Digijäämistö on uusi ennakoitava ja hallinnoitava asia

Vielä vähän aikaa sitten ihmisen kuoltua jälkeen jäänyt omaisuus – jäämistö – oli yksinomaan aineellista. Mutta viimeisten vuosien aikana jälkeen on alkanut jäädä myös digitaalista jäämistöä, joka vaatii omanlaisensa järjestelyt.

Ei ole yhtään tavatonta, että nettiä tai sosiaalista mediaa samoillessa vastaan tulee kuolleiden henkilöjen sivustoja. Joskus sivustolla on merkintä, että niiden rakentaja on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta toisinaan sivustot näyttävät siltä, kuin niiden omistaja olisi elossa.

Tätä ongelmaa käsiteltiin TIVIA Uusimaa ry:n Digisaurus-verkoston (työnimi) ensimmäisessä tilaisuudessa, jossa aiheesta kertoi ja keskustelutti muun muassa TIVIA Uusimaa ry:n ja Enter ry:n aktiivi Eija Kalliala.

Tapahtumassa selvisi, että kukin voi omalta osaltaan vaikuttaa digijäämistönsä kohtaloon. Esimerkiksi käyttäjätunnukset ja salasanat on hyvä kirjata ylös vaikkapa pieneen vihkoon, jota säilyttää esimerkiksi testamentin välissä. Näin perilliset ja mahdollinen edunvalvoja pääsevät hallinnoimaan vainajan sähköisiä palveluja. Sähköisten palvelujen ne tilit, jotka eivät ole käytössä, kannattaa lopettaa. Lisäksi on tärkeää, että joku läheinen tietää, mitä etsiä ja mistä.

Omaisena puolestaan kannattaa muistaa, ettei ensimmäisenä mene sulkemaan vainajan puhelinliittymää tai sähköpostilaatikkoaan, koska ne voivat osoittautua tärkeiksi välineiksi poismenneen digijäämistön hallinnoinnissa.

Eija Kalliala tukeutui esityksessään Enter ry:n kahteen Digijäämistö-oppaaseen, josta 1. osa käsittelee oman kuoleman ennakointia ja 2. osa kuolleen läheisen saamista pois digimaailmasta. Oppaat ovat vasta muutaman vuoden ikäiset ja löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta: https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/oppaita/

Teksti ja kuva: Reino Myllymäki


TIVIA Uusimaa ry on tieto- ja viestintätekniikan parissa työskentelevien sekä ICT:stä ja digitalisaatiosta kiinnostuneiden ammattilaisten verkottunut yhteisö, joka seuraa aktiivisesti ICT-alan kehityssuuntia ja tarjoaa jäsenilleen erinomaiset puitteet niin verkostoitumiseen kuin ammatillisen osaamisen päivitykseen. 2.9.1971 perustettu Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistys ry Hetky muutti nimensä vuoden 2015 syyskokouksessa MiitIT ry:ksi. Vuoden 2019 syyskokouksessa nimi muutettiin TIVIA Uusimaa ry:ksi.

tiviauusimaa.fi

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi