TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News / oppilaitosekstra: Kuudesluokkalainen kokosi tietokoneensa itse

Pöytäkoneen voi koota itse. Lapsikin sen osaa. Koittaako Ikea-tietokoneitten aika?

Pöytäkoneen voi koota itse. Lapsikin sen osaa. Koittaako Ikea-tietokoneitten aika?

Luka Koulumies, 12 vuotta, kokosi itse uuden tietokoneen, kun vanhasta aika jätti.

– Joku nämäkin rakentaa, joten päätin kokeilla itse. Näin YouTubesta videoita, se näytti mielenkiintoiselta, ajattelin kokeilla, poika toteaa lakonisesti.

Lukan syntymäpäivät ajoittuvat juuri ennen vuoden vaihdetta. Poika pyysi kaikki lahjat rahana projektiaan varten. Vanhempien suostuttelu vei aikansa, nämä kun arvelivat rahojen vain valuvan hukkaan. Lopulta lupa heltisi, mutta muuta apua vanhemmat eivät kyenneet tarjoamaan. Luka löysi YouTuben videotutoriaalit googlaamalla.

Pari Lukan kaveria olivat Verkkokaupassa mukana. Siellä piti selvittää, mitkä osat sopivat yhteen. Kaupassa meni vain puolisen tuntia, olihan Luka jo YouTube-videoita katsoessaan laatinut ostoslistaa siitä, mitä kaikkea tarvittaisiin.

Emolevy, virtalähde, kovalevy, näytönohjain... kaikki ostettiin erikseen. Prosessoriksi valittiin Intelin i3. Keskusmuistia on 16 gigaa.

– Se i3 ei ole paras, mutta toimii.

Käyttöohjelmaksi ostettiin erikseen Windows 10 Home.

Kokoamiseen menikin sitten kuusi tuntia. Välillä tuli ongelmia, mutta pojat löysivät ratkaisut.

– Prosessorin jäähdytintä ei ensin meinattu saada paikoilleen, sitten katsottiin ohjeista vähän tarkemmin. Eikä tiedetty, mihin pari johtoa menee, mutta sekin selvisi ohjeista.

Apua etsittiin YouTube-tutoriaaleista ja tietysti koneen osien mukana tuli myös ohjeet.

Itse koottu tietokone tuli 150–200 euroa halvemmaksi kuin vastaavan tasoiset tietokoneet. Ennen kaikkea Lukasta tuntuu, että hän tuntee ja ymmärtää tietokoneita nyt paremmin.

– Kootessa oppii, jos ei tiedä. Saa tietoa, miten kone toimii, mihin eri osat menevät...

Pojilla oli myös hauskaa tietokonetta kootessaan.

– Tästä lähtien kokoan kaikki tietokoneeni itse!

Vieläkin Luka välillä ruuvaa koneen auki ja tuunaa sitä paremmaksi.

– Järjestelin johdot jälkikäteen uudelleen niin, etteivät ne näyttäisi niin sotkuisilta. Alkujaan tuulettimen valot eivät toimineet, koska emme osanneet laittaa yhtä johtoa kiinni. Myöhemmin voisi vaihtaa osia paremmiksi.

Mikrofoni ja toinen näyttö ovat myös suunnitelmissa.

 Äiti on välillä huolissaan, kuumeneeko itse tehty tietokone liikaa ja syttyy vaikka vielä palamaan.

– Ei se syty, Luka puuskahtaa.

– Koneessa on ohjelma, joka huomauttaa, jos se kuumenee liikaa!

Oma YouTube-kanava suunnitelmissa

Luka oli kavereistaan ensimmäinen, joka sekä tuli ajatelleeksi tietokoneen kokoamista itse että toteutti ajatuksen. Kavereista pari miettii nyt Lukan esimerkin seuraamista. Luka on tarjoutunut auttamaan kavereitaan ja isovanhempiaan sitten, kun nämä tarvitsevat uuden koneen. Poika on itsekootusta tietokoneestaan aiheellisen ylpeä. Hän on kysynyt isovanhemmiltaan, haluaisivatko he tulla katsomaan sitä. Luka on toiminut eräänlaisena IT-tukena isovanhemmilleen – ja välillä äidilleenkin, poika naurahtaa.

Luka haluaa jakaa tietouttaan ja auttaa muita laajemminkin. Pojan aikeena on perustaa oma YouTube-kanava, jossa aiheena olisivat pelivideot ja samanlaiset tutoriaalit, joista itse sai oppia sillä erotuksella, että Lukan videot ovat suomenkielisiä.

Kiinnostaisiko Lukaa ura tietokoneitten parissa sitten isona?

– Voi olla, mutta en ole päättänyt vielä mitään.

Kokeissa kuudesluokkalainen on saanut matematiikankokeista arvosanoja 8, 9 ja 10, ja syksyllä hän aloittaa yläasteella matematiikka-luonnontiedeluokalla.

– Koulussa pitäisi olla jo ala-asteella kurssi tietotekniikasta, vähän samalla lailla kuin oli shakkikerho ensimmäisellä luokalla.

– Nyt koulussa ei voi opetella vaikka koodausta. Välillä tehdään tehtäviä tietokoneelle, ja jos aikaa jää, voi tehdä jotain Scratchillä. Meillä oli tekniikkakurssi, mutta siinä käytettiin lähinnä iPadejä, eli se ei niin liittynyt tietokoneisiin.

Teksti: Susanna Bell

Itsekootulla tietokoneella sujuu niin koulutehtävien teko kuin Minecraftin pelaaminen. Kuva: Susanna Bell.

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi