TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Digitaalisilla liiketoimintamalleilla menestykseen

Suomi on kansainvälisissä vertailuissa yksi maailman digitalisoituneimmista maista. Digitalisaation hyödyntäminen laahaa kuitenkin perässä, sillä dataa jää usein hyödyntämättä liiketoiminnalle innovatiivisella ja tuottavalla tavalla.

Mikä digitaalinen liiketoimintamalli? Asia ei ole uusi ja pidemmälle vietynä puhutaan esimerkiksi alustataloudesta ja API-liiketoiminnasta, muitakin nimiä ja kuvauksia löytyy. Kaikilla kuitenkin yhteistä on liiketoiminta, joka perustuu jalostettuun dataan. Datalla luodaan uudentyyppistä, ja myös usein globaalista, liiketoimintaa jalostamalla omaa ja ulkopuolista dataa digitaalisilla liittymillä. Data jalostetaan muotoon, jota organisaatio itse ja myös yhteistyökumppanit voivat hyödyntää. Esimerkiksi verkkokauppa voi luoda uusia tapoja esittää asiakkailleen tuotteita yhdistämällä ulkopuolisen kumppanin jalostamaan dataan tai kauppakeskus voi automatisoida markkinointia keskuksen yritysasiakkaiden ja oman datan avulla. Valmistavan teollisuuden toimijat voivat yhdessä rakentaa liiketoimintamalleja, joissa tilaus ja tuotanto perustuu kunkin yrityksen vapaaseen kapasiteettiin tai matkailuala voi rakentaa tuotetarjonnan reittivalintojen ja asiakasprofiilien perusteella. Mallit rakennetaan luonnollisesti aina kitkan vähentämiseksi ja asiakkaille hyödyksi.

Pohjimmiltaan kyseessä on kilpailukyvyn varmistaminen ja ylläpitäminen innovatiivisilla digitaalisilla ratkaisuilla rakentamalla uusia liiketoimintamalleja. Yksin on yritysten usein haastavaa tuottaa näitä eli tarvitaan nk. liiketoimintaekosysteemejä. Näissä kehittämispanostus tapahtuu esimerkiksi fokusoimalla kokonaisvaltaiseen API-strategian kehittämiseen ja datan jalostukseen liiketoimintamallien ja liiketoimintaekosysteemin tueksi sen sijaan, että keskitytään yksittäisten sisäisten tai ulkoisten prosessien kehittämiseen. Kehittäminen koskee sekä pieniä että suuria yrityksiä ja kaikkia toimialoja poikkileikkaavasti.

Asian tärkeys näkyy nyt erilaisissa kansallisissa ohjelmissa: Business Finland on uudessa Data Economy -ohjelmassaan tilanneet Frost & Sullivan -nimiseltä kansainväliseltä yritykseltä tutkimuksen, jossa on käyty läpi Suomen mahdollisuuksia. Sitralla on Datasta kasvua -ohjelma, ja valtiovarainministeriö julkaisi viime vuonna Julkisen hallinnon API-periaatteet. Myös TIVIAssa on huomioitu asia: Tietotekniikan tutkimussäätiöltä voidaan 2023 hakea aiheeseen liittyvää tutkimustyön tukea.Tietotekniikan tutkimussäätiön vuoden 2023 apurahojen painopisteenä on datan hyödyntäminen

Lue lisää ja hae apurahaa


Teksti: Michael Lindholm, CEO, Musaa Oy, hallituksen jäsen, TIVIA
Kuva: Shutterstock


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi