TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: PWA on webin seuraava vallankumous

Käytännössä PWA yhdistää web- ja natiivisovelluksen. Tämä nopeuttaa kehitystyötä, koska sovellusta ei tarvitse koodata kuin kerran.

"Juuri nyt on alkamassa seuraava vallankumous webissä", totesi Joonas Lehtinen Vaadin Oy:stä TIVIAn Käyttöliittymät kilpailukykytekijänä -seminaarissa lokakuussa.

Lehtinen puhui progressiivisista web-sovelluksista (PWA), jotka tulevat lähivuosina tappamaan puhelimissa käytetyt natiivisovellukset.

"PWA tuo tavalliseen web-sivuun natiivisovelluksen ominaisuudet", Lehtinen jatkoi.

Käytännössä PWA yhdistää web- ja natiivisovelluksen. Tämä nopeuttaa kehitystyötä, koska sovellusta ei tarvitse koodata kuin kerran.

"Tällä hetkellä toteutetaan yleensä kolme eri koodipohjaa: web-sovellus ja sitten iOS- ja Android-sovellukset. Yleensä on myös kolme tiimiä, joita pitää yrittää synkronoida", sanoi Lehtinen.

Progressiivisen web-sovelluksen käyttöönotto on mobiilissa huomattavasti helpompaa kuin natiivisovelluksen, joka täytyy hakea sovelluskaupasta – yksi klikkaus ja saat PWA:n käyttöön. Käyttäjä ei välttämättä edes tiedä käyttävänsä PWA:ta, koska ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin natiivisovelluksessa. PWA:t ovat myös kooltaan huomattavasti pienempiä kuin natiivisovellukset.

Tutkimuksissa on havaittu, että käyttäjät käyttävät progressiivisia web-sovelluksia huomattavasti enemmän kuin perinteisiä web-sovelluksia ja jopa hieman enemmän kuin natiivisovelluksia. Esimerkiksi nettikauppa Alibaballa PWA on lisännyt web-sivuilla liikevaihtoa lähes 80 prosentilla.

TIVIA valitsi Vaadin Oy:n perustajan ja toimitusjohtajan Joonas Lehtisen vuoden 2017 tietotekniikkavaikuttajaksi. Hän sai kiitosta erityisesti muutosjohtamisen kyvykkyydestä.

Vaadin Oy:n teknologia auttaa kehittämään web-käyttöliittymiä. Yhtiön tuote on joukko käyttöliittymäkomponentteja, joiden avulla voi rakentaa esimerkiksi progressiivisia web-sovelluksia.

Vaatimen teknologiaa käyttää yli 150 000 ohjelmistokehittäjää yli 150 maassa. Vaatimella itsellään on töissä noin 150 henkilöä. Yhtiö jakaa ydinteknologiaansa ilmaiseksi avoimen lähdekoodin lisenssillä ja myy työvälineitä, tukea ja palveluita teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Teksti ja kuva Ismo Savolainen

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi