TIVIA News: ITK-päivien nostot

24. kesäkuuta 2018

Suomen suurin opetusalan tapahtuma ITK-konferenssi (Interaktiivinen teknologia koulutuksessa) järjestettiin Hämeenlinnassa huhtikuussa. TIVIAn ständillä vierailtiin ahkerasti ja TIVIAn teemayhdistys IT-kouluttajat järjesti Koodiesteradan opettajille ja kertoi Wikiloikasta: yhteisöllinen perusopetuksen oppikirjojen tuottaminen Wikikirjastoon jatkuu, vaikka hanke päättyy.

Suomen suurin opetusalan tapahtuma ITK-konferenssi (Interaktiivinen teknologia koulutuksessa) järjestettiin Hämeenlinnassa huhtikuussa. TIVIAn ständillä vierailtiin ahkerasti ja TIVIAn teemayhdistys IT-kouluttajat järjesti Koodiesteradan opettajille ja kertoi Wikiloikasta: yhteisöllinen perusopetuksen oppikirjojen tuottaminen Wikikirjastoon jatkuu, vaikka hanke päättyy. Oppikirjat wikikirjoina ovat helposti päivitettäviä, maksuttomia, aina mukana ja toimivat kaikilla laitteilla. Niihin voi lisätä myös multimediaa toisin kuin painettuihin oppikirjoihin. Wikiloikassa kyse on jakamisen ja yhdessä tekemisen kulttuurista – kuten Wikipediassa.

Teknoluokassa tehdään käsillä ja opitaan yhteisöllisesti. Tytöt ovat huippuosaajia matematiikassa ja heidät halutaan mukaan teknologiaan. Opiskelijaprojekteissa suunnitellaan ja toteutetaan mm. hyvinvointilaitteita ja apteekkirobotteja. Parture-projektissa opitaan ohjelmoinnillista ajattelua askartelemalla yhdessä luovasti ja testaamalla ja korjaamalla synnytettyjä tuotoksia. Digitaalisessa tarinankerronnassa yhdistyvät taide, muotoilu ja teknologia. Lehtori Virtanen kertoi, miten ammattikorkeakoulun lehtori tubettaa, ja haastoi: Voihan somekanava olla asiallinen ja sisällöltään ammatillinen?

Jo 1970-luvulla puhuttiin tekoälystä ja 1980-luvulla asiantuntijajärjestelmistä. Nyt tekoäly on taas pinnalla ja arvioi pian jo oppijoiden esseevastauksia. Se voi auttaa jopa oppikurssin laatimisessa niin, että puhumalla kerrot sille, mitä kurssilla pitäisi olla, ja se etsii verkosta siihen materiaalia.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tuberoom palkittiin eEemeli-kilpailun oppilaitossarjassa. Opettajien videotuotantoa haluttiin lisätä ja etsittiin netistä vinkit videointitilan rakentamiseen. Valtaosa tilaan hankitusta teknologiasta oli kierrätyskamaa, jota oppilaitoksesta löytyi.

Esko Kilpi painotti, että ihmisen työ on luovaa ja avointa, olennaista on läsnäolo ja oppiminen. Nykyisin hankitaan ensin koulutus ja sitten sitä vastaava työ, mutta tulevaisuudessa hankitaan ensin työ ja sitten tarvittava koulutus. Työntekijä on henkisen pääoman investoija. Valitessaan työpaikkaa hän arvioi: Oppiiko täällä nopeammin kuin maailmassa ympärillä? Onko täällä ihmisiä tukemassa? Tulevaisuudessa palkkasuhde työhön on harvinaista, ja ihmisellä voi olla useita samanaikaisia työsuhteita. Miten sosiaaliturva ja verotus ottavat tämän huomioon? Voisiko meillä olla älykkäitä työsopimuksia?

Teksti: Eija Kalliala, verkkopedagogi, tietokirjailija ja IT-kouluttaja

Kuva: Eija Kalliala

 

tuumaa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi