TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: IT-trendit 2037 ja vaikutukset systeemityöhön?

TIVIAn valtakunnallisen teemayhdistyksen Systeemityöyhdistys SYTYKE ry:n laivaseminaarissa lokakuussa kurkotetaan 20 vuoden päähän tulevaisuuteen. Yksi seminaarin keynote-puhujista on Suomen tunnetuin teknologiatulevaisuuden tutkija Risto Linturi, jolla on vankka tausta myös systeemityössä.

TIVIAn valtakunnallisen teemayhdistyksen Systeemityöyhdistys SYTYKE ry:n laivaseminaarissa lokakuussa kurkotetaan 20 vuoden päähän tulevaisuuteen. Yksi seminaarin keynote-puhujista on Suomen tunnetuin teknologiatulevaisuuden tutkija Risto Linturi, jolla on vankka tausta myös systeemityössä.

Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä 1977–1981 suoritettujen tietokonetieteen opiskelujen jälkeen Linturin LinkedIn-profiilista löytyy 17 ict-alan tehtävänimikettä, valtaosa johto- ja hallituspaikkoja. Vuodesta 2011 lähtien hän on ollut Sovelto Oyj:n muutosjohtaja ja nyt myös hallituksen puheenjohtaja. “Aika suuren osan uraani olen tuonut maahan tai kouluttanut uudentyyppisiä ohjelmointityökaluja ja niihin liittyviä systeemityömenetelmiä. Systeemityöhön liittyviä kehityshankkeitakin on ollut useita”, Risto Linturi suhteuttaa työuraansa systeemityökenttään. “Helpointa onnistuminen on ollut toki uusien ideoiden maahantuonnissa, kuten C-kieli mikroille, tietokannat, Windows ja niin edelleen”, Risto Linturi toteaa. “K-Mies- menetelmäpaketti oli systeemityön tuloksista suosituin, SAA Dialogues kunnianhimoisin. Lähes kaikki isot mikroille asiakaskohtaisia systeemejä tehneet talot ovat näitä muodossa tai toisessa käyttäneet.”

TIVIA News kävi jututtamassa Risto Linturia kesäkuussa Sovelton Pasilan pääkonttorilla, missä Sovelto parhaillaan isännöi IoT-genreen kuuluvan alusta/arkkitehtuurihanke Thing2Datan ensimmäistä hackathonia. Videoksi tallennetun juttutuokion nettiosoitetta voivat halukkaat tiedustella jutun kirjoittajalta. Thing2Data kuuluu Risto Linturin systeemikehitystyön jatkumoon. Hän luonnehtii sitä suurimmaksi systeemityökseen.

“Virtuaali-Helsinki ja kybermyyrä” – tulevaisuudentutkimusta jo vuodesta 1998 Risto Linturin tulevaisuudentutkijan ura alkoi vuonna 1998 julkaistulla Ilkka Hannulan kanssa kirjoitetulla kirjalla “Sata ilmiötä 2000–2020: virtuaali-Helsinki ja kybermyyrä”. 15 vuotta myöhemmin ilmestyi Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 6/2013 “Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset ratkaisut”, jonka laatimisessa Linturilla – ja hänen käynnistämällään ja moderoimallaan nyt jo lähes 2 200 jäsenen Facebook-ryhmällä Tulevaisuusvaliokunnan Radikaalit teknologiat -joukkoistus – oli keskeinen osuus. Viime vuonna ilmestyi tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2016 “Teknologiamurros 2013–2016 – Esiselvitys radikaalien teknologioiden kehityksestä 2013 katsauksen jälkeen”. Näiden kolmen laajan teknologian tulevaisuudentutkimushankkeen myötä Linturista on tullut paitsi suomalaisen myös kansainvälisen median käyttämä teknologiatulevaisuusguru. “Kaikenlaisia juttuja on ollut. Lähes poikkeuksetta hyvien toimittajien juttuja, joissa omat löysät puheeni on kiteytetty ja havainnollistettu”, Linturi hymähtää. “Lähtöpiste on tietysti koko ajan kuitenkin tuo tuhansien koottujen lähteiden  tulevaisuusvaliokunnalle tehty työ. Siitä on toivottavasti jo kesällä menossa uuden version työstö”, hän sanoo.

Linturin tulevaisuutta tarkastelevat tutkimukset ovat arvotettuja ja painotettuja koosteita teknologisen kehityksen suunnista, trendeistä ja ilmiöistä. Tämän artikkelin tarkoitus ei ole spoilata Sytykkeen laivaseminaarin keynotea, joten systeemityön tulevaisuudesta jää paljon kerrottavaa itse syksyn  seminaariesitykseen. Linturi epäilemättä tulee kertomaan monesta herkullisesta, scifiltä kuulostavasta, mutta jo ainakin laboratoriotasolla toimivasta teknologisesta läpimurrosta. Monta niistä hän kuitenkin linkittää tai ne ovat helposti linkitettävissä myös systeemityön tulevaan kehitykseen. Sen verran haipakkaa vauhtia ovat Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle vuonna 2013 listatut radikaalit teknologiat edenneet kolmessa vuodessa, että systeemityöuraa vuoteen 2037 asti kaavailevien kannattaa tutustua Linturin ennusteisiin ja visioihin. Ja kysyä niistä – tai vaikka kyseenalaistaa niitä – lokakuisen laivaseminaarin aikana.

PS: Risto Linturi puhui systeemityön tulevaisuudesta myös Sytykkeen 20v-seminaarissa vuonna 1999 bit.do/Risto-Linturi-Sytyke20v-1999

TIVIAn teemayhdistys Sytyke ry yhdistää valtakunnallisesti suomalaiset digitalisaation ja ohjelmistokehityksen ammattilaiset liiketoiminnasta teknisiin asiantuntijoihin. Teknologiariippumattoman yhdistyksen ydintoiminnan muodostavat asiantuntijatapahtumat ja erikoisalueisiin keskittyvät osaamisyhteisöt, joiden jäsenet välittävät toisilleen omien alojensa syvällisintä tietoa ja tuoreimpia trendejä. Sytyke ry:ssä toimii useita osaamisyhteisöjä, jotka keskittyvät ohjelmistoliiketoimintaan, agile-, lean- ja devops-kehitykseen, käytettävyyteen, mallinnukseen, projektitoimintaan,  relaatiotietokantoihin, data-analytiikkaan, big datan hyödyntämiseen, suorituskykyyn, palveluarkkitehtuuriin (SOA), testaukseen, liiketoiminnan ja informaation mallintamiseen ja organisaatioiden kokonaisarkkitehtuuriin (EA).
www.sytyke.org

Teksti ja kuva: Jarmo Lahti

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi