TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: ITK tuulettaa sata lasissa

Hotelli Aulanko täyttyi 5.–7.4.2017, kun digitaalisesta opetuksesta kiinnostuneita opettajia saapui bussi- ja junalasteittain eri puolilta Suomea Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssiin. Mukana oli 2 300 osallistujaa, 70 yritystä ja 200 esitystä.

Hotelli Aulanko täyttyi 5.–7.4.2017, kun digitaalisesta opetuksesta kiinnostuneita opettajia saapui bussi- ja junalasteittain eri puolilta Suomea Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssiin. Mukana oli 2 300 osallistujaa, 70 yritystä ja 200 esitystä. Parin seminaaripäivän aikana ehti seurata niistä vain pientä osaa – varsinkin, kun aikaa piti varata myös ITK-näyttelyyn, TIVIAn esittelytiskillä käymiseen ja lukemattomien tuttujen kanssa keskusteluun.

IT-kouluttajien palkitsemat vuoden 2015 tvt-opettajat Mari Muinonen ja Marja-Leena Bilund Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulusta painottivat, että digitaalisuus antaa tilaa erilaisille oppijoille. Luova yhteisöllinen sisällöntuotanto ei ole pelkkää ryhmätyötä. Oppijat suunnittelevat kierrätysmateriaalista pelin, rakentavat Minecraftilla historiallisia kulttuureja tai laativat osaamisestaan opetusvideon. He oppivat toimimaan yhdessä, joustamaan ja neuvottelemaan, olemaan läsnä.

Digilokkaa ne mummotkin -otsikolla LähiVerkko-projektin Ida-Maria Pankka ja Marja Pakarinen sekä Enter ry:n Tiina Etelämäki kertoivat, että yli 75-vuotiaista neljä viidestä uskoo oppivansa tietotekniikkaa ja yli puolet kokee, että netistä on hyötyä, mutta kolmasosa pitää nettiä turvattomana. Miten kansalainen voisi itse vaikuttaa ja osallistua? Jos hän ei tiedä, mitä on olemassa, hän ei tiedä, mistä jää paitsi ja mitä pitäisi kysyä. Enter järjestää tietotekniikan opastusta pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja palvelutaloissa, ja LähiVerkko Netikäs-vihkosten tukemia verkkokursseja ja ylisukupolvista pelaamista.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava julisti, että digimurros on massiivinen vallansiirto järjestelmiltä ihmisille. Kun yhteiskunta siirtyy junaraiteilta maastopyörän selkään, opettajat kohtaavat tulevan maiseman ennen kuin muut. Työ ei lopu, mutta seuraavien parinkymmenen vuoden aikana ihminen ja kone määrittelevät työroolinsa uudestaan ja työstä häviää rangaistuksen maku. Kun oppiminen muuttuu yksilölliseksi, kaikki ovat kympin oppilaita. Meillä on Wikipedia, Khan Academy, TED ja MOOCit. Oppiminen on hauskaa ja kiehtovaa! Tällaista Suomea ei pysäytä mikään!


Tulevaisuustutkija Ilkka Halava


Mari Muinonen ja Marja-Leena Bilund

Teksti ja kuvat: Eija Kalliala

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi