TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Hyvää TIVIAn juhlavuotta

TIVIAn juuret johtavat vuoteen 1953. IBM:llä oli reikäkorttikoneiden monopoli ja Reikäkorttiyhdistys perustettiin niiden käyttäjien yhteenliittymäksi. Yhdistyksestä tehtiin toimittajariippumaton, jäseniksi hyväksyttiin henkilöjäsenten lisäksi liikejäseniä ja henkilöjäseniksi kelpasi niin johto, keskijohto kuin suorittava henkilökuntakin. Lisäksi päätettiin, ettei yhdistys sekaannu palkka-asioihin. Nämä periaatteet ovat säilyneet TIVIAssa keskeisinä nyt jo 70 vuotta.

Kotimainen ESKO-tietokone laitettiin alulle vuonna 1954 ja Suomen ensimmäinen tietokone käynnistettiin 17.10.1958. Ajan hermolla elävä Reikäkorttiyhdistys sisällytti nämä ”elektroniaivot” toimintaansa ja muutti nimensä jo vuonna 1960 Tietokoneyhdistykseksi. Tuon ajan ajattelulla reikäkorttikoneetkin olivat tietokoneita.

Alkuaikoina TIVIAn vaikutus IT-alan koulutukseen oli ratkaiseva, erityisesti kauppaopistotason opetuksen syntymisen osalta. Myös järjestämillämme täydennyskursseilla ja ajankohtaistapahtumilla sekä kustantamallamme alan kirjallisuudella on ollut suuri merkitys tekniikan hyödyntämisen etenemiseen. Unohtaa ei pidä sitäkään, että TIVIAn ylläpitämä rekisteri sisälsi maan kaikki tietojenkäsittelyyn liittyvät tutkimusprojektit ja seurasi niitä.

TIVIA on onnistunut vuosien ajan pysymään ajan hermolla: toimimaan jäsentensä ammatillisena verkostona, tuottamaan koulutusta, jota muualta ei saa, ja vaikuttamaan alan lainsäädännön ja standardien kehitykseen. Tarvittaessa TIVIA on luonut nahkansa uudelleen, esimerkiksi muuttumalla yhdistyksestä liitoksi vuoden 1972 alusta.
Elämme aikaa, jolloin tietotekniikka muuttaa toimintatapoja kenties nopeammin kuin koskaan ennen. Vuoden 1956 toimintakertomus päättyi sanoihin, joihin voi tänäänkin yhtyä: ”Reikäkorttiala ja siihen läheisesti liittyvät menetelmät, joista on mainittava ennenkaikkea elektronikoneita käyttävät, ovat nykyisin voimakkaassa kehitysvaiheessa. Tämäkin antanee luvan uskoa, että yhdistyksellä tulee riittämään tehtävää ja että sen merkitys on nousussa”. Onnittelut, pian 70-vuotias TIVIA!

Tervetuloa juhlavuoden tapahtumiin ympäri maan!


Reino Myllymäki
kehityspäällikkö, TIVIA
LinkedIn


Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.

#TIVIA70


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi