TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Tietotekniikka avasi ovet kv. uralle

”Kannattaa uskoa itseensä ja olla oma-aloitteinen, kokeilla ja opetella”

ICT-ala on kasvuala, joka tarjoaa monipuolisia tehtäviä jo alalla oleville sekä niille, joilla ei ole kokemusta IT-sektorilta. Minna Räisäsen uratarina on erinomainen esimerkki siitä, miten nuori ihminen ”ajautuu” alalle, jolla viihtyy erinomaisesti.

KANSAINVÄLISTEN TUTKIMUSTEN MUKAAN ENITEN PÄÄTTÄVÄSSÄ ASEMASSA TYÖSKENTELEVIÄ NAISIA LÖYTYY:

  • koulutus- ja sosiaalipalvelusektorilta 41 %
  • ruoka- ja elintarvikesektorilla 27 %
  • cleantech-sektorilta 20 %
  • ICT-alalta vain 19 %!

”Kaikki esimieheni ovat olleet ihan mahtavia ja älyttömän hyvin tukevia tyyppejä.”

Valmistuttuaan Minna haki aktiivisesti töitä HR-puolelta. Sattuma puuttui peliin ja hakuilmoitus SAP-maailmaan, palkattomaan työharjoitteluun löytyi. Ura CGI:llä alkoi, osaamista karttui ja johti vakinaistamiseen nimikkeellä SAP HR -konsultti.

Työyhteisön merkitys tehtäviin ja työyhteisöön kasvattajana on valtaisa. Minna viittaa haastattelussa siihen, miten tärkeää on ollut se, että häneen on uskottu ja annettu mahdollisuuksia.

ICT-ALA TARJOAA VALTAVASTI MAHDOLLISUUKSIA!

Vain 30 % 7 miljoonasta ICT-alalla työskentelevästä henkilöstä on naisia. Eniten päättävässä asemassa työskenteleviä naisia löytyy kansainvälisten tutkimusten mukaan koulutus- ja sosiaalipalvelusektorilta 41 %, ruoka- ja elintarvikesektorilta 27 %, cleantech-sektorilta 20 % ja ICT-alalta vain 19 %!

Kaikkien etu on saada naisia alalle sekä edistää alalla toimivien urakehitystä. Digitalisaatio muokkaa osaamistarpeita ja työnkuvia, asioita tehdään eri menetelmin, sähköinen asiointi lisääntyy. Naisilla on erityisesti annettavaa palvelumuotoiluun, monipuolisiin ja ratkaisukeskeisiin asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin, viestintään ja markkinointiin, projektien johtamiseen sekä käyttöliittymäsuunnitteluun.

Urapolulla voi olla vaihtelua eri elämäntilanteistakin johtuen, asiantuntijasta yrittäjään, tiiminvetäjästä CIO:iin.

Tärkeintä on löytää mielenkiinto, oma motivaatio ja halu kehittyä sekä haastaa itsensä!

KANSAINVÄLISEN TUTKIMUKSEN MUKAAN ICT-ALALLA:

  • lähtöpalkat ovat 10 % kansallisen keskipalkan yläpuolella
  • palkkaus on erittäin tasa-arvoista naisten ja miesten välillä

”harjoittelujakso oli investointi tulevaan”

IT:stä innostuminen tapahtui SAP HR:n myötä. Kun Minna sai CGI:ltä harjoittelupaikan, hän pyrki antamaan työlle 100 % panoksen, koska arvosti suuresti sitä tilaisuutta, jonka oli työttömyysjaksonsa jälkeen saanut.

Minna kertoo, kuinka hän IBM:lle päästyään hakeutui aktiivisesti lisäkoulutukseen. Ensimmäisen vuoden aikana rooli muuttuikin juniorikonsultista Lead-konsultiksi. Voitettuaan tiiminsä kanssa SF-projektin hän pääsi tehtäviin, jossa hän sai erittäin suuren roolin ja sitä kautta myös vastuu kasvoi.

Nykyinen työpaikka on Minnan mielestä erittäin hyvä. Työ on itsenäistä ja vastuullista, työtä voi tehdä paikasta riippumatta, matkapäiviä on sopivasti ja kollegat ovat mukavia. Erityistä arvoa Minna antaa työyhteisönsä avoimelle tiedonjakamiselle sekä toisten auttamiselle.

”Kannattaa uskoa itseensä ja olla oma-aloitteinen, kokeilla ja opetella”

Minna Räisänen valmistui Helsingin kauppakorkeakoulusta 2013. Hän on tehnyt uraa useissa eri ICT-alan yrityksissä ja kehittänyt osaamistaan työnantajan tuella. Tällä hetkellä hän toimii Senior SuccessFactors Consultant -tittelillä Effective-People A/S yksikössä, joka kuuluu GP Strategies -konserniin.

Teksti: Nina From TIVIA

Kuva: Henrik Brus

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi