TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: ICT Ladies, 20 vuotta – mistä ja miten kaikki alkoi?

Lenita Airisto veti paikalle noin sata naista, kun Ladies-verkoston perustamiskokous pidettiin loppuvuonna 1997. Kokouskutsu oli silloisen Tietotekniikan liiton jäsenlehdessä. Tuohon aikaanhan internet oli vasta kehityspolkunsa alussa.

Lenita Airisto veti paikalle noin sata naista, kun Ladies-verkoston perustamiskokous pidettiin loppuvuonna 1997. Kokouskutsu oli silloisen Tietotekniikan liiton jäsenlehdessä. Tuohon aikaanhan internet oli vasta kehityspolkunsa alussa.

Aktiiviseen toimintaan lähti kokouksen innoittamana parikymmentä naista, joista muodostettiin viiden hengen projektiryhmät. Jokaisen ryhmän tehtäväksi tuli tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Tapahtumia järjestettiin neljännesvuosittain, ja lähes kaikista tapahtumista osallistujat maksoivat pienen hinnan.

Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana vuosina 1998–1999 puheenjohtajana toimi Riitta Ahlholm. Hän oli myös yksi koko verkoston idean äideistä. Oman puheenjohtajakauteni aikana, vuosina 2000–2001, meillä oli yksi johtoryhmä. Tapahtumille valittiin kantava teema ja tapahtumia järjestettiin joka kuukausi paitsi lomakaudella. Tavoitteena oli järjestää tapahtumat sponsorien tiloissa. Myös tutut järjestelmätoimittajat hyödynnettiin.

Yksi tuon ajan kiinnostavista puhujista oli tuolloin ja edelleenkin suosittu filosofi Esa Saarinen. Saarinen veti sadan hengen salin täyteen naisia, ja pienellä sisäänpääsymaksulla katettiin hänen puhujapalkkionsa. Samaa logiikkaa noudatettiin myöhemmin monessa muussakin tilaisuudessa. WAP-aamiainen herätti niin paljon kiinnostusta, että niitä järjestettiin tuplasti, koska neljänkymmenen hengen kokoustila täyttyi pikavauhtia. Hypetys katosi kuitenkin nopeasti. Myös Ruotsissa risteiltiin ja käytiin yritysvierailulla.

Mikä sitten oli ja on edelleen ICT Ladies -verkoston idea?

Haluttiin naisverkosto, koska koettiin, että miehillä on verkostoja yllin kyllin, mutta naiset ovat niistä ulkona tai ainakin kokevat itsensä ulkopuolisiksi. Toinen kantava ajatus oli saada lisää naisia alalle. Naisten osuus ICT-alalla on parinkymmenen vuoden aikana pienentynyt, mutta toisaalta tietotekniikka on tullut osaksi yhä useampaa ammattia, ja tietotekniikan hyödyntämisestä on tullut jokaiselle välttämätön kansalaistaito.

ICT Ladies aloitti aikanaan nimellä IT Ladies’ network. Verkosto on ollut koko historiansa ajan vahva motivoituneitten ja aktiivisten naisten verkosto, joka näkyy ja kuuluu.

Onnea ICT Ladies!

Kirjoittaja: Lea Virtanen

www.miitit.fi/verkostot/ict-ladies-verkosto

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi