TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
ERP-projektit onnistumaan

Toisaalla tässä lehdessä Ossi Mäntylahti kertoo syksyllä järjestettävästä ERP Days Helsinki -tapahtumasta, joka kokoaa yhteen toiminnanohjausjärjestelmien toimittajat. Tapahtuman keskiössä ovat pienet ja keskisuuret yritykset. Suurissa yrityksissä ERP on ollut jo pitkään olennainen osa järjestelmäympäristöä, pienissä ei niinkään. Lisäksi pienempien yritysten voimavarat ERP-järjestelmän ottamiseksi käyttöön ovat pienemmät, samoin epäonnistumisen sietokyky.

Olen tutkinut vuodesta 2009 tietojärjestelmäprojektien onnistumista. Yksi lähteistäni on ollut Panorama Consulting Groupin ERP Report, jonka tämän vuoden raportti on jälleen karua luettavaa. Tutkimuksen 183 vastauksen mukaan 47 % projekteista ylitti budjettinsa vähintään lievästi, 9,3 % pahoin. 42 % ylitti aikataulunsa, 11,5 % pahoin. 83 % vastaajista ilmoitti, että sijoitetun pääoman tuotto vastasi odotuksia, mikä on siinä mielessä erikoista, että läheskään kaikki eivät tiedostaneet hankkeen hyötyjä, ja vielä harvempi oli laskenut ne.

Itseäni ilahdutti räätälöimättöminä käyttöönotettujen järjestelmien määrä. Niitä oli noin kolmannes. Rankasti räätälöityjä oli enää viidennes tapauksista. Olen itse nähnyt valmisjärjestelmien räätälöimisen koko kehitysprojektin vaarantavana tekijänä. Ei ole selvitetty, mistä tuotteista tai prosesseista yrityksen kilpailukyky tulee, ja muutosjohdettu organisaatiota muilta osin valmisjärjestelmien standarditoiminnallisuuksien hyödyntämiseen.

Raportti ei suoraan kerro ERP-projektien onnistumisen tasoa, mutta arvioin sen olevan edelleen 60–70 %. Kolmannes hankkeista epäonnistuu pahoin. Tyydymmekö jatkossa tähän tasoon?

Ihailen pitkäjänteistä työtä, jolla lentoliikenne on saatu kehitettyä kaikista liikkumismuodoista turvallisimmaksi. Pitäisikö tietojärjestelmäprojektien suhteen lähteä samalle tielle? Jos vastaus on kyllä, ensimmäinen askel olisi tutkia jokainen epäonnistunut projekti ja selvittää epäonnistumisen lähi- ja juurisyyt. Ja ottaa opiksi.Reino Myllymäki
kehityspäällikkö, TIVIA
LinkedIn


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi