TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Kun tuulettimeen osuu
TIVIA Uusimaa järjesti helmikuussa webinaarin kirjaprojektista, joka on tuottanut kaksi talousrikoksia käsittelevää tietokirjaa. Tilaisuus käsitteli myös kirjojen Talousrikosten ennaltaehkäisy ja havaitseminen ja Talousrikosten tutkinta ja tutkintapyynnön laatiminen ideointivaiheita. Kuulijoilla oli lisäksi mahdollisuus kuulla yksityiskohtia Tampereella tapahtuneen tukkuliikkeen miljoonakavalluksen oikeuskäsittelystä. Kirjoitusprojekti kaikkineen oli poikkeuksellinen, kun kaikki haastatteluista yhteydenpitoon kustantajan kanssa tapahtui sähköisesti. It-henkilöstöllä on tärkeä rooli, kun talousrikos yrityksessä havaitaan. Kiristyshaittaohjelmalla saastuneet työasemat on eristettävä, lokeja kerättävä poliisille ja varmuuskopioita palautettava. Myös selkeitä ja helppoja rikosten ennaltaehkäisykeinoja on monia. Koulutettu it-henkilöstö voi auttaa niissä työntekijöitä konkreettisesti. Näillä kolmella, kirjaprojektin toisesta kirjasta poimituilla vinkeillä talousrikoksen onnistumista yrityksessä voidaan ehkäistä:
  1. Käy läpi käyttöoikeudet ja laskujen tarkistusoikeudet aina esimerkiksi organisaatiouudistuksen jälkeen.
  2. Velvoita erityisesti avainhenkilöt ottamaan kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön myös henkilökohtaisessa sähköpostissa ja some-tileillä.
  3. Suosittele työntekijöitä ottamaan omaehtoinen luottokielto identiteettivarkauden suojaksi luottotietoyhtiöiltä eli Suomen Asiakastiedolta ja Bisnode Finlandilta.
Riippuvuudet johtavat usein talousrikoksen tekemiseen ja ulkopuolisen tekemistä kyberrikoksista valitettavan moni onnistuu. Siksi kirjoista toinen keskittyy ohjeistukseen tutkintapyynnöstä poliisille. Oletko muuten ajatellut, että moni kyberrikos, kuten sähköpostilla tullut toimitusjohtajahuijaus, on samalla konkreettinen talousrikos?
Teksti: Juha-Matti Laurio
kategoriassa TIVIA News
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi