TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Opiskelijat meets työelämä

ETKY ja TIVIA olivat järjestämässä 22. tammikuuta Vaasan ammattikorkeakoululla (VAMK) rekry-tapahtumaa, jossa alueen ICT-alan yritykset kävivät esittelemässä opiskelijoille toimintaansa sekä ständeillä että esityksin.

ETKY ja TIVIA olivat järjestämässä 22. tammikuuta Vaasan ammattikorkeakoululla (VAMK) rekry-tapahtumaa, jossa alueen ICT-alan yritykset kävivät esittelemässä opiskelijoille toimintaansa sekä ständeillä että esityksin. Yritykset olivat paikalla hyvästä syystä; ne tarvitsevat osaavaa henkilöstöä nyt ja tulevaisuudessa. Mistäpä sitä muualta parhaiten löytäisi kuin suoraan oppilaitoksista.

Yritysten edustajat pitivät yksi toisensa jälkeen todella laadukkaita esityksiä niin toiminnastaan kuin toimintakulttuuristaan. Opiskelijat saivat todella kattavan kuvan siitä, millaisia odotuksia työelämä heille asettaa. Jokaisen yrityksen puheenvuoroista paistoi läpi samansuuntainen huoli; osaajista on pula – kasvava pula. Paineita asetettiin niin opiskelijoille kuin oppilaitoksellekin; opiskelkaa ja opettakaa oikeita asioita – ei niinkään välineitä vaan sitä tapaa, miten ja mitä niillä tehdään. Välineet jokainen yritys antaa itse ja ne kuitenkin muuttuvan varsin nopeasti vuosien saatossa. Tekemisen tapa vaan ei niinkään nopeasti. 

Oppilaitosyhteistyö ja alueellinen koulutusstrategia

Olen ollut TIVIAn puolesta luomassa Vaasan alueella jo vuoden verran oppilaitosten kesken jonkinlaista yhteistoiminta-ajattelua. Se on ollut erittäin haastavaa – paikoin jopa mahdotonta. Vaasan Energiaklusterin tarpeisiin kouluttaa monikin oppilaitos, jokainen erikseen. Yhteistyötä ei juurikaan ole. Vähistä rahoista kisaavat kaikki. Hyvä päänavaus on ollut Peter Hellströmin johtama Digitalisaatioakatemia, joka tarjoaa ponnahduslautaa korkeakouluista valmistuville opiskelijoille työelämään. Tämäkin palvelee vain valmistuvia opiskelijoita.

Mitä me tarvitsemme?

Me tarvitsemme alueellisen koulutusstrategian, jossa eri oppilaitokset aina peruskoulusta saakka saadaan istumaan saman pöydän ääreen elinkeinoelämän kanssa. Me tarvitsemme strategian, jossa määritellään ne suuntaviivat, mitä koulutetaan ja kenen tarpeisiin ja millä aikavälillä. Strategian, joka palvelee maamme vientivoittoista energiasektoria siten, että Suomi on jatkossakin merkittävä vientimaa. Kuten olen jo aiemmin eräässä haastattelussa todennut; meillä on kyllä tekijöitä, mikäli me vain annamme heille mahdollisuuden! TIVIA voisi toimia tässäkin yhdistävänä voimana.

Teksti: Antti Lintala, TIVIAn hallituksen jäsen
Kuvat: Raisa Sjöholm

 

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi