EuroDIG 19.–21.6.2023

Euroopan vuosittainen internet-foorumi – European Dialogue on Internet Governance eli EuroDIG kokoontuu 19.–21. kesäkuuta Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Foorumi on kaikille avoin ja ilmainen, ja siihen voi aktiivisesti osallistua myös etänä.

EuroDIGin juuret ovat YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (2003, 2005), joka ensi kertaa nosti korkealle kansainväliselle tasolle kysymyksen internetin hallinnasta. Kun yritykset pakottaa hajautettu verkko valtioidenväliseen holhoukseen epäonnistuivat, perustettiin Internet Governance Forum (IGF) puitteiksi kaikkien toimijatahojen keskusteluille. Se sai pian vireän jälkikasvun alueellisella ja paikallisella tasolla, yhtenä versona EuroDIG, joka perustettiin 2008 ja kokoontuu nyt ensi kertaa Suomessa.

Seuraa tapahtumavalmistelujen etenemistä: https://www.eurodig.org/news

Tampereen EuroDIG:n yleisteema on ”Internet in troubled times – risks, resilience, hope”. Tässä kehikossa tarkastellaan kolmea aihealuetta:

  • Paitsi että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pannut tämän maan internet-yhteyksien resilienssin äärimmäiselle koetukselle, se on vienyt koko maailmanverkon geopoliittisen stressitestin äärelle. Nyt kysytään, miten kauan, missä laajuudessa ja minkä kerrosten osalta internet voi pysyä neutraalina maaperänä?

  • Internetin fragmentaatio - pirstaloituminen - on ollut kauhukuvana jo pitkään, mutta mitä se eri muodoissaan ja verkon eri kerrosten tasolla tarkoittaa, ja miten sitä voidaan vastustaa?

  • Samalla kun valta-asemaan nousseet alustat vaikuttavat yhä enemmän ympäristöönsä, niissä käy sisäinen myllerrys. Teknisen kehityksen laukatessa kysytään, kohdistuuko sääntely eilisen ongelmiin?


Pääaiheiden lisäksi työpajoissa ja flash sessioissa keskustellaan mm. digitaalisten kansalaistaitojen turvaamisesta kaikille, tekoälystä, internetin ympäristövaikutuksista, lasten suojelemisesta verkon vaaroilta, verkko-operaattorien ja sisällöntuottajien etujen yhteensovittamisesta.

Kuva EuroDIG:n sessiosta Talinnassa vuonna 2017, puhumassa ICANN:n silloinen toimitusjohtaja Göran Marby.

Kuva EuroDIG:n sessiosta Talinnassa vuonna 2017, puhumassa ICANN:n silloinen toimitusjohtaja Göran Marby.

Parhaillaan on käynnissä työ keynote-puhujien ja muiden VIP-henkilöiden osallistumisen varmistamiseksi. Vaalien jälkeen saattaa kulua hetki aikaa, ennen kuin lista on valmis… Fragmentaation käsittelyyn antaa joka tapauksessa alkutahdit Internet Societyn presidentti Andrew Sullivan. Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila käynnistää keskiviikkoaamuna keskustelun alustoista ja sosiaalisesta mediasta. Vahvistusta odottaa mahdollisuus että koko tilaisuuden avajaaksi saataisiin Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) uusi amerikkalainen pääsihteeri.

EuroDIG:n yhteydessä saattaa myös toteutua Afrikan ja Euroopan parlamentaarikkojen pyöreän pöydän keskustelu yhteistyöstä ICT-alalla. Saksalainen Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit tuo Eurooppaan kesäkuussa ryhmän panafrikkalaisen parlamentin jäseniä. Afrikan Unionissa sillä on sama tehtävä kuin Euroopan Parlamentilla EU:ssa, ja parlamentaarikkojen tapaamista valmistellaan nyt Tampereelle, jos aikataulut saadaan sovitetuksi  yhteen.

Suomen jokavuotinen Finnish Internet Forum järjestetään EuroDIG:n yhteydessä 19.6. Siinä keskustellaan mm. tekoälyyn liittyvistä eettisistä ongelmista ja Twitterin viimeaikaisten mullistusten vaikutuksista tahoille, jotka ovat rakentaneet viestintäänsä sen varaan.

Ilmoittautuminen sekä EuroDIGiin että Finnish Internet Forumiin

Molemmat tapahtumat ovat osallistujalle maksuttomia.


Tilaisuudet isännöi Tampereen yliopisto yhteistyöpartnereinaan mm. UM, LVM, Traficom, Tampereen kaupunki, Yleisradio ja TIVIAn jäsenyhdistys Suomen Internet-yhdistys (Internet Society Finland Chapter).


Suomen Internet-yhdistys ry (SIY) perustettiin 1994 “levittämään tietoutta internetistä ja sen käytöstä”, minkä tehtävän ajankohtaisuus on vain lisääntynyt internetin ja sen merkityksen kasvun myötä, sekä Suomessa että maailmalla.

SIY:n toimintaan kuuluu pienimuotoisten seminaarien ja koulutustapahtumien järjestäminen jäsenilleen sekä lausuntojen antaminen toimialan lainsäädäntöhankkeisiin. SIY on myös yksi vuosittain järjestettävän Suomen suurimman internetin hallintoa käsittelevän Finnish Internet Forum -tapahtuman pääjärjestäjistä.

Suomen Internet-yhdistys on TIVIAn jäsenyhdistys.

siy.fi

 


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi