TIVIA News: Miten olet varautunut tekoälyn tuloon?

9. marraskuuta 2017

Tekoäly tulee muuttamaan radikaalisti maailmaa. Se nähdään ratkaisijan roolissa, kun ihmiskunta pohtii mm. alati kasvavan ihmismäärän tuottamia ongelmia sekä ilmastonmuutosta.

Tekoäly tulee muuttamaan radikaalisti maailmaa. Se nähdään ratkaisijan roolissa, kun ihmiskunta pohtii mm. alati kasvavan ihmismäärän tuottamia ongelmia sekä ilmastonmuutosta.

GLOBAL IMPACT CHALLENGE FINLAND 2017 KILPAILU

Piilaaksossa toimiva globaali koulutus- ja innovaatioyhteisö Singularity University järjesti innovaatiokilpailun Suomessa kolmatta kertaa. Kilpailussa etsittiin ideoita suurten globaalien haasteiden ratkaisemiseksi kehittyneiden teknologioiden avulla. Viisi lupaavinta finalistia pääsivät jalostamaan ideoitaan Kööpenhaminassa maaliskuussa viiden päivän Singularity University bootcampilla, joka kokosi yhteen Pohjoismaiden finalistit.

Global Solutions -ohjelmalla oli ensimmäistä kertaa teemana ilmastonmuutos. Osallistujia mentoroi joukko maailman tunnetuimpia vaikuttajia ja ajattelijoita mm. astronautti Anousheh Ansari, Googlen tutkimusjohtaja Peter Norwig, 3D-printtauksen keksijä Chuck Hull, yrittäjä Guy Kawasaki, Google Glass keksijä Tom Chi ja rauhannobelisti Muhammad Yunus.

Global Impact -kilpailu on avoinna kaikille suomalaisille ja Suomessa vakituisesti asuville yli 21-vuotiaille henkilöille.

Daniel Rahman on yksi Global Impacti Competition -kilpailun finalisteista.

Lisätiedot: Jouni Lounasmaa, KAUTE-säätiö

Singularity Universityn toinen perustaja Ray Kurzweil ennusti, että tekoäly saavuttaa ihmisen älykkyyden vuonna 2029. Sen mukaan tekoäly läpäisee ns. Turingin testin, joka tarkoittaa sitä, ettei ihminen enää erota tekoälyä ihmisestä. Ajankohdalla sinänsä ei ole merkitystä vaan sen ymmärtämisellä, että tekoäly tulee saavuttamaan ja jopa ohittamaan ihmisen älykkyyden.

Nykyinen tekoäly-teknologia on hyvin spesifiä ja pystyy ratkomaan vain selvästi rajattuja ongelmia. Tästä hyvänä esimerkkeinä shakki tai Go-peli, joissa tekoäly voittaa jo ihmisen.

Pelien lisäksi tekoälyä käytetään asiakaspalvelun chatti-boteissa, joissa yksinkertaiset asiakaspalvelu-tilanteet ratkaistaan nopeasti ja tehokkaasti, mutta vaativampiin kysymyksiin tarvitaan ihmistä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon japanilainen vakuutusyhtiö, joka korvasi yli 30 vakuutuskäsittelijän työt IBM:n Watsonilla. Vahva uskomus on, että kehitys spesifistä ja tarkoin rajatusta tekoälystä yleisempään ja moniulotteisempaan tekoälyyn kehittyy elinaikanamme. Onko tällainen kehitys teknologian evoluutiota vai revoluutiota.

Elon Musk on todennut: “With artificial intelligence we are summoning the devil”. Hänen mukaansa tekoäly on ihmiskunnan suurin uhka. Samaan ajatusmaailmaa edustaa Bill Gates, joka ei voi ymmärtää, miten emme ymmärrä, kuinka suuresta uhasta on kysymys. Myös World Economic Forum listaa tekoälyn yhdeksi suurimmista riskeistä ihmiskunnalle.

Tekoälyn puolustajat näkevät kehityksen ihmiskunnalle väistämättömänä ja tavallaan vastustamattomana. Heidän näkemyksensä mukaan tekoäly tulee menemään vauhdilla ohitsemme ja halutessaan tuhoaa koko sivilisaation.

Tekoälyn kehittyminen tulee koskettamaan jokaista. On äärimmäisen tärkeää, että ihmiskunta olisi yksimielinen siitä, miten tekoälyä tullaan tulevaisuudessa kehittämään ja käyttämään. Muutoin saatamme jäädä teknologisesti valveutuneen pienen eliitin käsiin.

Teksti: Daniel Rahman, Nina From

Kuva: Laura Puikkonen / Kaskas Media

Daniel Rahman on kauppatieteiden maisteri sekä Integrifyn perustaja ja toimitusjohtaja. Rahman on opiskellut markkinointia ja kansainvälistä johtamista Aalto-yliopistossa.

 

tuumaa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi