TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Maailmanluokan tutkimusta tietokoneen ja ihmisen vuorovaikutuksesta

Tampereen yliopistossa on jo vuodesta 1997 toiminut tutkimusyksikkö TAUCHI, eli Tampere Unit for Computer-Human Interaction. Yksikkö tekee ihmisen ja tietokoneiden välisestä vuorovaikutuksen monitieteistä tutkimusta.

Pitkyn asialliset iltapalat järjestetään joka kuukauden viimeinen keskiviikko (paitsi loma-aikoina). Ideana on, että työpäivän päätteeksi kokoonnutaan yhteen jonkun mielenkiintoisen ajankohtaisen asian äärelle. Alustus kestää korkeintaan tunnin ja sen jälkeen keskustellaan tai lähdetään käytännössä kokeilemaan asioita – ehkäpä myös ideoidaan uutta. Tietysti illan aikana nautitaan myös iltapalaa.

Tampereen yliopistossa on jo vuodesta 1997 toiminut tutkimusyksikkö TAUCHI, eli Tampere Unit for Computer-Human Interaction. Yksikkö tekee ihmisen ja tietokoneiden välisestä vuorovaikutuksen monitieteistä tutkimusta. Ideana on – yliopistolle sopivasti – ymmärtää vuorovaikutukseen liittyviä ilmiöitä ja soveltaa sitä ymmärrystä uudenlaisten vuorovaikutustapojen kehittämiseen, joilla parannetaan elämän laatua ja kehitetään uusia tuotteita ja toimintamalleja. Kohteena on usein työelämä, mutta myös tavalliset kansalaiset ja tietyt erityisryhmät, kuten mobiilikäyttäjät, näkövammaiset, fyysisesti haasteiset, lapset ja vanhukset.

Keskuksen tähtäin on aina vuosien päässä. Idea on tuottaa tutkittuja prototyyppejä tuotekehityksen lähtökohdaksi uusien innovaatioiden kehittäjille. TAUCHI on kasvanut vuosien varrella viidenkymmenen osaajan ja viiden erikoistuneen tutkimusryhmän keskukseksi. Tutkimuksen ohella yksikkö tarjoaa myös monenlaisia palveluja yrityksille – henkilöstön koulutuksesta uusien ratkaisujen kehittelyyn ja käytettävyystestaukseen yksikön muunneltavissa käytettävyyslaboratoriossa. Tutkimusta ja kehitystyötä tehdään myös asiakkaiden tiloissa – jopa ulkomailla.

Pitky pääsi TAUCHIin kuulemaan, katsomaan ja kokeilemaan tarkemmin, mitä kaikkea siellä oikein tehdään. Isäntinämme olivat professori Markku Turunen (entinen Pitkyn pj!) ja yhteyspäällikkö Arto Hippula. Liikkeelle lähdimme SimSpace-yhteistyötilasta, joka voidaan käyttää ja muuntaa erilaisiin muotoihin tutkimuksia ja tilaisuuksia varten. Kävijän silmiin ensinnä pistävät punaiset ja siniset puolikaaren muotoiset sohvat kokolattiamatolla. Tarkemmin katsottaessa huomaa useita tauluja ja heijastuspintoja, erilaisia antureita ja valoja sekä joukon huippuluokan kaiuttimia. Tilasta löytyy melkoinen määrä tekniikkaa ja tasainen hurina kuuluu taustalla.

Yhteysupseeri Hippula johdatti joukon kierrokselle talon laboratorioihin ja kertoi samalla siitä, miten hankkeita yritysten kanssa etsitään, käynnistetään ja viedään eteenpäin myös erilaisilla rahoitusmalleilla. Punaiset sohvat näyttivät olevan TAUCHIn tavaramerkki.

Haptiikkalaboratoriossa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, että laboratorio on miellyttävä myös koehenkilöille. Testasimme auton ajoa perinteisesti, automatiikalla ja haptiikan avustamana. Ahmed Farooq ja muut tutkijat tekevät siellä todellisia taikoja. Huomasimme, miten näppäimistön käyttö on paljon sujuvampaa haptiikan avulla ja koimme myös, miltä tuntuu, kun määrätty aisti poistetaan.

Psykofysiologian laboratoriossa voidaan mitata ja tutkia paljon muutakin kuin sykettä, verenpainetta ja ihmisen sähkön johtamista. Siellä on tutkittu mm. monenlaisia tunteiden indikaattoreita, hajun digitaalista siirtoa ja sitä, miltä maistuu virtuaalikahvi eri tuoksuista rakennettuna. Näillä keinoilla saadaan virtuaalimaailmoista todellisen tuntuisia.

Kierroksen ja iltapalan kera pääsimme testaamaan Hippulan tutkija Juho Hellan ja tutkimusapulainen Kimmo Ronkaisen opastuksella lisää erilaisia AR- ja VR-toteutuksia. Työskentelimme virtuaaliseinällä, pelasimme VR- ja AR-pelejä. Puolet porukasta uskalsi kävellä kaupungin yllä olevan lankun päästä päähän ja jokunen hyppäsi ylimmästä kerroksesta alas selviten hengissä seuraavaan Pitkyn asialliseen iltapalaan...

TAUCHIin voi tutustua osoitteessa http://www.uta.fi/sis/tauchi

Teksti: Ilpo Tolvanen ja Matti Vuori

Kuva: Matti Vuori

TAUCHI-pelihuone

 

 

 

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi