TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Arkistokuva toi muistoja mieleen

TIVIAn toimisto ja varasto joutuivat toistamiseen muuton kohteeksi, kun YIT irtisanoi vuokrasopimuksemme. Toimisto muutti tämän seurauksena Workery West -tornin 9. kerrokseen Triplaan ja varasto lähelle toimistoa Ratavartijankatu 3:een.

Jälkimmäisen muuton yhteydessä löytyi valokuvakansio, jossa oli valokuvia ilmeisesti 1990-luvulta. Paljon valokuvia, mutta useimmista puuttui tieto, mihin tapahtumaan liittyi tai ketä kuvissa oli. Tämä on harmillista, koska kansiossa oli hyviä kuvia.

Ihan kansion lopusta löytyi taitettu A5-kokoinen päiväämätön saate ja sen välissä oli kuva. Saate oli Nokia Mobile Phonesilta ja saatteen mukaan kuva oli mobile office -konseptista, joka koostui kannettavasta tietokoneesta, GSM-datakortista ja GSM-puhelimesta. Kaksi viimeistä julkistettiin vuonna 1994, joten kuva oli aikaisintaan siltä vuodelta.

Kuva synnytti minulle välittömästi déjà vun. Huhtikuussa 1996 matkustin British Airwaysin palveluja käyttäen Helsinki–Lontoo–Bangkok–Sydney osallistuakseni Incit-nimiseen rakentamisen tietojenkäsittelyn konferenssiin. Kolmen lennon yhdistelmä vei aikaa 33 tuntia ja laskeuduimme Sydneyn lentoasemalla aamuyöstä. Vähän aikaa kulutin aikaa lentoasemalla, mutta sitten otin hotellibussin Sydney Park Inn -hotelliin, joka sijaitsi ihan paikallisen Hyde Parkin vieressä, mutta oli selvästi vaatimattomampi ja halvempi kuin konferenssihotelli Sheraton.


Kun saavuin huoneistohotellilleni, se ei ollut vielä auki. Istahdin kamppeineni hotellin portaille, otin Toshiban läppärini ja Nokian puhelimeni sekä yhdistin puhelimen kaapelilla läppärin GSM-data-korttiin. Yritin lukea sähköpostiani, joka oli Telecom Finlandin pp.inet.fi-tyyppinen.

En kuitenkaan saanut yhteyttä. Yritin moneen kertaan. Siinä istuessani Francis Street -katua pitkin lähestyi mies kävellen. Minun kohdallani hän teki mutkan ja totesi englanniksi: ”Sinun täytyy olla suomalainen!” Myönsin todeksi ja mies jatkoi matkaa. Semmoinen teknologiamaine meillä oli vuonna 1996.


Aamupäivällä sitten soitin kokeeksi tuohon Telecom Finlandin soittopurkin numeroon. Yllätyksekseni siellä vastattiin ja toivotettuani hyvää aamupäivää puhe muuttui epävarmaksi. Hänen näkökulmastaan puhelu, kun tuli kuulemma Kreikasta ja Suomessa oli tuolloin aamuyö. Sain kuitenkin avun ongelmaani. Oli näet todennäköistä, että Telecom Finlandin soittopurkin puhelinnumero oli australialaisittain liian lyhyt, varsinkin kun siitä vielä poistettiin sen aikaisen suuntanumeron etunolla. Neuvottiin huijaamaan paikallista teleoperaattoria laittamaan perään mitä tahansa numeroita. Näin toiminkin, yhteys alkoi toimimaan ja tuhansien markkojen puhelinlasku alkoi syntyä myös.

Jotta teknologiafriikkiyteni olisi ollut täydellinen, mukanani oli myös Kodak DC50 -digitaalikamera. Saattoi olla sillä hetkellä mantereen ensimmäinen. Sillä otin kuvan muun muassa tuosta Sydney Park Inn -hotellista. Google Mapsin mukaan hotelli on vielä paikoillaan alaosastaan beigeksi maalattuna.


Kuvat: Reino Myllymäki, TIVIAn arkisto / Nokia Mobile Phones
Reino Myllymäki
kehityspäällikkö, TIVIA

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70
kategoriassa Blogi
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi