Tietoturva ry julkaisi Vuoden Tietoturvapäällikkö ja Vuoden Tietoturvateko -tunnustusten saajat

Tietoturva ry on valinnut Vuoden Tietoturvapäälliköksi 2024 Tampereen korkeakouluyhteisön tietoturvapäällikön Juha Malmivaaran. Vuoden Tietoturvateoksi nousi Cyber Citizen -hankkeen ja siinä kehitetty koulutusympäristö. Palkinnonsaajat julkistettiin turvallisuusalaa yhdistävässä Finnish Security Awards -gaalassa.
15. marraskuuta 2024 kirjoittaja
TIETOTURVA RY

Tietoturva ry on valinnut Vuoden Tietoturvapäälliköksi 2024 Tampereen korkeakouluyhteisön tietoturvapäällikön Juha Malmivaaran. Vuoden Tietoturvateoksi nousi Cyber Citizen -hankkeen ja siinä kehitetty koulutusympäristö. Palkinnonsaajat julkistettiin turvallisuusalaa yhdistävässä Finnish Security Awards -gaalassa.

Vuoden 2024 Tietoturvapäällikkö® on Tampereen korkeakouluyhteisön tietoturvapäällikkö Juha Malmivaara

Tietoturva ry on valinnut vuoden tietoturvapäälliköksi Tampereen korkeakouluyhteisön tietoturvapäällikön Juha Malmivaaran. Vuoden tietoturvapäällikkö tunnustus myönnetään henkilölle, joka on ennakkoluulottomasti ja esimerkillisesti kehittänyt tietoturvan tai tietosuojan toimintatapoja sekä edellytyksiä organisaatiossaan tai omalla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tietoturva-ammattilaisten verkostoitumista ja puolueettoman tiedon jakoa organisaatiorajojen yli. Vuoden tietoturvapäällikkö tunnustus on jaettu vuodesta 2012 alkaen.

Juha Malmivaara on arvostettu ajatusjohtaja ja edelläkävijä valtakunnallisesti koulutuskentällä. Hänen vastuullaan on yli 30 000 ihmisen tietoturva sisältäen mm. lapsia, henkilökuntaa, opiskelijoita, terveystietoja ja arkaluontoista tutkimusta – alumnirekisterit, sidosryhmätyöt ja arkistot mukaan laskettuna yli 200 000 ihmistä. Hän on työskennellyt tietoturvan parissa vuodesta 1988 ja tuoreeltaan useissa verkostoissa, kuten yhdessä VAHTI-työryhmässä varapuheenjohtajana. Hän on tehnyt töitä myös huoltovarmuuden parissa vastaamalla Elenia-sähköverkkoyhtiön tietoturvasta.

Hänet paremmin tuntevat kertovan hänen olevan todellinen asiantuntija, joka on aina ollut valmis verkostoitumaan ja jakamaan ajatuksiin muillekin organisaatioille.

Hän on vastannut myös YO-ISACin muodostamisesta vuonna 2024, jossa ovat edustettuina lähes kaikki Suomen yliopistot ja tiedonvaihtoryhmä toimii kyberturvallisuuskeskuksen verkostokumppanina. Lisäksi yliopisto on saanut luotua valtakunnallisen mallin tiedonluokittelulle ja käsittelylle. Tämä tulee käyttöön ensi vuonna ja mahdollistaa turvallisen tiedon jakamisen ja tekoälytyökalujen käytön koko korkeakoulukentässä.

Juha Malmivaara on onnistunut nostamaan tietoturvan merkitystä ja tietoisuutta koko organisaatiolle, koska Tampereen yliopisto on harvoja tahoja Suomessa, jossa jokaisen TUNI-ympäristön tunnukset saavan on suoritettava pakollinen tietoturvakoulutus. Tunnukset lukittuvat automaattisesti, jos koulutusta ei suorita.

Vuoden Tietoturvateko: Cyber Citizen -hanke ja siinä kehitetyn koulutusympäristö

Tietoturva ry nosti Vuoden Tietoturvateoksi Cyber Citizen -hankkeen ja siinä kehitetyn koulutusympäristön. Liikenne- ja viestintäministeriö kilpailutti vuonna 2022 saamallaan EU-elpymisrahoituksella Aalto-yliopiston toteuttamaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ainutkertaista Cyber Citizen-koulutusympäristöä kyberturvallisuuden kouluttamiseksi EU-alueella.


"Cyber Citizen -hanke on luonut kyberturvallisuuden perustaitojen oppimismallin ja siihen perustuvan oppimisportaalin. Portaalista löytyy eri kohderyhmät huomioivaa sisältöä, kuten kyberturvatietoisuutta lisäävä peli, verkkokursseja kyberturvallisuudesta ja informaatioturvallisuudesta, artikkeleita, visailuita ja paljon muuta. Oppimisportaalin opetuksellisten ja viestinnällisten elementtien avulla parannetaan eurooppalaisten valmiuksia toimia turvallisesti verkottuneessa maailmassa."


Hanke on nyt loppusuoralla ja on julkaissut 31.10.2024 Secport-portaalin ja Cyber City Tycoon -pelin suomeksi; loppuvuoden aikana ne julkaistaan myös muilla kielillä. Hanke on erinomainen esimerkki Suomen korkeatasoisesta kansalaisten kyberturvaosaamisen ja opetusalan sovelluskehittämisestä, jota nyt luotujen palveluiden avulla voidaan välittää muualle Eurooppaan. Palvelukokonaisuus on herättänyt kiinnostusta myös laajasti EU-alueen ulkopuolella. Palvelun kehittämisessä hyödynnetään myös kotimaista.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt


Tommi Vänninen

Hallituksen puheenjohtaja

tommi.vanninen@tietoturva.fi


Kimmo Rousku

Hallituksen varapuheenjohtaja

kimmo.rousku@tietoturva.fi



Tietoturva ry

  • Tietoturva ry (Informationssäkerhet r.f., Finnish Information Security Association) on jo vuodesta 1997 Tietoturva ry on yhdistänyt alan toimijoita sekä edistänyt tietoisuuden ja osaamisen kehittämistä kaikilla tietoturvan osa-alueilla. Jäsenten ammatillinen kehittyminen ja verkostoituminen ovat toiminnan keskiössä. Yhdistys jakaa vuosittain Vuoden tietoturvapäällikkö®, Vuoden tietosuojavastaava® ja Vuoden tietosuojateko® -palkinnot sekä palkitsee parhaat tietoturva-aiheiset opinnäytetyöt. Tietoturva ry on TIVIA ry:n jäsenyhdistys.
  • Lisätietoja:
    • https://www.tietoturva.fi
    • https://tietoturva.fi/toiminta/ciso/
    • https://tietoturva.fi/toiminta/tietoturvatunnustus/

TIVIA ry

  • TIVIA on puolueeton, valtakunnallinen ICT-alan asiantuntijoiden yhteisö, jäsenyhdistystensä kattojärjestö. Yhteisö on avoin kaikille tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisille sekä alasta kiinnostuneille. Jäseniä ovat jäsenyhdistyksiin kuuluvat henkilöt, yritykset ja muut organisaatiot sekä liittotason kumppanuusjäsenet.
  • TIVIA-yhteisöön kuuluu lähes 30 alueellista yhdistystä, valtakunnallista teemayhdistystä ja muuta yhdistystä. TIVIA-yhteisö toimii jäsentensä osaamisen kehittämisen ja verkostojen alustana, tapahtumien tarjoajana sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana.
  • https://tivia.fi

Cyber Citizen -hanke 

  • SecPort-portaali: https://www.secport.org
  • Cyber City Tycoon -pelin saat ladattua Andoid-laitteelle täältä tai iOS-laitteelle täältä.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aalto.cybercitizen https://apps.apple.com/fr/app/cyber-city-tycoon/id6463220027?l=en-GB
  • Lisätietoa: Marianne Lindroth, projektipäällikkö, Aalto yliopisto marianne.lindroth@aalto.fi +358 40 410 8383



Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi