TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Globaalit kriisit vauhdittavat kehitystä

Korona-ajan ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana emme tienneet, mitä on edessä ja miten pitkä vaikutus yhteiskuntaamme sillä on. Ukrainan sodan seurauksia ymmärrämme jo nyt.

Kun palvelunesto- ja kyberhyökkäykset lisääntyvät myös ennalta arvaamattomilta tahoilta, kaikki toimijat, jotka ovat kiinni verkossa, ovat viimeistään nyt tosiasioiden äärellä. Kun viime vuodet olemme haastaneet yritys- ja liiketoimintajohtoa ymmärtämään ICT:n tarjoamia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehitykselle, haastamme nyt heidät kaikki ymmärtämään myös lähiaikojen uhkia.

Kybervarautumiseen ei ole valtiovallan tai muun toimijan suoraa ohjeistusta, vaan jokaisen organisaation ja sen johdon on ymmärrettävä palvelukokonaisuutensa riskit ja sen, mitä mahdollinen vaillinainen kyberturva saattaa sisältää. Tämä ei koske pelkästään kriittisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoajia, vaan kaikkia, jotka ovat verkossa kiinni. Ensimmäinen askel on asian sisäistäminen jokaisen yrityksen ja yhteisön johdossa sekä henkilöstön kouluttaminen ja selkeä vastuuttaminen, jotta kyberturvallisuus saadaan kiinteäksi osaksi jatkuvaa toimintakulttuuria.

Energian hinta, saatavuus ja jopa mahdollinen säännöstely kiihdyttävät jo alkanutta vihreää siirtymää. Liikkumisen kallistuessa minimoimme kulkemisia ja tehostamme digitaalisten palvelujen ja työkalujen käyttöä autonomista ja älykästä liikennettä unohtamatta. Investoimme energiaa säästäviin teknologiaratkaisuihin ja älykkyyteen paitsi asumisessa niin kaikkialla, missä lämpöä tai viilennystä tarvitaan. Bittien liikuttamisen energiatehokkuutta on kehitettävä kaikilla alueilla, joten Green ICT -teeman tutkimuksiin on panostettava nykyistä enemmän.

Kriisit vauhdittavat kehitystä. Jos lisäämme edellä mainittuihin teemoihin terveydenhuollon ICT-ratkaisut sekä edellisessä pääkirjoituksessa haastamani grand challenge -teemat, niin lista ICT-alan tutkimuksen, koulutuksen ja tuotekehityksen investointikohteista olisi valmiina.Janne Mustonen
toimitusjohtaja, TIVIA
LinkedIn


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi