TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Moni kehityshanke kärsii siitä, että kohdemaailmaa ei tunneta

Ensimmäisessä IT Insider -verkkotapahtumassa perjantaina 21.4.2023 puhujana oli käytettävyyden ja julkisten hankintojen parissa paljon töitä tehnyt Timo Jokela. Hän kertoi verkkotapahtumassa havainnollisesti interaktiivisesti kehittämästään kohdemaailma-analyysistä.

Esimerkkinä Jokela käytti Helsingin yliopiston uutta tohtorikoulutusjärjestelmää, josta mind map -menetelmällä tehty kohdemaailma-analyysi oli esityksen keskiössä ja laittoi osallistujat pohtimaan, mitä asioita tohtorikoulutuksesta selvisi tuon mind map -mallin avulla.

Osallistujille selvisi, että kohdemaailma-analyysi soveltuu selventämään, mitä asioita mallinnettavaan kohteeseen liittyy ja miten ne suhtautuvat toisiinsa. Kohdemaailma-analyysillä ei mallinneta prosesseja eikä tietovirtoja. Se ei ole tietojärjestelmän speksausväline, vaan sillä kuvataan sitä maailmaa, johon aiotaan kehittää tietojärjestelmä.

Kohdemaailma-analyysi -koulutus 31.5.2023

Vältä tietämättömyyden sudenkuopat – aloita tietojärjestelmäkehitys kohdemaailma-analyysillä!


Kohdemaailma-analyysi on asiantuntija-arviointina toteutettuna halvempi tapa hankkia ymmärrys kehityksen kohteena olevasta ymmärryksestä kuin esimerkiksi olemassa olevien tietojärjestelmien käytettävyysanalyysi. Kohdemaailma-analyysi toteutetaan haastattelujen avulla iteroiden, ja riittävän valmista syntyy yleensä kolmannella iterointikierroksella, jolloin asiantuntijan työnkäyttö on kolmesta viiteen henkilötyöpäivää.

Kohdemaailma-analyysin tekeminen hankkeen varhaisessa vaiheessa säästää siihen käytetyn panoksen moneen kertaan takaisin, sillä kehityshankkeiden vaikeimmat virheet liittyvät erilaisiin rakenteellisiin ongelmiin, joita on kallis korjata. Kohdemaailma-analyysillä suunnittelu saadaan kulkemaan alusta alkaen oikeaan suuntaan ja samalla hankkeeseen osallistujille saadaan yhteinen terminologia.

Tohtorikoulutusta tukevan tietojärjestelmän kehityksen yhteydessä kohdemaailma-analyysi kertoo, mitä on yliopiston tohtorikoulutus. Toiminnanohjausjärjestelmän yhteydessä se kertoo, mitä on yrityksen toiminta, ja potilastietojärjestelmän kehityksessä, mitä ovat potilastiedot.

Timo Jokela kertoi myös kohdemaailma-analyysin asiakaspalautteesta, jonka voi kiteyttää seuraavaan toteamukseen: ”Aivan ehdoton tapa aloittaa joku projekti, jotta voi varmistua, että kaikki puhuu jatkossa samaa kieltä ja ymmärtää asiat samalla tavalla”.

Teksti: Reino Myllymäki

IT Insider -verkkotapahtumissa kuulet IT-alan asioista pintää syvemmältä.
IT Insiderin kustantaja on TIVIA ry:n omistama TIVIA Infuture Oy.


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi