TIVIA News: Ohituskaista tärkeiden taitojen tunnistamiseen

22. maaliskuuta 2018 kirjoittaja
TIVIA News: Ohituskaista tärkeiden taitojen tunnistamiseen
Teräs Olli

Kunkin yksilön rooli oppimisen yhteisöissä muuttuu tämän osaamisen kehittyessä. Kuva: Jaakko Roppola, LifeLearn Platform.

Ei liene enää uutinen kenellekään, että ICT-alalla on osaajista pulaa. Mutta vastaava ongelma on muillakin aloilla: toisen asteen tutkinnon saaneista 20 % päätyy työttömiksi. Samaan aikaan työnantajien mukaan yli puolet avoimista työpaikoista on “vaikeasti täytettäviä”, eli sopivaa osaamista niihin ei tunnu löytyvän.

Tutkintoja toki uudistetaan, mutta putki uusien tarpeiden tunnistamisesta alueellisissa TE-keskuksissa, sen välittyminen OPH:n ennakkointiprosessin kautta tutkintovaatimuksiin, sitten oppilaitosten opetukseen ja lopulta valmistuneiden opiskelijoiden osaamiseen kestää useita vuosia. Maailma muuttuu nopeammin.

Työssäoppimisen lisääminen tutkinnoissa tuo opiskelijat työn realiteettien äärelle. Mutta yhden tai kahden työharjoittelupaikan antama näkökulma voi olla rajoittunut. Miten saada tietyn alan opiskelijat, opettajat, ammattilaiset ja veteraanit yhteen kehittämään alaansa ja varmistamaan, että opiskelijat hankkivat niitä taitoja, joita kehittyvässä työssä tarvitaan, siis laajemmin kuin mitä tutkinto edellyttää?

Vastaus kalskahtaa ehkä vanhalta: verkostoituminen. Koska viralliset tutkintojen uudistumiset ovat liian hitaita, on jokaisen alaa opiskelevan päästävä tekemisiin alan toimijoiden kanssa.

Pelkkä naamakirjan tai linkkarin käyttö ei kuitenkaan riitä. Vaikka päivän päätteeksi voi olla sellainen olo, että tulipa taas verkostoiduttua, niin varsin harvoin sosiaalisessa mediassa tekee sellaisen vaikutuksen toiseen, joka voisi johtaa vaikkapa työllistymiseen. Netissä pöhinä ei riitä, tarvitaan merkityksellisiä kohtaamisia, joita löytää alan järjestöjen tapaamisiin osallistumalla. Aktivoituminen alan järjestöissä on hyvä tapa päästä tekemisiin potentiaalisten työnantajien ja tulevien kollegoiden kanssa. TIVIAn jäsenyhdistykset tarjoavat hyvän foorumin saman aiheen parissa toimivien ammattilaisten kohtaamiselle.

Itse olen toiminut eri yhdistyksissä parinkymmenen vuoden ajan ja päässyt toiminnallani edistämään asiantuntijauraani sekä työmahdollisuuksien löytymistä. Nykyinen työpaikkani ei olisi löytynyt ilman tätä aktiivisuutta. Ja nyt olen rakentamassa palvelua, joka tuo mielekkäät asiantuntijayhteisöt ja yhdessä oppimisen mahdollisuudet kännykkään.

Teksti: Tarmo Toikkanen, CSO, LifeLearn Platform.

Kunkin yksilön rooli oppimisen yhteisöissä muuttuu tämän osaamisen kehittyessä. Kuva: Jaakko Roppola, LifeLearn Platform.

 

 

tuumaa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi