TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
TIVIA News: 20 vuotta systeemityötä laineilla

Sytyke ry:n seminaariristeily oli jo kahdeskymmenes ja taaksepäin tuijottelun sijaan seminaariohjelmassa katsottiin rohkeasti tulevaisuuteen ja mietittiin alan tulevia trendejä.

Lokakuun 5. päivä Silja Linen laiva lastattiin tiedonnälkäisillä systeemityöntekijöillä. 2037 Tiekartta tulevaisuuteen -laivaseminaari oli lähdössä satamasta kohti Tukholmaa. Sytyke ry:n seminaariristeily oli jo kahdeskymmenes ja taaksepäin tuijottelun sijaan seminaariohjelmassa katsottiin rohkeasti tulevaisuuteen ja mietittiin alan tulevia trendejä. Ilahduttavaa oli huomata, että uusien osallistujien lisäksi seminaariristeilyt ovat vedonneet vuodesta toiseen myös vanhoihin kävijöihin. Joukosta löytyikin henkilöitä, jotka ovat olleet mukana jo ensimmäisistä risteilyistä lähtien.

Seminaarin ensimmäisenä päivänä kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja niin liikkumisen mullistuksesta, eläinten seurannasta sensorien kautta kuin oman datan hallinnasta. Reaktorin Tuomas Saulialan puheenvuorossa ei keskitytty pelkästään siihen, miten softa tulee liikenteeseen vaan myös siihen, millä autot tulevaisuudessa liikkuvat ja miten arvomaailman muuttuminen vaikuttaa ihmisten liikkumiseen. Oman auton omistaminen ei välttämättä tulevaisuudessa ole enää yleisin tapa liikkua.

Iltapäivällä kuulimme keskustelua herättäneitä puheenvuoroja liittyen oman identiteetin ja oman datan, MyDatan, hallintaan. Sekä Juha Levo Tiedolta että Janne Viskari VRK:lta herättelivät omissa puheenvuoroissaan miettimään, mitä tietoa ihmiset tulevaisuudessa ovat valmiita jakamaan ja kenelle sekä miten tätä omaa tietoa voi jatkossa paremmin hallita. Millä keinoilla identiteetti varmistetaan tulevaisuudessa ja voiko henkilö itse päättää, minkä tiedon jättää antamatta palveluntarjoajalle?

Ensimmäinen seminaaripäivä päättyi Risto Linturin keynote-puheenvuoroon, jossa käytiin läpi systeemityön vuosikymmenet seitsemänkymmentäluvulta vuoteen 2037 saakka.

Toinen seminaaripäivä käynnistyi workshopilla, jossa osallistujat pääsivät miettimään jäljitettävyyttä ja läpinäkyvyyttä. Pirjo Salo Enter ry:stä johdatti kuulijat mielenkiintoiselle aikamatkalle menneisyydestä tulevaisuuteen postikorttien kertomana. Tukholmassa laivaan nousivat Janne J. Korhonen ja Jari Kallela ECDC:stä. He kertoivat esityksessään siitä, miten julkishallinnon organisaatiossa luotiin arkkitehtuurinen perusta tulevaisuuden kyvykkyyksiin perustuvalle strategiselle suunnittelulle.

Toisen päivän loppupuolella kuultiin Kimmo Rouskun mukaansatempaava esitys digitaalisesta turvallisuudesta nano- ja kvanttikaudella. Vaikka teknologian kehittyessä tietoverkkorikollisilla on jatkuvasti uusia välineitä ja tapoja käytettävissään, on 95 % kyberturvallisuuspoikkeamista silti edelleen inhimillisiä virheitä.

Kaiken kaikkiaan kaksipäiväinen seminaari antoi osallistujille miettimisen aihetta vielä seuraavaksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi. On mielenkiintoista nähdä, miten tarkasti puhujien tekemät ennustukset ovat toteutuneet vuonna 2037. Ensimmäistä kertaa laivaseminaarissa mukana olleena on helppo huomata, miksi konsepti on kantanut jo kaksi vuosikymmentä. Ajankohtaisten ja asiantuntevien puheenvuorojen lisäksi parasta antia olivat muut osallistujat ja kiireetön verkostoituminen koko risteilyn ajan.

Teksti: Tiina Riutta

Kuva: Roger Sandström

 

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi