TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Tarinoita vuosien varrelta – Muistelemassa Gunnar Nyström

Tietokone 5/2013

Olin mukana TTL:n (nyk. TIVIA ry) toiminnassa 1970 ja -80-luvuilla, joten sain nähdä liiton nopean kasvun vuodet. Olin muun muassa liiton tiedotustoimikunnan jäsen, julkaisutoimikunnan puheenjohtaja ja edustin liittoa pohjoismaisessa yhteistyössä.

Tuolta ajalta ovat mieleeni jääneet erityisesti NordDATA-kongressit, joita järjestettiin Pohjoismaissa. Niissä saattoi olla jopa 2 000 osallistujaa, joten Finlandia-talon sali olisi ollut liian pieni, jos kaikki olisivat osallistuneet avajaisiin.

Toiminnassa korostui julkaisutoiminta/korostuivat julkaisut, sillä tietotekniikan opetusmateriaaleista oli tuolloin huutava pula. Välillä tuntui, että atk-asiantuntijaksi pääsi, jos ylipäänsä tiesi mikä on tietokone. Korkeakouluissa monet systeemityön tekijät koulutettiin TTL:n tuottamilla materiaaleilla, ja liiton aktiivit ajoivat tietojenkäsittelytieteen professuurien perustamista yliopistoihin. Lisäksi liiton aktiivit olivat mukana perustamassa monia alan aikakauslehtiä.

Liiton asema oli vahva atk-alalla. Vähintään 90 prosenttia atk-asiantuntijoista oli liiton jäseniä, sillä työnantajat kannustivat osallistumaan liiton koulutuksiin. Toiminnassa oli mukana myös innokkaita liikkeenjohtajia, jotka halusivat kehittää tietotekniikka-alaa Suomessa. Silloin ei eletty kvartaalitaloudessa, joten toimintaan panostettiin aikaa ja osaamista.

ATK-sanakirjan toimittaminen on hieno esimerkki yhdistyksen vapaaehtoisten asialle omistautumisesta. Vaikka TTL:n toiminnassa oli ennakkoluulottomia ihmisiä, mikrotietokoneiden merkitys ymmärrettiin hitaasti ja monissa firmoissa luotettiin pitkään keskustietokoneisiin ja päätteisiin. Tietotekniikan kehitysvauhti on ollut sittemmin hurmaavan nopeaa.

Vuodet Tietotekniikan liiton toiminnassa ovat antaneet minulle paljon ystäviä myös ulkomailta. Minulla on ollut paljon hyviä kollegoita, ja uskon että yhteisön jäsenenä ihmisellä on enemmän voimavaroja niin työssä kuin vapaa-ajalla. Olen ollut eläkkeellä viisi vuotta, mutta teen yhä paljon vapaaehtoistyötä. Meillä 1960–80 -lukujen aktiiveilla on Harmaat pantterit -ryhmä, jossa tapaamme edelleen säännöllisesti.

kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi