koulutuksen kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat mm. University of Staffordshire Isossa-Britanniassa sekä Shenandoah University Yhdysvalloissa.

Ainutlaatuinen koulutus – ainutlaatuiset tilat

Ainutlaatuiseen koulutukseen tarvitaan tilat ja välineet, jotka vastaavat alan tarpeita. Käytössä on kolme ympäristöä, joita ovat esports-luokka, -studio sekä äänitystila. Esports-luokka simuloi kilpapelaamisen ympäristöä huipputehokkaine tietokoneineen, valaistuksineen ja projektoreineen. Tilaa opiskelijat voivat käyttää myös vapaa-aikanaan. Hiljaiseen ja rauhalliseen työskentelyyn tai vaikka podcastien nauhoittamiseen KAMKin opiskelijoilla on käytössä äänitystila.

KAMK aloitti ensimmäisenä Suomessa pelialan koulutuksen

Esports-studio on moderni toimitila ja toimii käytännössä KAMK.GG:n toimistona. KAMK.GG on opiskelijoiden vetämä Kajaanin ammattikorkeakoulun sisäinen projektiorganisaatio. Tämä hubi toimii itsenäisenä e-urheiluorganisaationa. Hubin avulla opiskelijat harjoittelijat käytännön työtä ympäristössä, jonka rakentamisessa ja kehittämisessä he ovat itse olleet mukana. KAMK.GG:llä on omia sponsoreita, joita ovat mm. Monster Energy ja Cooler Master. KAMK.GG järjestää omia tapahtumia eri kilpapeleissä, kuten DotA2, Valorant, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) sekä League of Legends. Turnausten järjestämisestä opiskelijat saavat arvokasta kokemusta työelämää varten.

KAMKin esports-luokka esports-klubin aikana
KAMKin esports-luokka esports-klubin aikana

Teknologian kärjessä Kainuun korvessa

Kajaanin ammattikorkeakoulun on aina ollut edelläkävijä ja kouluttanut etulinjassa opiskelijoita uusille kasvaville aloille. KAMK aloitti ensimmäisenä Suomessa pelialan koulutuksen, ja alalle on valmistunut satoja huippuosaajia useisiin pelialan yrityksiin maailmanlaajuisesti. Peliala on synnyttänyt myös uusia yrityksiä. KAMKin opiskelijat ovat perustaneet kaikkiaan 160 yritystä.

KAMK toimii alustana uusille teknologioille. Korkeakoululla käynnistettiin keväällä 2018 Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ltä hankittu Bull-hybridijärjestelmä, Supertietokone, joka täydentää Kajaanin ammattikorkeakoulun Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista, opiskelijoiden ylläpitämää konesaliympäristöä. Tätä ympäristöä hyödyntävät mm. Datacenter-opiskelijat sekä datan käsittelyyn ja tekoälyratkaisuihin Datasta tekoälyyn -insinöörikoulutuksen opiskelijat. Tieto- ja viestintätekniikan alainen Datasta tekoälyyn -koulutus (240 op) on tässä laajuudessa myös ensimmäinen Suomessa.
Ammattikorkeakoulun tiivis yhteistyö CSC:n kanssa jatkuu myös uuden Euroopan nopeimman supertietokoneen LUMIn rakentamisen ja käyttöönoton parissa.
KAMK etsii, tutkii ja jatkaa uuden luomista myös tulevaisuudessa. Teknologia kehittyy ja osaamisen kärjessä pysyminen vaatii ennakkoluulotonta asennetta. Digitaalisessa maailmassa Kajaanista on vain millisekunttien matka kaikkialle maailmaan.


Koulutusfaktat

tradenomi | Esports Business

Tutkinnonlaajuus: 210 op
Kesto: 3,5 vuotta
Tutkintonimike: Bachelor of Business Administration
Tutkinnon kieli: Englanti
Hakuaika: Kevään ensimmäinen yhteishaku
Opintojen rakenne: perusopinnot, ammattiopinnot, syventävät opinnot ja työharjoittelu
Lisätietoja koulutuksesta: kamk.fi, kamk.gg


Teksti: Janus Pitkänen ja Tanja Keränen | Kuvat: Kajaanin ammattikorkeakoulu

Janus Pitkänen
Toimii Kajaanin ammattikorkeakoulussa liiketalouden lehtorina. Substanssiosaaminen painottuu esportsin liiketalouteen sekä valmentamiseen. Harrastuksena kilpapelaaminen.

Tanja Keränen
Toimii Kajaaniin ammattikorkeakoulussa viestintäpäällikkönä.


Kajaanin ammattikorkeakoulu on TIVIA-kumppani.

Lue lisää TIVIA-kumppanuudestaTIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi