TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Tietojenkäsittelytieteet 50 vuotta Oulun yliopistossa

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa on tietojenkäsittelytieteiden lisäksi edustettuna elektroniikka ja tietoliikennetekniikka sekä tietotekniikka.

Tietojenkäsittelytieteiden tutkimus ja opetus Oulussa viettää tänä lukuvuonna 50-vuotisjuhliaan. Se on merkittävä virstanpylväs nuorella tieteenalalla. Oulun yliopistoon oli vuonna 1965 perustettu tietokonekeskus, joka neljä vuotta myöhemmin 20.1.1969 muutettiin tietojenkäsittelyopin laitokseksi erityisesti alueen työvoimatarpeen kasvusta seuranneen koulutustarpeen täyttämiseksi. Tarve on edelleenkin suuri.

Tällä hetkellä Oulussa viisivuotisen tutkinto-ohjelman aloittaa joka syksy noin sata opiskelijaa ja tämän lisäksi kaksivuotisen maisteriohjelman noin viisikymmentä suomalaista tai kansainvälistä opiskelijaa. Kansainvälinen maisteriohjelma Software, Systems and Services Development in the Global Environment (GS3D) on tuonut jo yli kahdenkymmenen kansallisuuden opiskelijoita Ouluun. Kolmen muun eurooppalaisen yliopiston kanssa järjestettävä kaksoistutkinto-ohjelma European Masters in Software Engineering (EMSE) on toiminut vuodesta 2015 alkaen. Tänä syksynä alkoi tietojenkäsittelytieteiden kandidaatin tutkintoon johtava koulutusvienti Nanjingiin, Kiinaan, jossa aloittaa vuosittain sata opiskelijaa. Noin puolesta opinnoista vastaavat oululaiset tutkijat ja opettajat.

Kandidaatin tutkinto perustuu kansainvälisiin opetussuunnitelmasuosituksiin painottaen ohjelmistotuotantoa. Lisäksi kaikki opiskelijat saavat laajan ymmärryksen tieto- ja viestintäteknologian kehittämisestä ja hyödyntämisestä tietojärjestelmä- ja käyttäjävuorovaikutusnäkökulmien kautta. Maisterivaiheessa voi syventyä joko ohjelmistotuotantoon tai tietojärjestelmiin.

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa on tietojenkäsittelytieteiden lisäksi edustettuna elektroniikka ja tietoliikennetekniikka sekä tietotekniikka. Näin tarjottava osaaminen kattaa koko ICT-tuotekehityksen piin pinnalta laitteiden ja sulautetun ohjelmistokehityksen kautta organisaatioiden ja ihmisten toimintaan – ja niihin vaikuttamiseen – asti. Lisäksi monitieteisen yliopiston muut koulutusalat tarjoavat hyvän mahdollisuuden suuntautua valitsemaansa sovellusalueeseen. Tietojenkäsittelyä ja ohjelmistoja on kaikkialla, joten monipuolisten opintojen siivittämänä tietojenkäsittelytieteistä valmistunut voikin löytää itsensä töissä melkein missä vain alasta ja maasta riippumatta.

Hakuaika opintoihin 20.3.2019–3.4.2019 klo 15.00.
Lisätietoja: http://www.oulu.fi/yliopisto/hakijalle/tietojenkasittelytiede

Teksti: Henrik Hedberg, tutkinto-ohjelmavastaava

Kuva: Edvin Andrade, Unsplash

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi