TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Wikiloikassa opettajat kehittävät avointa oppimateriaalia Wikikirjastoon

#YOOJOO-kesäpäivät 12.-13.6.2017 keräsi jo kolmannen kerran mahtavan määrän innovatiivisia muutosagenttiopettajia Mikkeliin. Päivien fokuksena oli yksilöllinen oppiminen. Wikiloikka-hanke oli hyvin esillä molempina päivinä.

#YOOJOO-kesäpäivät 12.-13.6.2017 keräsi jo kolmannen kerran mahtavan määrän innovatiivisia muutosagenttiopettajia Mikkeliin. Päivien fokuksena oli yksilöllinen oppiminen. Wikiloikka-hanke oli hyvin esillä molempina päivinä.

Perusopetuksen Wikiloikka-hankkeessa (itko.tivia.fi/wikiloikka) ovat mukana:

Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Wikiloikka-hankkeen ensimmäisessä muokkaustilaisuudessa eli editathonissa #YOOJOO-kesäpäivillä tiistaina klo 12.30–14.30 Kalevankankaan koululla Mikkelissä tehtiin 43 muokkausta Wikikirjaston Perusopetuksen osastoon. Paikalla oli ensimmäistä kertaa muokkaavia ja myös jo kokeneita wikiosaajia. Wikiosaajat kehittivät kirjojen luokitussysteemiä niin, että kirjojen löytäminen ja jatkokäyttäminen helpottuu hyvän luokitusjärjestelmän ansiosta. Kemian kirjojen osalta päästiin jo hyvään alkuun uuden luokituksen käytössä. Peruskoulun suomen kielessä ja kirjallisuudessa rakennettiin Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen -kirjaa.

Perusopetuksen osasto on luotu Wikikirjastoon Opetushallituksen joulukuussa 2014 hyväksymän perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalle, joka astui voimaan syksyllä 2016. Opettajalla ja oppilailla on siis käsissään paitsi oppimateriaalit myös opetussuunnitelman perusteet oppiaineittain jaoteltuina sitä mukaa kuin ne valmistuvat käyttövalmiiksi. Oppikirjat ovat koko ajan päivitettävissä ja niistä voi linkittää helposti muihin avoimiin oppimateriaaleihin. Linkittäminen onnistuu myös suoraan oppimateriaalien alaotsikoihin.

Perusopetuksen osaston etusivulta voi nähdä missä vaiheessa eri materiaalit ovat. Sieltä löytyy jo materiaaleja, jotka ovat valmiita opetuksessa käytettäviksi, kuten suurten sotien aika historiassa ja aineiden ominaisuudet ja rakenne kemiassa.

Wikiloikka-hankkeessa edistetään ja tehdään tunnetuksi perusopetukseen oppikirjakokoelman luomista Wikikirjastoon, mikä on käynnistynyt hyvin. Wikirjasto on yksi Wikimedia Foundationin projekteista ja toimii samoilla periaatteilla kuin Wikipedia. Kuka tahansa voi muokata ja käyttää sen sisältöjä täysin ilmaiseksi.

Teksti: Tero Toivanen

Kuvitus: Ilmari Hakala

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi