TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Tietoturvakatsaus 2024
Seminaari järjestettiin Helsingissä 15.5.2024

Tekoäly, robotisaatio, kyberrikollisuus ja epävakaa globaali geopoliittinen tilanne vaikuttavat maailmaamme ennennäkemättömällä tavalla. Uudet teknologiat tuovat mukanaan valtavia mahdollisuuksia, mutta samalla ne luovat uusia uhkia kaikelle liiketoiminnalle ja turvallisuudelle.

Tietoturva ry järjesti Tietoturvakatsaus 2024 -seminaarin Helsingissä 15.5.2024. Seminaarissa Suomen eturivin asiantuntijat ja ulkomaiset keynote-puhujat avasivat näkökulmia digitaalisen maailman tulevaisuuteen ja siihen liittyviin riskeihin.

Microsoftin Sarah Armstrong-Smith korosti kyberhyökkäysten ja kybervaikuttamistoiminnan kasvavaa merkitystä globaalisti, erityisesti Venäjän toimet Ukrainaa vastaan. Lisäksi hän korosti yhteistyön ja tietojenvaihdon tärkeyttä kyberuhkien torjunnassa.

CGI:n Ilmari Luoma painotti, että yritykset keskittyvät yhä enemmän liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseen kasvun sijaan. Geopoliittiset jännitteet ja kyberuhat ovat kytköksissä toisiinsa ja vaikuttavat yritysten turvallisuuteen.

CrowdStriken Bastian Jacobsson korosti, että pilvipalveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet merkittävästi, ja hyökkäysnopeus on kasvanut. Tekoälyä käytetään yhä enemmän hyökkäyksissä, mutta se tarjoaa myös suojautumismahdollisuuksia.


Truesecin Marcus Murray kertoi varautumisen ja nopean reagoinnin tärkeyttä tietomurtojen estämisessä. Organisaatioiden tulisi parantaa salasanakäytänteitä, käyttöoikeuksien hallintaa, sekä käyttää nykyaikaisia uhkien havaitsemis- ja seurantatyökaluja.

Applixuren Harri Turtiainen puhui digitaalisen työntekijäkokemuksen ja tietoturvan merkityksestä. Pilvipalveluiden aikakaudella työasemien tietoturva on keskeistä, ja työntekijöiden tulee kokea tietoturva sujuvana ja näkymättömänä osana työtään.

Huawein Marja Dunderfelt korosti kyberturvallisuuden merkitystä liiketoiminnan jatkuvuuden ja luotettavuuden kannalta. Kyberturvallisuuteen investoiminen on tärkeää, ja sen vaikutukset tulisi osata viestiä johdolle selkeästi.


Kansanedustaja Jarno Limnéll kertoi Suomen aseman vahvistumista teknologian ja kyberturvallisuuden alalla. Hän painottaa kansainvälisten kumppanuuksien ja osaamisen kasvattamista.


Kimmo Rousku havainnollisti kvanttilaskennan, robotisaation ja tekoälyn vaikutuksia kyberturvallisuuteen. Kvanttitietokoneet voivat mullistaa salausmenetelmät, ja tekoälyn hyödyntämiseen liittyy sekä uhkia että mahdollisuuksia.

Rousku kertoi seminaarin lopuksi, että seuraava Tietoturvakatsaus 2024 -seminaari järjestetään Helsingin Ritarihuoneella ennen Finnish Security Awardsia 14.11.2024, joten päivämäärä kannattaa laittaa jo kalenteriin ylös.

Seminaari on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisen maailman tulevaisuudesta ja turvallisuudesta. Seminaari on erinomainen tilaisuus oppia uutta ja verkostoitua alan ammattilaisten kanssa.


Teksti ja kuvat: Jyri Paasonen.

kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi