TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Tietojohtajien vertaisyhteisö CDOIQ   saapuu pohjoismaihin

Tietojohtajat ovat strategisia neuvonantajia, tietopalvelujen johtajia ja uusliiketoiminnan kehittäjiä. Digitaalisessa maailmassa heiltä odotetaan paljon, ja työsuhteet ovat lyhytkestoisia. Laajeneva vertaisyhteisö haluaa selkeyttää rooliaan tietopääomien arvon kehittäjinä.

Tietojohtajien maailmanlaajuinen yhteisö

Tulevana kesänä maailman tietojohtajat kokoontuvat jo 18. kerran Chief Data Officers and Information Quality (CDOIQ) Symposiumiin maailmankuulun MIT:in kampusalueelle. Maailman merkittävimpien yritysten kiireisimmät johtajat saapuvat paikalle, koska se on yliopistotaustainen ja kaupallisesti riippumaton tietojohtajien vertaisyhteisö, jossa he voivat tutustua toisiinsa työtehtäviä vapaammassa ilmapiirissä. 

CDOIQ-tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa paikkana, jossa ansioituneimmat tietojohtajat jakavat käytännön kokemuksiaan, parhaita oppejaan ja uusia visioitaan. Kuluvana vuonna puhujiksi on valikoitunut organisaationsa ylimpiä tietojohtajia muun muassa Booking.comista, Capital Onesta, T-Mobilesta, Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastosta sekä monista muista vastaavista organisaatioista. Mukana ovat luonnollisesti myös tapahtuman vakiokasvot, kuten professori Tom Davenport, Gartner-taustainen ajatusjohtaja Doug Laney ja Turing-palkinnon saanut professori Michael Stonebraker. Viime vuosina vastaavanlaisia tapahtumia on aloitettu järjestämään yliopistoissa kaikilla mantereilla Euroopasta Aasiaan ja Afrikasta Etelä-Amerikkaan asti. Ensi vuonna järjestetään myös pohjoismainen tapahtuma Suomessa Aalto-yliopiston kampuksella.

CDOIQ-aktivismi on vuosien saatossa laajentunut tapahtumista myös tietojohtajien maailmanlaajuiseksi yhdistykseksi (isCDO.org), digitaaliseksi aikakauslehdeksi (CDO Magazine) ja sertifioiduksi koulutusjärjestelmäksi (cdocert.org). Tämän lisäksi on luotu Country CDO Ambassador -ohjelma, jonka tavoitteena on luoda kansainvälinen verkosto tietojohtaja-aktivisteja, jotka toimivat evankelistoina omilla alueillaan. Yleisesti ottaen voidaankin tiivistää, että CDOIQ yhteisön tavoitteena on vahvistaa tietojohtajan ammatillista roolia organisaatioissa, parantaa heidän henkilökohtaista urakehitystään ja auttaa organisaatioita saamaan enemmän arvoa tietopääomistaan.

TIVIA-yhteisön ICT Leaders Finland ja DAMA Finland päättivät jo vuonna 2021 yhdistää voimansa edistääkseen tietojohtajien verkoston rakentamista myös Suomeen. Muutamaa vuotta myöhemmin asiassa päästiin eteenpäin, kun Aalto University Executive Education and Professional Development valittiin järjestämään pohjoismaiden ensimmäisen CDOIQ Nordic Symposium. Tapahtuma oli alun perin tarkoitus järjestää jo tänä vuonna, mutta valmistelujen aikana se päätettiinkin siirtää ensi vuoteen.

Nordic-tapahtuman pääpuhujiksi lupautuivat Databricksin dataevankelista Ari Kaplan sekä EDM Councilin presidentti John Bottega. Ensimmäinen on maailman kuuluisimpia urheiluanalyytikkoja, jonka palveluja ovat käyttäneet muun muassa Chicago Cubs sekä suomalaisille tutummat McLaren ja Ajax Amsterdam. Jälkimmäinen on puolestaan ollut maailman suurimpien finanssiorganisaatioiden, kuten Citi-pankin, New Yorkin keskuspankin ja Bank of American, tietojohtaja. Aiempaan ajankohtaan valikoitui puhujia yrityksistä kuten Aktia, Ikea, Johnson & Johnson, Supercell, Swiss Re, Telenor ja Wärtsilä muutamia esimerkkejä mainitakseni. Tapahtuman järjestäjät pyrkivät varmistamaan mahdollisimman monen jo aiemmin valitun esiintyjän pääsyn ensivuoden tapahtumaan. 

Pohjoismaiden tietojohtajat saapuvat Suomeen

Kuten aiemmin mainittiin, niin CDOIQ Nordic-tapahtuman rinnalle on luotu yhteisökumppanien verkosto viestimään tapahtuman saapumisesta pohjoismaihin, valistamaan tiedon johtamisen parhaista käytännöistä sekä edistämään tietojohtajien missiota – tuottaa datasta arvoa yrityksille ja yhteiskunnalle. TIVIA yhdistyksineen, kuten ICT Leaders Finland ry ja DAMA Finland ry, lähtivät luonnollisesti yhteisökumppaneiksi. Heidän lisäkseen esimerkiksi MyData Global ja Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium ovat vahvistaneet kumppanuutensa. Yhteisökumppanit ovat olennainen osa tapahtumaa, sillä heidän kauttaan tapahtuma saa laajempaa näkyvyyttä ja alueen merkittävimpiä asiantuntijoita sekä esiintyjiksi että osallistujiksi. 

CDOIQ Nordic Symposiumista kannattaa kertoa oman organisaation ylimmille tietojohtajille ja laajemminkin datalähtöisen liiketoiminnan strategisteille – riippumatta heidän titteleistään. Ensi vuonna paikalle saapuvat pohjoismaiden merkittävimpien yritysten ja julkishallinnon tietojohtajat saavat kokea poikkeuksellisen kovatasoisen ohjelman sekä pääsevät ainutlaatuiseen asemaan perustamaan pohjoismaihin uutta tietojohtajien vertaisverkostoa.

Kirjoittaja on Sami Laine, jolla on yli 20 vuoden kokemus tiedonhallinnan kehittämisestä, tutkimuksesta ja kouluttamisesta eri toimialoilla. Hän on toiminut pitkään DAMA Finland ry:ssä (TIVIAn jäsenyhdistys) sekä MIT CDOIQ-symposiumin ohjelmakomiteassa.


Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi