Työtä Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n vaikuttamistoiminnan käynnistämiseksi on tehty pitkään. Pitkään on puhuttu myös vaikuttamistoiminnalle keskeisestä TIVIA-agendasta, joka on kuitenkin ollut keisarin uudet vaatteet -moodissa. Kesän ja syksyn 2020 aikana TIVIA-agenda tulee saamaan sisältönsä ja samalla sen hyödyntäminen alkaa.
TIVIA-agendalla tarkoitetaan tietokantaan keräämiämme kannanottoja, jotka olemme keränneet TIVIAn kannalta keskeisiin vaikuttamisteemoihin. Näin TIVIA-agenda on julistus TIVIA-yhteisön mielipiteistä tärkeisiin asioihin, joka samalla toimii tukena lausuntojen antamisessa, mutta myös sisäisen keskustelun herättäjänä ja jopa keskitettynä idealähteenä tapahtumatoiminnalle. Ilman agendaa jokainen lausunto ja kannanotto olisi kerättävä erikseen, mutta agenda sekä tehostaa lausuntotyötä että tekee siitä johdonmukaisempaa ja jatkuvampaa. Mutta vielä emme ole maalissa.
Agendalla kolme teemaa
TIVIA-agendan näkökulmasta TIVIA-yhteisön mielenkiinto kohdistuu tieto- ja viestintäteknologiaan ja sen hyödyntämiseen esimerkiksi eettiset näkökulmat mukaan ottaen. Kysymys on tärkeistä asioista, onhan tietotekniikka ollut pitkään eniten yhteiskuntaa muuttava teknologia, jonka merkitys on viime aikoina entisestään kasvanut. Tietotekniikka ja tekoäly ovat kuitenkin teknologioita, joita voidaan käyttää moneen asiaan ja monella tapaa. Yhteiskunnan muutos riippuu paljolti siitä, kuinka viisaasti näitä teknologioita kyetään soveltamaan."vastuullisuus ja kestävyys, elinikäinen oppiminen ja Suomen pärjääminen"
TIVIA-agendan sisältö koostuu suuresta määrästä kannanottoja eri asioihin. Kannanotot on järjestetty kolmeen pääryhmään, jotka agendan järjestämisen lisäksi määrittävät TIVIA-yhteisön tärkeät vaikuttamisteemat: vastuullisuus ja kestävyys, elinikäinen oppiminen ja Suomen pärjääminen. Tahdomme esimerkiksi, että digitalisaation vaikutuksia ennustetaan ja negatiivisia vaikutuksia – vaikkapa polarisaatiota ja segregaatiota – torjutaan. Haluamme säästää tietotekniikan avulla luonnonvaroja ja vähentää kasvihuonepäästöjä muistaen, että myös tietotekniikan itsensä tulee käyttää luonnonvaroja säästeliäästi ja tuottaa mahdollisimman vähän kasvihuonekaasuja. Moni on huomannut, että tietotekniikka vaatii hyödyntäjältään elinikäistä oppimista ja se onkin yksi TIVIA-agendan teemoista. Haluamme, että tulevaisuudessa tarvittavia kyvykkyyksiä ennustetaan ja valmistaudutaan pitkäjänteisesti hankkimaan yhteiskunnallemme tarvittavat kyvykkyydet. Lapsesta seniori-ikäisiin ulottuvaa koulutustarjontaa on kehitettävä Suomen ja koko EU:n tasolla unohtamatta yksilön omaa vastuuta omasta osaamisestaan ja markkina-arvostaan. Kolmanneksi teemaksi on valittu Suomen pärjääminen. Haluamme, että tieto- ja viestintäteknologiaa sekä tekoälyä ja koneoppimista käytetään tehokkaasti Suomessa toimivien ja suomalaisia työllistävien kansainvälistenkin yritysten, julkishallinnon ja kolmannen sektorin hyväksi. Olemme huolissamme tietoliikenneverkon riittävyyden lisäksi sähköverkon ja sähkön riittävyydestä ja häiriöttömyydestä, tietosuoja- ja tietoturva-asioista sekä esimerkiksi julkishallinnon ja kolmannen sektorin johtamis-, kehittämis- ja hankintaosaamisesta.