Tänäkin syksynä tuhannet nuoret aloittivat korkeakouluopintonsa ponnahduslautana kohti tulevaisuuden erittäin monipuolista työelämää. Vuosikymmenen ajan olen käynyt tietoisesti keskusteluja opintojansa aloittavien nuorten kanssa tulevaisuuden näkymistä ja yksi ilmiö toistuu aina. ICT-alan opiskelijoilla vain harvalla on selkeä kuva siitä, millaisiin työtehtäviin hän päätyy tai haaveilee päätyvänsä.
Muilla toimialoilla, kuten esimerkiksi oikeustieteessä, lääketieteessä, kasvatustieteessä, rakennustekniikassa tai sosiaali- ja terveysalalla, tehtävänäkymät ovat hyvinkin selkeät, koska noita työtehtäviä lapset ja nuoret näkevät niin elävässä elämässä kuin myös mediasisällöissä.
ICT-alan opiskelijoilla vain harvalla on selkeä kuva siitä,
millaisiin työtehtäviin hän päätyy tai haaveilee päätyvänsä.
Koska alamme työtehtävät ovat niin moninaiset, tulisi meidän pystyä kertomaan ja näyttämään viimeistään yläasteikäisille, millaisia työtehtäviä ala tarjoaa ja millaisia palvelukokonaisuuksia ja liiketoimintoja teknologioiden varaan rakennetaan. Vaikka korkeakoulut ovat nostaneet sisään otettavien opiskelijoiden määrää merkittävästi, niin esimerkiksi elektroniikan ja tietoliikennetekniikan alueet kaipaavat merkittävästi suurempia hakijamääriä juuri niistä pitkän matematiikan ja fysiikan nuorista.
Lähes kaikki tämän päivän yritykset ovat myös ICT-taloja. Haastankin nyt teidät alan ammattilaiset järjestämään yrityksenne naapurissa olevien yläkoulujen ja lukioiden oppilaille esittelyn yrityksenne tuottamista tuotteista ja teknologiaratkaisuista ja mahdollisuuden vierailla yrityksessänne. Olitte sitten se perinteinen ICT-talo tai digitalisoituva yritys. Vain näin voimme tarjota nuorelle konkreettisia näkymiä ja mielikuvia työtehtävistä ja yrityksistä, joita kohti suunnata valinnoissaan ja opinnoissaan.
Janne Mustonen
toimitusjohtaja, TIVIA
LinkedIn
TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.
TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.