TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Green ICT: Kestävä ohjelmistotuotanto 8.12.2021

TIEKEn, TIVIAn ja LUT-yliopiston luotsaama Green ICT -hanke valmentaa Uudenmaan ICT-yrityksiä ilmastoviisaaseen digipalvelutuotantoon sekä tukee yksityistä ja julkista sektoria vihreämpiin digihankintoihin.

Hanke tuottaa useita kaikille avoimia ja maksuttomia webinaareja. Green ICT -webinaarisarjassa tutustumme tällä kertaa ympäristö- ja ilmastoystävälliseen ohjelmistotuotantoon.

Ohjelmistotuottajien vastuuseen ICT-alan kestävässä kehityksessä on herätty vasta viime vuosina. Alan ongelmat, kuten ominaisuuksien paisuminen ja epäoptimoitu laiteresurssien käyttö on tunnettu kuitenkin jo pari vuosikymmentä. Datakeskusten ja käyttäjälaitteiden energiankäyttöön on herätty. Koneiden laskentateho (FLOP/terawatti) on kasvanut 30 vuodessa miljoonakertaiseksi. Kuten Aalto-yliopiston professori Jukka Manner huomauttaa, tämä on alalla kuin alalla vallankumouksellinen määrä.

ICT-alan potentiaali tuottaa ratkaisuja kestävän kehityksen ongelmiin on päätähuimaava, mutta mukaan tarvitaan myös ohjelmistotuottajat. Haasteena on ollut esimerkiksi mittarien puuttuminen. Siinä missä laitepuolella on selkeät standardit, softa-alalla ollaan yhä kehittämässä näitä mittareita. Tehonkasvusta huolimatta myös laite- ja tiedonsiirtovaatimukset ovat kasvaneet nopeasti. Ilmastonmuutoksen torjunta on luonnollisesti painavimpia haasteitamme. Siihen vastaamisen on ohjelmistoalan prioriteetti ympäristön säästämiseksi, onneksi teknologia edistyy jatkuvasti.

Kestävä kehitys sisältää myös sosiaalisen ja yksilön kannalta kestävän kehityksen, koska hyvinvoiva koodari tekee parempaa koodia. Kaiken tämän keskellä tulee ottaa huomioon myös taloudelliset seikat, jotta keinot ovat aidosti vaikuttavuudeltaan investointien arvoiset.

Webinaari on suunnattu ICT-ratkaisuja ja -palveluita suunnitteleville, tekeville, ylläpitäville tai myyville ammattilaisille. Myös muut kestävästä digistä kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan.

Kestävä ohjelmistotuotanto

  • keskiviikko 8.12.2021
  • klo 9.00–11.00
  • webinaari on avoin ja maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista

Ohjelma

  • Ohjelmistot ja inhimillinen kestävyys, Jani Hakulinen, Compile
  • Digitaalisen sovelluksen päästöt - esimerkki asiakasprojektin hiilijalanjäljestä, Kyösti Herrala & Niina Mikkolanniemi, Vincit
  • Kestävän koodin nypläys ja opettelu, Tarmo Toikkanen, IT-kouluttajat
  • Paneelikeskustelu kestävästä ohjelmistotuotannosta, Jani Hakulinen, Kyösti Herrala, Niina Mikkolanniemi ja Tarmo Toikkanen
 

Green ICT -hanke

Logot: Uudenmaan liitto, Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto, Vipuvoimaa EU:lta Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi. Hankkeen tietosivu TIEKEn verkkosivuilla Hankekausi 2021–2023 tieke.fi lut.fi tivia.fi
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi