TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Ohjelmistot liiketoiminnan kehityksen välineenä

Mikä tahansa tarpeeksi edistynyt teknologia näyttää taikuudelta, kirjoitti Arthur C. Clarke jo vuonna 1962.

Mikä tahansa tarpeeksi edistynyt teknologia näyttää taikuudelta, kirjoitti Arthur C. Clarke jo vuonna 1962. Mielestäni tämä pitää erinomaisesti paikkansa varsinkin ohjelmistoteknologian kohdalla. Jos ei ymmärrä miten ohjelmisto toimii, ei voi muuta kuin ihmetellä sen tuottamia tuloksia. Taikurin temppuna ihmettelyn viihdearvo tietysti on paikallaan, mutta liiketoiminnassa se ei ole toivottavaa. Pidän soveltavaa ohjelmisto-osaamista välttämättömänä jo tämän päivän liiketoimintaympäristössä. On tärkeä pitää itsensä ihmettelijöiden sijasta ymmärtäjien joukossa.

Yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista ilmiöistä on ohjelmointirajapintojen (API) mahdollistama uudenlainen liiketoiminta. Siinä, että avataan rajapinta asiakkaille tilaamista varten ei toki vielä ole mitään kovin ihmeellistä, mutta mielenkiintoisia tuloksia alkaa syntyä, kun avataan jokin yrityksen sisäinen toiminta. Ulkopuolisen kumppanin tai jopa kuluttajien innovaatiovoima on mahdollista saada vauhdittamaan oman ydinliiketoiminnan kehittymistä. API-talouden rajattomien mahdollisuuksien äärelle pääsy edellyttää tietysti keskeisten prosessien digitalisointia, ja uskon sen olevan kilpailukyvyn kannalta välttämätöntä.

Ohjelmistot tuotteiden ytimessä on toinen todella mielenkiintoinen kehityssuunta. Samaan aikaan kun tietokoneen jatkuvat ohjelmistopäivitykset saattavat jopa ärsyttää, on olo pettynyt jos juuri ostettuun televisioon tai autoon ei ole saatavissa jälkikäteen ohjelmistopäivitysten kautta uusia ominaisuuksia. Uskon dynaamisen päivittämisen edistyvän sille tasolle, että yrityksissä toiminnanohjaus-  ja automaatiojärjestelmien versiopäivitykset muuttuvat vihdoin triviaaleiksi toteuttaa.

Mielestäni ohjelmistojen lähes räjähdysmäinen lisääntyminen tuo mahdollisuuden luoda todellista kilpailukykyä soveltavalla ohjelmisto-osaamisella. Mahdollisuus on olemassa yhtä hyvin yksilöllä, yhteisöllä, yrityksellä ja jopa kansakunnalla. Opintojaan miettivän yksilön kannattaa sijoittaa aikaansa jollain tavoin ohjelmointiin liittyviin teemoihin. Jo työelämässä olevan yksilön on mahdollista laajentaa osaamistaan vaikka TIVIAn tarjoaminen yhteisöjen kautta. Yritykselle ei tule riittämään vain ohjelmisto-osaajien palkkaaminen, vaan koko toimintakulttuuri tulee muokata tukemaan ohjelmistojen hyödyntämistä, sitähän digitalisaation pohjimmiltaan on. Lisäksi väittäisin, että kansakunnan tasolla koodauksesta pitää tulla kansalaistaito, jota opetetaan jo peruskoulussa.

Teksti: Tommi Tuovila, TIVIAn hallituksen jäsen

Nesteen tietohallintojohtaja Tommi Tuovila sai Vuoden CIO 2018 -palkinnon huhtikuussa.

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi