Haluan pitää ihka oikeat robottijuhlat perheille, joissa on alle 10-vuotiaita lapsia. Sen ikäisten ajatteluahan ei vielä ole pilattu lineaariselle ajattelulla.
Haluan pitää ihka oikeat robottijuhlat perheille, joissa on alle 10-vuotiaita lapsia. Sen ikäisten ajatteluahan ei vielä ole pilattu lineaariselle ajattelulla. Kutsutut ovat velvoitettuja tuomaan kassillisen roskia ja romua. Jokaiselle annetaan pari pientä paristolla toimivaa sähkömoottoria, liimapyssy, teippiä ja rautalankaa. Takakireät ajatukset ja sana ”ei” jätetään narikkaan.
GLOBAL IMPACT CHALLENGE FINLAND 2017 KILPAILU Piilaaksossa toimiva globaali koulutus- ja innovaatioyhteisö Singularity University järjesti innovaatiokilpailun Suomessa kolmatta kertaa. Kilpailussa etsittiin ideoita suurten globaalien haasteiden ratkaisemiseksi kehittyneiden teknologioiden avulla. Viisi lupaavinta finalistia pääsivät jalostamaan ideoitaan Kööpenhaminassa maaliskuussa viiden päivän Singularity University bootcampilla, joka kokosi yhteen Pohjoismaiden finalistit. Global Solutions -ohjelmalla oli ensimmäistä kertaa teemana ilmastonmuutos. Osallistujia mentoroi joukko maailman tunnetuimpia vaikuttajia ja ajattelijoita mm. astronautti Anousheh Ansari, Googlen tutkimusjohtaja Peter Norwig, 3D-printtauksen keksijä Chuck Hull, yrittäjä Guy Kawasaki, Google Glass keksijä Tom Chi ja rauhannobelisti Muhammad Yunus. Global Impact -kilpailu on avoinna kaikille suomalaisille ja Suomessa vakituisesti asuville yli 21-vuotiaille henkilöille. Tuija Pakkanen on yksi Global Impacti Competition -kilpailun finalisteista. Lisätiedot: Jouni Lounasmaa, KAUTE-säätiö |
Perhe muodostaa aina yhden joukkueen. Heille annetaan vastajoukkueen roskasäkki ja kavalkadi rakennusmateriaaleja. Tarkoituksena on luoda robotti, jolla on liikesuunta ja joka tulee voittamaan vastajoukkueen robotin pudottamalla se pelialustalta, joka tässä tapauksessa on ruokapöytä.
Kokeilla ja epäonnistua, kokeilla uudelleen ja epäonnistua jälleen.
Näen, että juhlat olisivat roskista rakennettujen robottien mini-SCRUM -harjoitus. Perheet hitsautuvat yhteen ratkaistessaan robotin liikerataa ja mahdollista hyökkäystaktiikkaa. Lapset näyttävät vanhemmilleen, minkä näköisiä heidän perheensä robotit ovat ja mitä kaikkea ne mielikuvituksissa voisivat olla. Lapset ovat niitä, jotka toteuttavat tulevaisuuden teknologiat käytäntöön, joten juhla on hyvää harjoitusta tulevaisuutta varten. Vanhemmat kursisivat lastensa mielikuvitusta liimapyssyn avulla kasaan. Vanhemmat unohtaisivat välillä olevan vastuullisia ja riisuisivat vakavan aikuisen viitan päältään. He voisivat näyttää, että on ok epäonnistua ja kokeilemalla oppii aina jotain uutta. Jos kokeilemalla ei tule tulosta, täytyy vaihtaa taktiikkaa. Luovuttaa ei saa koskaan, sillä kaikkien robottien on lähdettävä kaksintaisteluun. Oli se sitten kuinka höpsö epäonnistunut tai kömpelö robotti tahansa.
PS. Aion vielä järjestää nämä juhlat.
Teksti: Tuija Pakkanen
Kuva: Laura Puikkonen, Kaskas Media
Tuija Pakkanen työskentelee kaupunkianalyytikkona suunnitteluyritys WSP Finlandilla. Hän on opiskellut aluetiedettä Helsingin yliopistossa ja erikoistunut kehitysmaantieteeseen.