TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Digisaurukset Tallinnassa

Mitä yhdessä päivässä ehtiikään kokea? Ensin keskustelimme kiihkeästi resilienssistä, sitten tutustuimme TalTechin kirjastoon ja museon insinööritaiteeseen, Nõmmen toriin sekä Glehnin linnaan ja puistoon.

Kyse oli TIVIA Uusimaan Digisaurukset-verkoston Tallinnan seminaarimatkasta 12.9.2023. Menomatkalla Eckerö Linen kokoushuoneessa Kristian Salmi johdatti meidät resilienssin saloihin. Mitä kaikkea resilienssillä tarkoitetaan? Kun digitalisaatio etenee, pitäisikö vaatia tietojärjestelmien resilienssiä? Keskustelu kokoustilassa oli vilkasta, kun esitysdiat näyttivät kysymyksiä, faktoja ja pysäyttäviä kuvia Ukrainan sodasta ja Alepposta.

Satamassa tapasimme Tallinnan oppaamme Tapio Mäkeläisen. Ketterällä pikkubussilla parikymmenhenkinen porukkamme suuntasi kohti Nõmmea ja Tallinnan teknillistä yliopistoa, TalTechia. Hämmästelimme yliopiston kirjaston tiloja ja seinää, joka ulkopuolelta näytti umpinaiselta, mutta sisältä avasi ympäröivät maisemat. Ketkä voivat lainata kirjoja tästä kirjastosta? Kuka tahansa. Eräs seurueemme jäsen hankkikin itselleen kortin kirjastoon.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


TalTechin museossa tutustuimme insinöörinäyttelyyn Ain Toim, jossa kierrätetyistä komponenteista oli rakennettu toimivia lamppuja. Monet digisauruksista tunnistivat komponentit, joista lamput oli tehty, ja keksivät myös, miten erikoiset lamput kytkettiin päälle ja pois.

Jatkoimme matkaa Nõmmen torille, jossa tutustuimme paitsi vihanneksiin, hedelmiin ja leivonnaisiin myös Nõmmen perustajan Nikolai von Glehnin muistomerkkiin. Kahvitauon jälkeen ihailimme Glehnin linnaa, tosin vain ulkopuolelta. Eräs seurueemme jäsen miettikin linnan varaamista synttärijuhliin, jotta pääsisi tutustumaan sen sisätiloihin. Linnan puistossa oli talvipuutarha, Kalevipoegin patsas, krokotiili ja näkötorni. Eräs seurueemme jäsenistä ehti kuntoilla juoksemalla linnan vierestä portaat alas ja ylös.

Nõmmen keskustassa tutustuimme vielä pariin kirkkoon, pankkitaloon, juna-asemaan ja asemaravintola Elsaan, jonka perähuoneessa olevan pöydän ääressä on allekirjoitettu Viron itsenäisyysjulistus.

Kirjoittaja: Eija Kalliala, TIVIA Uusimaa ry:n Digisaurukset-verkoston johtokunnan jäsen

 

TIVIA Uusimaa ry on tieto- ja viestintätekniikan parissa työskentelevien sekä ICT:stä ja digitalisaatiosta kiinnostuneiden ammattilaisten verkottunut yhteisö, joka seuraa aktiivisesti ICT-alan kehityssuuntia ja tarjoaa jäsenilleen erinomaiset puitteet niin verkostoitumiseen kuin ammatillisen osaamisen päivitykseen.

tiviauusimaa.fi

Tulevia tapahtumia


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70

kategoriassa Uutiset
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi