TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Oppilaitosyhteistyö on yksi ovi vireään tulevaisuuteen

ETKY käynnisti ICT-koulutuksen yhteistyöfoorumin

ETKY käynnisti ICT-koulutuksen yhteistyöfoorumin

Etelä-Pohjanmaalla ETKYn toiminta oli ollut jo useamman vuoden melko hiljaista. Yhdistyksen tilaisuudet eivät oikein olleet kiinnostaneet jäsenistöä, kunnes ETKY järjesti yhteistyössä SeAMKin kanssa Virtuaalitodellisuus Nyt! -seminaarin vuoden 2016 keväällä. Virisi uusi henki – ehkäpä meistä vielä olisikin johonkin, tartutaan toimeen!

Mikä olisi keino uudistua? Mistä saamme virtaa ja missä meidän vaikuttamista tarvitaan? Miksi ja ketä varten me olemme? Miten TIVIA voisi palvella jäsenistöään paremmin?

Fiksujen ihmisten fiksu verkosto!

“Mikäli emme uudistu – voimme aivan hyvin lopettaa!” kommentoi 2017 ETKY ry:n puheenjohtajana ensimmäistä kautta toiminut Antti Lintala. Hän sai toiminnan päivittämiseen intoa TIVIAn uuden toiminnanjohtajan Mika Heleniuksen ajatusten myötä.

Uudistumiseen lähdettiin hakemaan uutta vauhtia keväällä 2017 yhdessä toiminnanjohtaja Mika Heleniuksen kanssa hänen vieraillessaan Seinäjoella. Alueen toiminnan vetäjänä Lintala päätti alkaa kuulostella ja hahmottaa yhdistyksen ja sitä kautta koko TIVIAn toiminnalle alueellista uskottavuutta ja uutta suuntaa. Olla houkutteleva, jopa niin, että jäsen voisi tuntea itsensä etuoikeutetuksi kuuluessaan TIVIAan. Tämä pitkän tähtäimen nousutavoite tarvitsee tunnettuutta ja kumppaneita tärkeän yhteisen asian edistämiseen. Mikä TIVIA? “Fiksujen ihmisten fiksu verkosto!”, Lintala vastaa. Brändityötä on tehtävä, jotta tulemme tunnetummaksi ja haluttavaksi.

Lintala suunnitteli toiminnan virkistämiseen oppilaitosten kanssa tehtävää yhteistyötä. “Toimimme laajan kiinnostuksen alalla, joten uskoin yhteistyötahoja olevan. Työvoimapulaa on. Koulutuksia yhtäältä lopetetaan ja toisaalta kiireellä täydennyskoulutetaan.” Lintala sanoo. Suomen Yrittäjäopistossa yritystoiminnan kouluttajana toimiva Lintala on huomannut yhteistyön puutetta oppilaitosten kesken. “Oli luontevaa kutsua tuntemiani alueen oppilaitosten edustajia saman pöydän ääreen pohtimaan oman maakunnan tulevaisuutta ja koulutuksen turvaamista.” Lintala kertoo. “Valtionhallinnon reformi oli pyyhkäissyt yli kaikkien opinahjojen vieden osan rahoista mennessään. Kaikilla oli yhteinen huoli: miten tästä eteenpäin? Voisimmeko saada yhdessä, yhteisellä tekemisellä näkyvämmän roolin?”.

Oppilaitoksia ja hallituksen jäseniä koolla

Keskustelusta, tarpeista ja resursseista toiminta lähtee. Ensimmäinen tutustumis- ja ideointitapaaminen järjestettiin Seinäjoella kevättalvella. ETKYn hallituksen lisäksi mukana oli Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Vaasan ammattikorkeakoulu, Suomen Yrittäjäopisto, markkinointi- ja viestintäosaaja Katja Kaataja sekä Helsingistä TIVIAlta Tiina Riutta. Ilta sujui toisiimme tutustuessa sekä ongelmien tunnistamisessa että tunnustamisessa.

Päätimme palaverin hyvässä hengessä ja lähdimme uutta intoa puhkuen. “Emme halua ICT-opetuksessa auringonlaskun maakuntaa”, SeAMKin laboratorioinsinööri, ETKYn hallituksen jäsen Tapio Hellman kiteytti. Tästä vielä tulisi jotain. Nimesimme tämän porukan TIVIA EP:n yhteistyöfoorumiksi. Ttoimintaan tultaisiin hakemaan mukaan uusia yhteistyötahoja niin oppilaitoksista kuin yrityksistäkin.

Uusia kasvoja ja tapahtumia

Yhteistyöfoorumi kokoontui toukokuun lopussa Pohjanmaan rannikolla Kalle´s Innissä, UNESCOn Maailmanperintökohteessa. Mukaan olimme saaneet jo uusiakin kasvoja.

TIVIA oli järjestänyt toukokuussa Tekoäly ja robotiikka -seminaarin, joka välitettiin ympäri Suomea kaikille halukkaille jäsenyhdistyksille. Siitä innostuneena päätimme järjestää sellaisen Seinäjoelle lokakuussa 2018. Tästä tulee valtakunnallinen tapahtuma ja järjestelyvastuun ottaa SeAMK yhdessä Suomen Yrittäjäopiston kanssa.

ETKY päätti myös lähteä mukaan EU:n koodausviikkotapahtumiin niin, että VAMK, SeAMK ja SYO toimivat yhteistyössä alueemme peruskoulujen ja lukioiden kanssa. Esimerkiksi Isonkyrön peruskoulu on jo lupautunut yhteistyön rakentamiseen VAMKin kanssa. Yhteistyöfoorumi levittää ict-lonkeroitaan uuden polven pariin!

Oppi ja työ omalla alueellamme

Yksi TIVIA EP:n yhteistyöfoorumin toiminta-ajatukseen kuuluva näkökulma on oppi- ja urapolkujen tukeminen. ETKY on mukana rakentamassa opiskelijan opintopolkua peruskoulusta ammatillisen ja/tai korkeakoulutuksen kautta työpaikkaan ja työuran vaiheisiin saakka. Tavoitteena on saada jo lapset kiinnostumaan ICT-alasta ja suuntautumaan alueemme oppilaitoksiin hakemaan tutkintoa ja pätevyyttä. Mikäli nuoret tai vaikkapa alan vaihtajat omalla alueella saadun koulutuksen jälkeen jäävät kotikonnuille palvelemaan työmarkkinoita ja ehkä tekemään uusia työpaikkoja, olemme onnistuneet!

Oppilaitostemme tulee olla riittävän houkuttelevia ja tarjota mielekästä alaan liittyvää oheistoimintaa esim. seminaarien ja kerhojen merkeissä. Näihin me voimme tuoda TIVIAn osaavan verkoston pedagogien avuksi. Monialainen yhteistyö on mahdollisuus ihan käytännössä niin alakouluille kuin korkeakoulujen opiskelijoille, joille ihmisten kohtaamisen taidot esimerkiksi projektipäällikköinä toimiessaan ja ammatissa menestyäkseen ovat kultaakin tärkeämpiä.

ETKY voi olla avuksi ja hyödyksi myös yritysten kiinnostuksen herättämisessä digitalisointiin ja ict-alan osaavan henkilöstön koulutuskonsultoinnissa. Yhteistyössä on tässäkin voimaa.

Mitä jos yhdistäisimmekin koulutus- ja yrityskentässä voimamme niin, että saamme yhdistystoiminnalla tuettua ja jopa tuotettua helposti lähestyttävää ict-ymmärrystä? Voisimmeko olla vielä jotain enemmän? Vahvuus löytyy yhteisestä tahdosta, ideoinnista, kokeilusta ja tekemisestä. TIVIA Etelä-Pohjanmaa haluaa olla mukana tekemässä aina vaan hienoja auringonnousuja alueellaan.

Teksti: Antti Lintala, Katja Kaataja

Kuva: Antti Lintala

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi