TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Kuvaraportti Tekoäly työyhteisössä -huippuseminaarista

Tekoäly työyhteisössä -huippuseminaari järjestettiin 26.–28.9.2018 Silja Serenadella. Tänä vuonna Sytykkeen perinteinen seminaari järjestettiin järjestyksessään jo 21. kerran. Viime vuoden tapaan seminaarin toteutuksesta vastasivat yhteistyössä Sytyke ja TIVIA.


Seminaarityöryhmä esittäytyi ennen virallisen ohjelman alkua. Vasemmalta oikealle: Tarmo Toikkanen, Kati Viik, Timo Piiparinen, Timo Kauniskangas, Mitro Kivinen, Minna Oksanen, Eija Mether ja Ville Availa.


Sytykkeen puheenjohtaja Lea Pitkänen piti tervetuloa-puheenvuoron, jossa hän kertoi mm. Sytykkeen laivaseminaarin 21-vuotisesta historiasta.


Pitkäaikainen Sytykkeen jäsen ja Ambientian toimitusjohtaja Ville Availa toimi seminaarin moderaattorina.


Sytykkeen hallituksen jäsen ja seminaari-isäntä Tarmo Toikkanen alusti avauspuheenvuorossa tekoälystä esimerkkeinään mm. Walmart ja Facebook, joiden tekoäly on jo niin kehittynyttä, että se tietää käyttäjän raskaudesta ennen käyttäjää.


Janne Saarela Profiumista kertoi keynote-puheenvuorossaan mm. tekoälyn epätäydellisyydestä ja intention capturesta, jossa pelkkä hermojen värähtely saa tekoälyn ymmärtämään ja liikuttamaan esim. kättä hermojen avulla.


Ari Uusikartano ulkoministeriöstä aloitti puheenvuoronsa huumorin säestyksellä, minkä jälkeen hän siirtyi itse asiaan eli miten tekoälystä saa säästöjä virastojen toimintaan.


Innofactorin Jens Holm demosi esitytyksessään kasvojentunnistusta, johon vapaaehtoiset yleisön joukosta mielenkiinnolla osallistuivat.


Tauon jälkeen esittelyssä olivat seminaarin sponsorit: Tietoala ry, Netum Oy, Mintly Oy, Avion Interactive Oy ja Ambientia Oy.


Tauon jälkeen TIVIAn toiminnanjohtaja Mika Helenius aktivoi osallistujat ja jakoi heidät ryhmii työstämään tehtävänantoa.


Ensimmäisen päivän viimeinen esiintyjä Sami Laine DAMA Finland ry:stä kertoi esityksessään, että ajattelun voi nähdä sääntöjen systeeminä tai holistisena kokemuksena. Laine pyöritteli asiaa myös vastakkainasetteluna, eli tavoitellaanko kykyä matkia ihmistä vai pikemminkin itsenäistä ajattelua?


Ennen toisen päivä ohjelman alkamista oli aikaa lukea tuoretta Sytyke-lehteä.


Seminaariyleisö toisen päivän alussa odottamassa videoyhteyden välityksellä esiintyneen TIVIAn hallituksen jäsen Reino Myllymäen esitystä.


Alter Chiefin Mitro Kivinen herätteli yleisöä kysymällä siltä, että ”Osaako robotti luoda?”. Yleisö vastasi Mentimeter-sovelluksen avulla, että osaa, mutta tietyin varauksin.


Ambientian Henri Leisman esityksen hauska esimerkki muffinseista ja koirien kasvojen yhteneväisyyksistä ja eroista havainnollisti, että miten tekoälyä voi huijata ja se voi erehtyä.


Tauon aikana kerettiin seuraamaan presidentti Barack Obaman esiintymistä Nordic Business Forumissa.


Timo Kauniskangas Mintlystä havainnollisti esityksessään mm. eroja Suomen ja USA:n osaamisen arvioinnin välillä.


Seminaarin toisen keynote-puheenvuoron piti AI4Value-nimisen yrityksen vastikään perustanut Katriina Valli. Vallin esitys keskittyi keinoälyn myyttien murtamiseen havainnollistamalla nykyisiä keinoälyn käyttökohteita.


Seminaariohjelman päättävään paneeliin osallistuivat: Ville Availa (moderaattori), Sami Laine, Mitro Kivinen, Katriina Valli ja Henri Leisma. Yleisö sai ehdottaa kysymyksiä panelisteille Mentimeter-sovelluksen kautta.


Koko seminaariporukka yhdessä kuvassa.

 

kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi