TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: Digitaalisten lähiympäristöjen tekijä

Globeonilla on Suomessa valmiina yli 2 000 majakkaa. Näillä saadaan luotua digitaalisia lähiympäristöjä, joiden yhteenlaskettu kattama on yli 3 miljoonaa neliötä.

Digitaalisessa lähiympäristössä yhdistyy sekä reaalimaailma että internet. Lähiympäristössä digitaalista sisältöä tuotetaan käyttäjän fyysiseen sijaintiin perustuen. Käyttäjän ei erikseen tarvitse ladata mitään, vaan sisältö johdetaan bluetoothilla ihmisten älylaitteiden saataville. Oleellista on käyttäjän oma kiinnostus, ei se, että käyttäjää häiritseviä viestejä pommitetaan hänelle väkisin. Ihmisen oma mobiililaite on henkilökohtaisin tekninen väline, mitä koskaan on omistettu. Kukaan ei halua puhelintaan täyteen ”spam-viestejä”, eikä pakottamalla saavuteta mitään. Mikäli näin tehdään, se on sama kuin ihmisten henkilökohtaiseen tilaan tunkeuduttaisiin – se vaan ei käy.

  • Digitaaliset lähiympäristöt nojaavat kahteen pääteknologiaan: Fyysiseen webiin ja progressiivisiin verkkosovelluksiin.

Alun perin Googlen aloitteesta syntynyt fyysinen web yhdistää älylaitteet ja käyttäjät helposti. Fyysisellä webillä on käyttäjän kannalta kaksi oleellista tehtävää: löytää lähellä olevat älylaitteet sekä yhdistää käyttäjä lähteeseen selaimen välityksellä.

Progressiivinen verkkosovellus asettuu natiivisovelluksen ja nettisivun välimaastoon. Yksinkertaisuudessaan se on nettisivu, jossa hyödynnetään eri teknologioita ja toimintoja, kuten esimerkiksi service workereita. Oleellista on, että progressiivisia verkkosovelluksia ei tarvitse erikseen ladata ja ne toimivat ja ovat löydettävissä kaikilla päätelaitteilla.

Toteutus itsessään tapahtuu siten, että asemoidaan Globeon-majakka (bluetooth-lähetin) haluttuun sijaintiin. Kun kyseisen lähettimen sijainti on tiedossa, voidaan sen sisältö rakentaa sijaintiin sopivaksi. Majakan tehtävänä on lähettää ympäristöön verkko-osoitetta. Tämän verkko-osoitteen mobiililaite tunnistaa automaattisesti, kun käyttäjällä on bluetooth päällä. Tällöin hänen mobiililaitteensa ilmoittaa, että sijainnissasi on sijaintiin perustuvaa verkkosisältöä saatavilla. Ilmoitus itsessään sisältää linkin lisäksi kuvakkeen sekä otsikko- ja johdantotekstin. Näin käyttäjä tietää, millaista sisältöä hänelle on tarjolla jo ennen kuin hän klikkaa ilmoitusviestiä ja jatkaa varsinaiseen sisältöön.

Majakkamme toimii paristolla täysin itsenäisesti. Laite itsessään on tulitikkuaskin kokoinen, eikä asentaminen vaadi mitään varsinaisia asennustöitä. Majakan säteen kantamaa voidaan säätää muutamasta metristä aina 70 metriin, joka tarkoittaa 140 metrin halkaisijaa. Maksimiasetuksilla yksi majakka peittää noin 1 500 neliön lattiapinta-alan.

  • Globeonilla on Suomessa valmiina yli 2 000 majakkaa. Näillä saadaan luotua digitaalisia lähiympäristöjä, joiden yhteenlaskettu kattama on yli 3 miljoonaa neliötä.

Suurimman lähiympäristön olemme luoneet Turkuun, jonka 180 bussia on varustettu majakoilla. Olemme lisäksi asentaneet majakoita kymmeniin kaupungin kiinteistöihin (mm. kirjastot, urheilupaikat, virastot) ja esimerkiksi kauppakeskus Skanssiin. Digitaalisia lähiympäristöjä löytyy siis jo useista eri paikoista. Jotta palvelu näyttäytyy käyttäjille selkeänä, olemme niputtaneet kaikki digitaaliset lähiympäristöt ”Fiksu Turku” -palvelunimikkeen alle. Palvelu tullaan monistamaan myös muihin kaupunkeihin, jolloin kokonaisuus kulkee Fiksu kaupunki -nimellä.

Ensimmäinen Suomen ulkopuolinen toteutus tulee Tallinnaan, joka näillä näkymin avataan toukokuun aikana. Globeon on myös hyvin pitkällä neuvotteluissa Japaniin ja Hongkongiin. Missä aikataulussa nämä tulevat toteutumaan, on vielä epäselvää, mutta todennäköisesti alle vuoden sisällä joka tapauksessa.

Toteutusten suunnittelun suhteen olen pakottanut itseni noudattamaan kahta ydinsääntöä, kertoo Jyri Turunen, joka vastaa Oy Globeon Ltd:n suunnittelusta ja kehityksestä:

  • Käyttäjän ei tarvitse ladata mitään.
  • Käyttäjän ei tarvitse rekisteröityä tai luovuttaa itsestään mitään henkilötietoja.

Nämä siksi, että itse käytän mieluiten niitä palveluita, joissa nämä asiat toteutuvat, enkä usko, että olen tämän ajatuksen kanssa yksin.

Vai haluatko sinä luovuttaa henkilötietosi tai ladata lisää applikaatioita, kysyy Turunen.

Teksti: Kalle Honkonen

Kuvitus: Ilmari Hakala

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi