Taitaja 2024 Kuopiossa

22. elokuuta 2024


TIVIAn  sitoutuminen nuorten osallistamiseen jatkuu Taitajassa

Tivian jäsenyhdistys TIVIA Savo osallistui yhtenä kumppanina yhteen maan suurimmista ammatillisten opiskelijoiden tapahtumista. He auttoivat  järjestämään tietojenkäsittelytaitojen kilpailun yhteistyössä Skills Finlandin ja Savon ammattiopiston kanssa Taitaja 2024 -tapahtumassa.


Kilpailun osallistujat työssään.

Historiaa tehdään: Tivian ensimmäinen läsnäolo Taitajassa

Kaikki alkoi Tivia Savon hallituksen kokouksessa, kun eräs jäsen ehdotti osallistumista Taitaja-tapahtumaan. Tämä jäsen oli myös osa Taitajan järjestelytoimikuntaa . Kun kysyttiin osallistumisen alkamisesta, Tivia Savon hallituksen puheenjohtaja Tapio Vainikainen selitti: ”Lähetimme heille pyynnön osallistua kumppanina saadaksemme nimemme esille ja sponsoroidaksemme tapahtumaa. He kysyivät sitten, halusimmeko auttaa tämän kilpailun järjestämisessä, mikä merkitsi suurempaa läsnäoloa kuin alun perin oli suunniteltu.”

Taitajalla on rikas historia Suomessa. Ammatilliseen koulutukseen keskittyvä suurtapahtuma on tuonut yhteen maan parhaat osaajat vuodesta 1988 lähtien. Tänä vuonna se pidettiin Kuopiossa ja houkutteli 40 000–50 000 kävijää. Ensi vuonna se järjestetään Turussa. Tapio totesi: ”TIVIA aikoo jatkaa tätä yhteistyötä Turussa pääyhteistyökumppaneiden, kuten Skills Finlandin ja paikallisen ammattioppilaitoksen, kanssa.”

”Läsnäolomme Taitajassa on täysin linjassa TIVIA Savon tavoitteiden kanssa: näkyvyyden lisääminen ja nuorten jäsenten houkutteleminen”, Tapio huomautti.

Strategiset tapahtumat ja päätökset TIVIA Savossa


Kilpailun yhteistyökumppanit esillä.

Kun kysyttiin viime vuosien virstanpylväistä, TIVIA Savon hallituksen jäsen Hannu Korhonen toi esiin tärkeän huolenaiheen: ”Yksi virstanpylväs oli tuoda Tivia-ryhmä  lähemmäs toisiaan. Valitettavasti meillä on kuitenkin vaikeuksia tavoittaa nuoria. Osallistuimme aiemmin pelitapahtumaan Kuopiossa, joka houkutteli 3 000 nuorta, mutta tulokset olivat rajalliset. Viestimme ei tavoita heitä. Meillä on rohkeutta kokeilla uusia ja erilaisia lähestymistapoja kuin aiemmin, mutta ehkä emme tiedä, mikä on paras tapa tehdä tämä.”

TIVIA Savo perustettiin 20 vuotta Tivian perustamisen jälkeen. Siinä on 80 aktiivista jäsentä, jotka osallistuvat ja järjestävät neljä vuosittaista ammatillista tapahtumaa, mukaan lukien seminaarit ja työpajat, sekä kesäaktiviteetteja, kuten osallistumista paikalliseen teatteriin ja risteilyjä. Jokainen tapahtuma houkuttelee noin 10–15 osallistujaa, ja osallistujien keski-ikä on 60 vuotta.

Hannun huolenaiheet ovat suoraan yhteydessä siihen, mitä Tapio näkee TIVIA Savon suurimpana haasteena: Tivian jäsenten ikääntyminen ja tarve houkutella enemmän nuoria. Kouluissa ja yrityksissä on yhä enemmän nuoria ja kansainvälisiä ihmisiä.

Hannun näkökulma yhteenkuuluvuuden tunteeseen on erittäin tärkeä: ”Tiedän ongelman. Joskus, kun yrityksissä on joitakin ulkomaalaisia, he tuntevat olonsa yksinäisiksi. Savon ammattiopistossa on samanlaisia haasteita kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Heillä on siellä useita kansainvälisiä opiskelijoita. Miten voi saada asianmukaista tukea? Miten voi saada paremman tunteen vapaa-ajan vietosta? Miten löytää ryhmä, johon kuuluu? Yhteenkuuluvuuden tunteen saa liittymällä ryhmään, joka resonoi kanssasi, jakaa kokemuksiasi, ongelmiasi ja viettää aikaa yhdessä. Näin voi kuulua joukkoon.”

Kaikki edellä mainitut huolenaiheet kansainvälisistä ammattilaisista ja opiskelijoista ovat vielä ratkaisematta, sillä hyvin vähän Tivian tarjonnasta on englanniksi.

Näistä keskusteluista ja aivoriihistä aiheesta huolimatta olemme kuitenkin menossa oikeaan suuntaan.

Tietojenkäsittelykilpailu Tivia Savon kanssa

Vasemmalta oikealle tietojenkäsittelykilpailun finalisteja: Juuli Ervasti (Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Kpedu), Wallace Gichuhi (Vamia) ja Mustafa Can (Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia).

Lisää finalisteja: Ella Räihä (Saimaan ammattiopisto) ja Arisha Rejuan (Perho liiketalousopisto).

Kun kysyttiin kilpailun muodosta, tuomari Edward Krogius, Helsingin Business Collegen lehtori, kertoi: ”Meillä on kolme eri kategoriaa: esitykset, taulukot ja asiakirjat. Tuotamme paljon dataa ja tietoa, mikä vastaa Skills-nimeä 'Data Processing'. Jokainen tehtävä heijastaa olennaisia taitoja, joita tarvitaan data-analyytikkona ja tiedonhallinnan tukihenkilönä. Tänä vuonna olemme erityisen iloisia, koska meillä on tuomareina Tivia Savon hallituksen jäseniä, jotka edustavat yrityksiä, joissa nämä nuoret kilpailijat saattavat työskennellä tulevaisuudessa. Tärkein asia tässä kilpailussa on antaa nuorille mahdollisuus kasvaa ja löytää omat vahvuutensa, jotka ohjaavat heitä tulevassa työssään ja siinä, mitä teollisuus heiltä odottaa.”

Maraton-tyyppisen kilpailun lisäksi järjestettiin myös nopeuskilpailu. Tämä testasi kilpailijoiden nopeutta ja ongelmanratkaisukykyä. Se oli hauskaa, kilpailuhenkistä ja nopeaa.  Edward huomautti: ”Olemme todella iloisia, että TIVIA tarjoaa palkinnot tämän kilpailun osallistujille.”

Lopuksi neuvo Knockout-kilpailun voittajalta, Juuli Ervastilta, Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta (Kpedu), tuleville kilpailijoille: ”Olkaa omia itsejänne, tavataan uusia ihmisiä ja olkaa avoimia uusille kokemuksille!”

Teksti ja kuvat: Shreyas Ramachandran Srinivasan, ICT-ammattilainen, jolla on taustaa robotiikassa ja projektinhallinnassa, ja joka on tunnettu oikeudenmukaisuudestaan niin suomalaisia kuin maahanmuuttajiakin kohtaan Suomessa.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi