TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Suomen ensimmäinen kvanttitietokone avautuu yritysten käyttöön

VTT avasi viiden kubitin kvanttitietokoneen suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten käyttöön. Koneen avulla yritykset pääsevät kehittämään kvanttialgoritmeja ja ohjelmistoja sekä arvioimaan niiden soveltuvuutta käytännön laskennallisten ongelmien ratkaisemiseen.

Pääsy kvanttitietokoneeseen tapahtuu CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa sijaitsevan LUMI-supertietokoneen kautta. Kvanttitietokoneelle voi ostaa pääsyn kiinteällä kuukausihinnalla.

Ensimmäisiä kvanttilaskennasta hyötyviä toimialoja ennustetaan olevan rahoitusala ja lääketeollisuus. VTT:n kvanttitietokonetta ei ole rajattu millekään toimialalle tai mihinkään yrityskokoon. Esimerkiksi erilaiset optimointiongelmat laajasti eri teollisuudenaloilla voivat soveltua kvanttilaskennan avulla ratkaistavaksi.Tämä artikkeli on julkaistu alun perin IT Insider -digimedissa.

IT Insiderista on sinulle selvää hyötyä, kun haluat nousta seuraavalle tasolle ammattilaisena, tarvitset tietoa, tukea, rohkeutta ja oivalluksia.

IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy. TIVIAn laaja jäsenverkosto tukee IT Insiderin toimitusta sisällön taustoittamisessa, ideoinnissa ja merkityksien löytämisessä.

itinsider.fi


”Kvanttitietokoneiden laskentateho ja samalla kyky ratkaista ongelmia kehittyy nopeasti tulevien vuosien aikana. Kvanttilaskentaan perehtyminen onkin tärkeää aloittaa jo nyt. Näin yritykset saavat käsityksen, kuinka ne voivat kehittää tuotteitaan ja palveluitaan uuden teknologian avulla”, kertoo VTT:n kvanttiteknologioiden tutkimuspäällikkö Pekka Pursula.

Käytännössä yritykset voivat kehitysympäristön avulla kehittää kvanttialgoritmeja ja arvioida, mitä ne mahdollistavat tulevaisuudessa, kun kvanttitietokoneiden kubittimäärät ja laskentateho kasvavat. Kvanttitietokoneiden koon kasvaessa ongelmaratkaisukyky kehittyy eksponentiaalisesti.

Kohti hybridilaskentaa LUMI-supertietokoneen kanssa

Kvanttitietokonetta pääsee käyttämään omalta tietokoneelta. Käyttäjä ottaa ensin yhteyden LUMI supertietokoneeseen, joka muodostaa yhteyden kvanttitietokoneeseen. Käyttäjät voivat ohjelmoida kvanttialgoritmeja Qiskit- ja Cirq-ohjelmointityökalujen avulla.  

Kvanttitietokoneiden koon ja tehon kasvaessa myös hybridilaskennan, eli kvanttitietokoneen ja klassisen supertietokoneen yhdistetyn ongelmanratkaisun, edellytykset paranevat. Tämä parantaa edelleen kykyä ratkaista käytännön laskentaongelmia. 

”Yhteistyö viitoittaa tietä tulevaisuuteen. Kvantti- ja suurteholaskenta ovat toisiaan tukevia teknologioita: ne soveltuvat erityyppisten ongelmien ratkaisemiseen, ja täydentävät näin toisiaan. Maailman tehokkaimpiin supertietokoneisiin lukeutuva LUMI pääsee jälleen näyttämään voimansa niin tieteellisen kuin kaupallisen laskennan tehostajana luomalla uudenlaisia hybridikäytön mahdollisuuksia”, CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski sanoo.

Teksti: IT Insider toimitus
Kuva: VTT
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi